Sølv til Kristoff på VM-fellestarten i Bergen - Sagan vant

Alexander Kristoff ble slått på målstreken, da Sagan ble verdensmester for tredje året på rad.

Sist oppdatert 24. september 2017 kl 16.52
KONGEN: Ikke like overlegen som tidligere, men Peter Sagan ble nok en gang verdensmester. Foto: Henrik Alpers
KONGEN: Ikke like overlegen som tidligere, men Peter Sagan ble nok en gang verdensmester. Foto: Henrik Alpers

Peter Sagan - Ingen over, ingen på siden. Skjønt, vår egen Alexander Kristoff var bare centimetre fra å stoppe den historiske seiersrekken til slovaken.

Heiet frem av et publikum som var helt i ekstase, åpnet Kristoff spurten sin tilsynelatende perfekt. Dog var det bare det sedvanlige problemet, nevnte Sagan. 50 meter før mål åpnet Sagan sin spurt, og var de nødvendige centimetrene foran på streken.

Da spurten gikk, hadde han ingen andre å skylde på enn seg selv.

– Jeg er irritert på meg selv med tanke på hvordan laget jobbet. Vi kjørte bra, og jeg følte meg bra, men jeg er på limiten i bakken, så jeg har ikke mer å gå på. I spurten følte jeg at jeg hadde det, men jeg mistet litt rytmen på den humpen som var der, sa Kristoff til TV 2 etter målgang.

LES OGSÅ: Vita Heine vet ikke om hun er proff i 2018

Sagan på sin side jobbet helt uten lag, og kunne ikke takke andre enn Kristoff for mannsjobben han gjorde alene. Det gjorde han selvfølgelig med glimt i øyet.

– Jeg er glad for at Kristoff var der han var, uten han hadde jeg ikke tatt denne seieren, sa han på pressekonferansen.

Kristiansen fornøyd

– Jeg tror ikke han starter spurten sin for tidlig. Han starter den basert på når han tror han må for å vinne rittet, tatt ut fra en intuisjon som er helt unik. Han gjør det han må gjøre, men Sagan kommer bare foran, sier landslagssjef Stig Kristiansen.

– Det er snakk om fem centimeter, hadde spurten vært 30 meter kortere hadde han vunnet?– Det kan du si, men det er alltid en som vinner en spurt, ofte med liten margin. I dag var det Sagan.

– Er Kristoff skuffet nå?

– Ja, nei, tja. Jo, han er vel det nå, det er VM på hjemmebane og han taper spurten. Men det er sølv, og han er fornøyd med det.

Edvald falt av i laksebakken

Det var antatt at det skulle være Edvald Boasson Hagen som var det sterkeste kortet i årets løype. Dog, resultatene i verdensmesterskapet har vært annerledes enn man hadde sett for seg på forhånd, og i samtlige ritt så langt har vinneren av rittet vært en av de første over laksebakken.

Slik ble det altså ikke denne gangen. Og nevnte Edvald, han fikk det tøft over den siste kneika.

Han kom i mål i gruppen bak teten, uten å ha fått med seg det som hadde skjedd:

– Sølv? var det bak en som gikk solo? Sagan? Fem centimeter? Det ble et hardt løp. Vi kjørte godt som et lag. Jeg klarte ikke å bli med over toppen, det blei for tøft. Det var utrolig gøy med Alex. Vi kjørte bra som lag, og det var gøy å få medalje, fortalte Boasson Hagen rett etter målgang.

Duelleringen Hagen og Kristoff virket akkurat der og da til å være et glemt tema, selv om flere store sykkelmedier har meldt noe annet de siste dagene.

Dedikerer seieren til avdøde Michele Scarponi
   

At Peter Sagan skulle vinne årets VM kom ikke som noen stor overraskelse.

Av de tre titlene han har, er han selv er han tydelig på at dette var seieren han minst forventet.

– Det var ikke lett. På de siste kilometerne tenkte jeg at dette var helt kjørt. Så bare samlet det seg. Det er utrolig. Jeg kom plutselig i en god posisjon på slutten, man kan ikke forutse at slike ting skal skje. Det er spesielt å vinne VM tre år på rad. Det betyr egentlig ingenting, men det er veldig fint for meg. Og til Kristoff som ikke vant på hjemmebane, så må jeg nesten si unnskyld, sa Sagan til UCI rett etter målgang.
    
En smått overrasket verdensmester ønsket ikke at alt fokuset skulle rettes mot seg selv etter hans tredje verdensmestertittel på rad. 
   
– Jeg vil dedikere denne seieren til Michele Scarponi, som ville hatt bursdag i morgen. Jeg ønsker familien hans alt godt på dagen i morgen. Jeg vil også dedikere seieren til kona mi, samt takke alle lagkameratene mine og alle vennene jeg har i feltet, de er det mange av, fortsatte Sagan.

På et senere spørsmål om hvorfor nettopp Scarponi var viktig, svarer han følgende:

– Fordi Michele var ikke bare et stort menneske blant syklister. Han var et stort menneske blant alle. Det er ikke mange som ham.  

Slik forløp dagens ritt seg

Et typisk VM-brudd fikk gå avgårde tidlig på dagens 267 kilometer lange fellesstart for menn elite. Hovedfeltet holdt bruddet under kontroll og det gjensto vel åtte mil av rittet var det over for TV-bruddet.
   
Nå begynte et langt mer taktisk ritt. Norge var på offensiven og fikk Odd Christian Eiking avgårde i et åttemannsbrudd, bestående av meiritterte ryttere som Lars Boom, Tim Wellens og Jarlinson Pantano.
    
Bruddet med Eiking holdt lenge stand, men da rittet nærmet seg én runde igjen samlet det seg. Siste mulighet for de klatresterke rytterne var Laksebakken, og da feltet kom inn i den smått famøse bakken klinte Julian Alaphillipe til og fikk med seg Gianni Moscon.
   
Duoen holdt godt stand fra en større gruppe som jaget bak, men på de siste kilometerne måtte franskmannen og italieneren i tet gi tapt. Alexander Kristoff hadde karret seg med over Laksebakken og satt nå i tetgruppa, som eneste nordmann.
  
Kristoff var svært offensiv mot slutten og satt topp fem de siste to kilometerne. Ut av siste sving og inn på oppløpet på Festplassen gikk Kristoff til. På hjulet satt ringereven Peter Sagan, sulten på nok en VM-triumf.
   
Peter Sagan klarte akkurat å runde Alexander Kristoff på de siste 50 meterne og fikk slengt hjulet sitt fem centimeter foran nordmannen. Dermed kunne Sagan juble for sitt tredje VM-gull på rad, mens Kristoff måtte bite i seg den sure sølvmedaljen.
  

Plass

Navn

Land

Tid

1. 

Peter Sagan

Slovakia

6:28:11

2.

Alexander Kristoff

Norge

+ 0:00

3. 

Michael Matthews

Australia

+ 0:00

...

...

...

...

31.

Edvald Boasson Hagen

Norge

+ 1:04

Publisert 24. september 2017 kl 16.52
Sist oppdatert 24. september 2017 kl 16.52
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen