Doping i sykkelsporten

Doping har vært den mørke skyen som alltid har hengt over syklister over hele verden. Men hvor mye doping er det i dag, og hva er reglene?

Hvorfor dopet syklister seg så mye mer enn i andre idretter - eller gjorde de det? Sykkelsporten var den første idretten der sannheten virkelig kom for en dag, orkestrert av det internasjonale forbundet. Steffen Kjærgaard betalte en høy pris for sin tid som hjelperytter for Lance Armstrong, i likhet med mange andre.

Dopinglovene blir tøffere og sanksjonene hardere, og doping har gått fra å være et fundament for å utøve sporten til å bli noe enkeltindivider gjør på egen hånd.

annonse
Er det noen norske syklister som er tatt for doping?

Ja, både i eldre og nyere tid har norske syklister vært tatt for doping. Sakene er komplekse og det er ofte begrenset innsikt for almennheten.

Steffen Kjærgaard tilsto etterhvert å ha vært en del av dopingringen til Lance Armstrong, Erlend Sør-Reime har akkurat sonet ferdig en tre års utestengelse utstedt av det spanske forbundet.

Er det doping i amatørsykling også?

Doping er dyrt, og med det er det heldigvis lite doping blant amatører. Men tilfellene finnes selvsagt.

Kan man komme i fengsel for å dope deg?

Ja, det kan du, men det skal godt gjøres i Norge. Den beryktede dopinglegen Mark Schmidt fikk nylig en dom på fem års fengsel for å ha dopet flere syklister.

I USA kan du få fengsel i opptil ti år om du har dopet deg slik at det får konsekvenser for en amerikansk statsborger. Akkurat den loven gjelder ironisk nok ikke for amerikanerne selv.

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen