Openingsweekend. Åpningshelg. I Belgia. Moules. Frites. Øl. Slutt på å måtte ta til takke med oljesmurte ørkenritt og enukes etapperitt på den iberiske halvøy for en lang lang stund. Nå skal vi være i kokongen helt til klassikerbluesen inntreffer mandag 23. april. Inntil da er alt fryd og glede.

Klassikersesongen

Årets klassikersesong starter lørdag 24/2 og slutter søndag 22/4. Landevei skal omtale Omloop Het Niewsblad 24/2, Kuurne-Brussel-Kuurne 25/2, Strade Bianche 2/3, Milano-Sanremo 17/3, Gent-Wevelgem 26/3, Ronde van Vlaanderen 1/4, Paris-Roubaix 8/4, Amstel Gold Race og Tro-Bro Léon 15/4, Fleche Wallonne 18/4 og Liege-Bastogne-Liege 22/4. Etterpå skal vi være lei oss.

GULLSKRIFTEN PÅ RAMMA: Greg van Avermaet klinker til på Molenberg under Omloop Het Niewsblad i 2017. Foto: Kristof Ramon

Omloop Het Nieuwsblad het en gang Omloop Het Volk. Det har seg slik at avisen Het Nieuwsblad hadde Ronde van Vlaanderen som "sitt" ritt, og i konkurransefienedskapets navn ville ikke Het Volk være noe dårligere. Så de lagde sitt eget ritt, fem-seks helger før denne tjafsete lille Runden, og kalte det Omloop, Omløp altså, og satte sitt eget navn til. Så kjøpte Het Nieuwsblad hele Het Volk. Sånn kan det gå. Det finnes fremdeles innbarka fans av sykkelritt i belgia som nekter å kalle rittet noe annet enn Het Volk. Vi kaller det gjerne Omloop, og de akronymskolerte skriver gjerne OHN. Atter andre insisterer på Gent-Gent.

2014: Thor Hushovd brakk ikke armen under OHN. Det bare kjentes slik ut. Foto: Kristof Ramon

Sykkelritt i Belgia, og spesielt Flandern, er beinharde greier. Allerede på Omloop kan sesongen være over. Rennesteiner, grøftekanter, fortauskanter, innsnevringer, betonwege med langsgående sprekk midt i veibanen dyp nok til å sluke et hjul, og selvfølgelig brostein, kumøkk, søle og dritt overalt. Tryner du, eller havner bak bruddet i sidevinden kan du ta hevn på søndag. Da går nemlig Kuurne-Brussel-Kuurne. Kuurne, eller KBK om du vil, er ikke et World Tour-ritt (1.WT), men ett steg ned, 1.HC. HC betyr Hors Categorie, og endagsritt under det er 1.1, og under der igjen 1.2. Men på 1.2-nivå kan vi ønske velkommen til Ringerike Grand Prix.

VAKKERT? Kuurne-Brussel-Kuurne på Côte de Trieu i 2014. Foto: Kristof Ramon

Kuurne er regnet som et ritt for spurterne. Cavendish, Greipel og Hushovd har vunnet her. Men det hender at rittet blir utkjempet mellom de virkelige klassikersluggerne også. Uansett er det alltid en velt å få med seg, og fine bilder av senvinteren i Flandern. 

PITTORESK: Flandern er det på sitt vis. KBK på Zandbergen-brua over Dender i 2017. Foto: Kristof Ramon

Folk i Kuurne kalles esler. Det skal visstnok ha å gjøre med en handelspesialitet i gamle dager. I våre dager liker innbyggerne i Kuurne å kalle seg selv for esler, og trofeet vinneren av Kuurne-Brussel-Kuurne får gjenspeiler dette. 

PREMIE: Best å holde den i ørene, mener Peter Sagan. Podium 2017. Foto: Kristof Ramon

KBK bruker forresten ofte den berømte brosteinsbakken Oude Kwaremont, og siden Kwaremont også er et ølmerke gjenstår det nå bare å skåle for Openingsweekend og starten på årets klassikersesong. Må den gi oss nok brostein, bakker og sidevind til å overleve treukersrittene som følger.

SKÅL: Eller na zdravie som det heter på slovakisk. Foto: Kristof Ramon