Tour of Norway 2023 starter på spektakulært vis med det som kan bli en publikumssuksess, en prolog som avsluttes opp til Fløyen i Bergen, slik som VM-tempoen i 2017.

– Vi er veldig fornøyde med årets løyper, sier rittsjef for Tour of Norway, Roy Hegreberg.

Se etappeprofiler for alle etappene lenger ned i saken!

Klatringen opp til Fløyen er 3,4 kilometer lang med 9 prosent gjennomsnittlig stigning, og 17 prosent stigning på det aller bratteste.

Rytterne starter på Bryggen i Bergen, sykler ut mot Sandvikstorget, før de vender tilbake til Bryggen og tar fatt på den avsluttende klatringen.

Første rytter ut av startblokka er klokken 17.30 og sistemann kommer i mål rundt kl. 20, så det vil være gode muligheter for bergenserne til å møte opp og heie frem syklistene, slik som i 2017.

Og apropos Fløyen i 2017. Husker du bildene som gikk viralt av han luringen som løp etter Tony Martin, for så å bli kroppstaklet av politiet? Vi unner oss et lite tilbakeblikk:

– Vil sette ryttere på en hard prøve

Den tredje og siste etappen av årets Tour of Norway, som går mandag 29. mai, er i velkjente omgivelser, med start og mål i Stavanger, med tre forseringer av Grisabakken på menyen.

Bakken er totalt 600 meter med 8,2 prosent i snitt, men på det bratteste er det 14,3 prosent. Også i fjor var rytterne over bakken, men Alexander Kristoff maktet likevel å vinne fra spurt på hjemmebane.

Før den tid venter imidlertid to dager i fjellene.

– Vi har også med mindre steder som vi vet vil lage en  flott ramme på arrangementet med vakre fjorder og høye fjell, som Hardanger og Setesdal.  Det er denne variasjonen som er unik for Norge og som gir løyper og etapper som virkelig vil sette ryttere på en hard prøve, sier rittsjef Hegreberg.

Første halvdel av den 1. etappen går langs Hardangerfjorden, før en litt etter Odda skal over Seljestadjuvet.

Klatringen over Seljestadjuvet er hele 18,6 kilometer lang med 5,9 prosent i snitt. Fra toppen er det imidlertid 100 kilometer til mål i Hovden, men det er flere utfordringer som venter på veien.

Inne på de siste 30 kilometerne venter Bykleheivegen som er 3,5 kilometer lang med 7,4 prosent i snitt.

Også på den andre etappen venter flere motbakker. Tidlig på etappen mellom Valle og Stavanger venter klatringen over Suleskard som er 21,7 kilometer lang med 3 prosent i snitt.

Deretter er det stort sett lettkjørt inn til Stavanger, bortsett fra fem kilometer i Seldal, som stiger med 5,5 prosent.

Dette er etappene i Tour of Norway 2023

Prolog, 26. mai: Bergen - Bergen, 7,4 kilometer (prolog)

Prolog Tour of Norway 2023. Foto: Tour of Norway/IMAP
Prolog Tour of Norway 2023. Foto: Tour of Norway/IMAP

1. etappe, 27. mai: Jondal – Hovden, 206,7 kilometer

1. etappe Tour of Norway 2023. Foto: Tour of Norway/IMAP
1. etappe Tour of Norway 2023. Foto: Tour of Norway/IMAP

2. etappe, 28. mai: Valle – Stavanger, 172,5 kilometer

2. etappe Tour of Norway 2023. Foto: Tour of Norway/IMAP
2. etappe Tour of Norway 2023. Foto: Tour of Norway/IMAP

3. etappe, 29. mai: Stavanger – Stavanger, 151 kilometer

3. etappe Tour of Norway 2023. Foto: Tour of Norway/IMAP
3. etappe Tour of Norway 2023. Foto: Tour of Norway/IMAP