Hvorfor er langtur så mye bedre enn andre turer? Hva er det som skal til for at langturen skal bli en suksess?

I denne episoden av Livet på landeveien ser vi nærmere på langturkonseptet, hva jeg (journ. anm Caroline Vamnes) forbinder med langtur på sykkelen og hva mine to medsyklister (Trine Simonsen og Are Gunnar Korsvoll) i denne episoden forbinder med langtur. Noe av det aller beste med langtur er de ulike sanseinntrykkene du opplever mens du er på sykkelen og at du kommer deg fra ett sted til et annet, kun ved hjelp av sykkelen din og deg selv. Langtur for noen handler om å kunne fylle rygglommene med litt godt å spise, fylle drikkeflaskene med favorittdrikken din, slenge kameraet over skulderen eller ned i rygglommen og sykle langt. For andre er langtur også det å kunne koble av forpliktelser i hverdagen, være i aktivitet eller rett og slett, bare å dra på tur, med eller uten venner.

Annonse

Saken fortsetter under bildet

LANG TUR: Det kan bli tungt og trått om du ikke har en plan på hvordan de lange turene skal disponeres. Bilde: Magnus Roaldset Furset

Forbered deg

Når du skal ut på langtur, er det viktig at du tenker på hvor mange kilometer du (og eventuelt vennene dine) skal sykle og gjerne også hvor mange høydemeter dere skal igjennom. Hvis du ikke allerede kjenner din egen kropp og din egen begrensning, vil du trolig gjøre det etter din første langtur på sykkelen. Pass på at du ikke bruker opp alle kreftene dine i løpet av den første timen. Det er litt kjedelig å gå tom for krefter halvveis opp den første av to stigninger, når du har 100 km og 2000 høydemeter igjen av turen. 

  • Ta gjerne en titt på kartet og sjekk at det er en kafé, bensinstasjon eller matbutikk langs løypen, slik at du har mulighet til å kjøpe noe hvis du blir sulten eller trenger ekstra næring. 
  • Husk også å ta med deg utstyr i tilfelle du skulle få en punktering. Ikke alle har en personlig sykkelmekaniker på hjul.

Saken fortsetter under bildet

HAR SYKLET MYE OG LANGT: Caroline Vamnes (t.v.) er en av Norges mest erfarne landeveissyklister og videreformidler her sin kunnskap om konseptet langtur. Bilde: Magnus Roaldset Furset

Anbefalt utveksling

Til denne firedagersturen fra Voss til Bergen anbefales det å ha lett utveksling. De aller fleste landeveissykler i dag kommer med kompakt eller semikompakt krank, altså 50/34 (kompaktkrank) eller 53/36 (semikompaktkrank). Det finnes flere ulike typer utveksling. Det viktigste er at du har en utveksling som du er komfortabel med. 

Stor kassett, gjør det lett

Tenker du ofte at du gjerne skulle hatt et lettere gir? Bruk gjerne en kassett som gir deg lettere gir, f.eks en 28, 30 eller 32-kassett. Noen sykler kan til og med få plass til 34-kassett, men ingen av klatringene vi sykler på denne firedagersturen vil overstige 8% i snitt. Du trenger ikke å kjøpe en ny sykkel for å kunne sykle langtur eller flerdagerstur. 

Nyt naturen og turen

Om langtur er å kombinere intervalltreningen og skiltspurtene med mange kilometer og høydemeter, eller om det kun er en kosetur med gode venner og mange kaffepauser, er det viktig å nyte både naturen og turen. Er du utendørs, kan du bruke alle sanseinntrykkene til å oppleve omgivelsene rundt. Terrenget oppleves veldig forskjellig så fort du er på sykkelsetet kontra i bilsetet eller togsetet. En bakke er ikke bare en bakke og kombinert med veiunderlag, værforhold og om akkurat denne bakken kommer tidlig eller i slutten av en langtur, kan ha alt å si om din opplevelse av naturen og omgivelsene. Uansett om du er på langtur for å trene, koble av eller å dra på tur, husk å distribuere kreftene dine. Er du ute hele dagen på sykkelen, kan du spise omtrent hva du vil, noe som også er ganske viktig. Det er ikke mange butikker mellom utsikten på Gaularfjell og toppen av Gaularfjellet.

Viktigst av alt: Kos deg!

LIVET PÅ LANDEVEIEN

EPISODE 1: Voss - Balestrand (Via Myrkdalen, Vikafjellet, Vik og Vangsnes)

EPISODE 2: Balestrand - Førde (Via Gaularfjellet, Rørvikfjellet og Holsen)

EPISODE 3: Førde - Askvoll (Via Naustdal)

EPISODE 4: Konseptet langtur

Dette er hele ruta: 

Voss - Myrkdalen - Vikafjellet - Vik - Vangsnes - Balestrand - Gaularfjellet - Viksdalen - Rørvikfjellet - Holsen - Førde - Naustdal - Førde - Stongfjorden - Askvoll

Filmene er laget av Magnus Roaldset FursetInneholder produktplassering