Deceuninck - Quick-Step og Team BikeExchange satte opp et forrykende inn i den avgjørende klatringen, Alpe di Mera (9,7 kilometer à 9 prosent), på den 19. etappen av Giro d'Italia.

Kjøret reduserte feltet raskt, og etter hvert var det bare de beste sammenlagtrytterne igjen.

Med 4,5 kilometer til mål begynte Tobias Foss å få problemer, og nordmannen måtte ta sitt eget tempo for å begrense tidstapet.

24-åringen fra Vingrom falt av som en av de første sammenlagtrytterne, men selv om han falt av tidlig og favorittene i front kjørte lynraskt, skulle nordmannen slå sterkt tilbake.

I klatringen hentet han inn igjen både Romain Bardet (Team DSM) og Hugh Carthy (EF Eduction-Nippo), og kjempet seg i mål kun ett minutt og 25 sekunder bak Yates, på en niendeplass, tett etterfulgt av Bardet og Carthy.

Foss forsvarte dermed niendeplassen sin i sammendraget godt, og tapte kun tid til Dan Martin (Israel Start-Up Nation), men iren ligger fremdeles tre og et halvt minutt bak Jumbo-Visma-rytteren.

Lørdag venter en ny brutal etappe i Alpene, som går både i Italia og Sveits. 4200 høydemeter i løpet av 162 kilometer, og tre tøffe klatringer.

Både San Bernardino-passet og Splügenpasset tar rytterne over 2000 meter over havet, før etappen avsluttes opp Alpe Motta.

Hentet mer tid på Bernal

João Almeida (Deceuninck - Quick-Step) angrep tidlig i stigningen, men maktet ikke å få noen luke.

Etter hvert angrep Simon Yates, og dro med seg blant andre Almeida, før Team BikeExchange-rytteren dro av gårde alene, mens Bernal ble sittende bak hjelperytter Dani Martínez.

Martínez tauet for å holde Bernal på skuddhold, og da colombianeren var ferdig med 2,5 kilometer til mål, måtte Bernal forsøke å gjøre det selv.

Den rosa trøyen økte tempoet og kun Almeida maktet å følge. Yates hadde da 30 sekunder, og de to knappet etter hvert litt inn.

Men i avslutningen ble det tyngre for Bernal igjen, og Almeida gikk etter Yates.

simon yates giro d'italia
VANT: Simon Yates tok Team BikeExchanges første etappeseier i årets Giro. Foto: Cor Vos

Briten skulle imidlertid klare å holde unna, og Almeida ble igjen nummer to, slik han også ble på den 17. etappen.

Bernal tapte igjen tid til Yates, men klarte å begrense det til 28 sekunder. Dermed har han fremdeles 2'29" tilbake til Damiano Caruso (Bahrain-Victorious) på annenplass, og 2'49" tilbake til Yates.