Da Landevei ble startet i 2010 så folk rart på oss da vi syklet med 25 mm brede dekk. I dag får du så vidt kjøpt 23 mm dekk, og 32 mm brede dekk er like vanlig som 28.
Men hva skal jeg ha, og hvorfor?
Dekkbrede måles med et skyvelære på felgen. Bransjen bruker en felg med en gitt standard hvor de pumper opp dekket før de måler.
Vær klar over at den innvendige bredden på felgen din vil påvirke hvor bredt et dekk måles til. Om du eksempelvis monterer et 25 mm bredt dekk på en felg som er bred innvendig, kan dekket måle 28 mm.
I denne saken tar vi ikke for oss dette, og forholder oss til de ulike breddene målt etter bransjestandard, og hva du bør velge.
Før du kjøper dekk. Sjekk hva som er maks dekklaring på din sykkel. Felgbremssykler har gjerne maks dekklaring på 25-28 mm dekk, mens rittsykler med skivebremser har plass til maks 28-30. Grusracere har gjerne plass til helt opp til 47 mm brede dekk.
Tur og trening, asfalt og grus: Her anbefaler vi 30 eller 32 mm brede dekk. 30 mm brede dekk er det bare et fåtall produsenter som lager, så du kan like gjerne velge 32.
Turer, trening og opplevelser, asfalt: Om intensjonen din kun er å sykle på asfalt, og kun på grus om det er veiarbeid eller lignende, anbefaler vi 28 mm.
Ritt og trening: Her anbefaler vi 25 eller 28 mm. Det er litt smak og behag hva en liker, og tyngre ryttere kan fint bruke 28. For lette og normalvektige ryttere er det ikke noe problem å bruke 28, men noen vil kanskje føle at de mister litt nerve og spenst.
De fleste proffsyklister bruker 25 og 26 mm i vanlige konkurranser, mens noen ytterst få bruker 28.
I Paris-Roubaix er det vanlig å bruke 28-32 mm.
Banesykling: Nå har ikke Norge en velodrom ennå, men når det kommer skal du bruke 21 eller 23 mm. Kjøp så dyre dekk du får tak i med dekkstamme vevd i silke.
Hva bruker vi i redaksjonen? Vi bruker dekk mellom 28 og 32 mm når vi sykler asfalt. Da kan vi fint stikke inn på en grusvei og hygge oss.
Hva med enda bredere dekk? I denne saken tar vi for oss dekk til landeveissykler. Egen sak om grusdekk kommer siden!
Fordelene med brede dekk er mange, men det er ikke alltid riktig for ditt bruk. Med bredere dekk kan vi senke dekktrykket noe, som gjør at det blir mer komfortabelt når vi ruller bortover asfalten eller grusen.
Et bredere dekk har også et litt større avtrykk mot underlaget, og det oppleves som at grepet er bedre.
I tillegg er punkteringsfaren mindre. Med lavere dekktrykk er det større sjanse for at gummien «folder seg rundt» den lille glassbiten, heller enn at den presses inn i gummien.
Smale dekk er lettere i vekt, og mange rittsyklister liker dette. I et ritt har du hundrevis av små akselerasjoner, kanskje tusenvis, og da vil du at det ytterste punktet på hjulet ditt skal være så lett som mulig.
Et smalere dekk gjør også at du kjenner underlaget litt bedre. Mange liker dette når de kjører løp, de vil gjerne ha kontakt med omgivelsene, selv om det er litt mindre komfortabelt.
Et smalt dekk oppleves ofte litt mer spenstig enn et bredt dekk. Dette handler ikke bare om akselerasjonene som vi nevnte ovenfor.
Det oppleves også som kvikkere å styre med, ettersom det er mindre gummi som er i kontakt med underlaget, det krever simpelthen mindre kraft og få sykkelen til å endre retning marginalt, aldri så lite finmotorikk som skal til.
Det finnes noen som gjør det. Men jo smalere dekk, jo mere luft. Jo mere luft, jo hardere dekk.
Jo hardere dekk, jo dårligere grep, jo mindre komfort og rullemotstand og høyere fare for punktering. Om du er usikker på hvorfor det blir sånn, kan du lese denne saken.
21 og 23 mm brede dekk er på vei ut av bransjen, og det er stort sett gamle restlagre som settes på nye sykler.
Men – skal du sykle bane, er det mange som bruker smale dekk. Der bruker en mellom 19 og 23 mm.
Grussykling, eller bare «gravel» som mange kaller det, er i vinden som aldri før.
I en av våre første turreportasjer syklet vi grusveier med 25 mm dekk, horribelt og farlig mente mange.
Men det gikk helt fint, selv om det ikke var optimalt. Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug var også kjent for å trene i marka i Sky-tiden, begge to gjorde dette med 25 mm.
Skal du sykle grus anbefaler vi i dag minst 28 mm, helst 32 mm.
Velger du det siste har du dekkvolum i massevis.
Det er altså ikke slik at det blir mindre rullemotstand med et smalt og hardt dekk. Hvis du klikker deg inn i denne saken om hvordan dekk er laget, kan du lære mer om rullemotstand, og hvorfor dekk med større volum er bedre.
Så er det også det samme når det gjelder dekktrykk. Hardere dekk ruller ofte like dårlig som dekk som er pumpet for myke.
Men hvorfor er det slik? I vår store sak om dekktrykk forklarer vi mer om dette.