Tobias Foss mot historisk Giro d'Italia-prestasjon

Den siste ordinære etappen av Giro d'Italia bød på voldsomme mengder klatring, men Tobias Foss kom seg igjennom og ender blant de ti beste i sammendraget.

Sist oppdatert 29. mai 2021 kl 17.13
ENDER TOPP TI: Kun uhell kan hindre Tobias Foss i å ta den beste norske Giro d'Italia-plasseringen noensinne. Foto: Cor Vos
ENDER TOPP TI: Kun uhell kan hindre Tobias Foss i å ta den beste norske Giro d'Italia-plasseringen noensinne. Foto: Cor Vos

4200 høydemeter og tre tøffe klatringer, det var menyen på den 20. etappen av Giro d'Italia, den siste ordinære etappen før 30,7 kilometer tempo i Milano søndag.

Mens konkurrentene la press på Egan Bernal, handlet det for Tobias Foss om én ting: Bite seg med så godt han kunne og sikre topp ti-plasseringen.

Og det klarte han uten problemer. I den siste klatringen opp Alpe Motta satt 24-åringen med halve stigningeen, før han tok sitt eget tempo.

Da hadde allerede den eneste trusselen for niendeplassen til nordmannen, Dan Martin (Israel Start-Up Nation), sluppet favorittgruppen.

Martin var allerede godt over tre minutter bak Foss foran etappen, og det betyr at uten uhell på morgendagens tempoetappe, ender Jumbo-Visma-rytteren på niendeplass i sammendraget.

Til slutt kom Foss i mål på 12. plass på etappen, to minutter og 37 sekunder bak etappevinneren.

Dermed skriver han nok en gang norsk sykkelhistorie. I 2019 ble Foss den første nordmannen til å vinne Tour de l'Avenir, «Ungdommens Tour de France», og nå blir han den nordmannen med best sammenlagtplassering i Giro d'Italia.

Inntil nå er det Dag Erik Pedersens tiendeplass fra 1984 som har vært den beste, men den slår nå altså Foss - med mindre han skulle være svært uheldig på morgendagens etappe.

I Grand Tour-sammenheng er det Carl Fredrik Hagen som har den aller beste plasseringen med sin åttendeplass fra Vuelta a España i 2019.

Caruso vant etter modig angrep

I utforkjøringen ned fra dagens første klatring, San Bernardino-passet, angrep Romain Bardet (Team DSM) og Damiano Caruso (Bahrain-Victorious) sammen med noen hjelperyttere.

Sammenlagttoer Caruso la dermed press på Egan Bernal, og Bardet og Carusos gruppe skulle holde sammnen over Splügenpass og inn til Alpe Motta.

Der kjørte Caruso og Bardet av gårde, før Caruso distanserte Bardet med to kilometer til mål.

Ineos Grenadiers lot aldri luken bli mer enn 50 sekunder og hadde god kontroll.

Bernal gikk solo på den siste kilometeren, men Caruso holdt unna og tok en flott etappeseier, i det som har vært en Giro over all forventning for den italienske veteranen.

Bernal ble nummer to på etappen, og har fremdeles ett minutt og 59 sekunder tilbake til Caruso foran den avsluttende etappen.

Publisert 29. mai 2021 kl 17.13
Sist oppdatert 29. mai 2021 kl 17.13
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen