Det råder en slags konsensus en amerikanske customprodusenten Speedvagen lager noen kunstverk av noen sykler, og vi er ikke akkurat uenige.

Deres siste modell er en hyllest til mannen bak merket, Sacha White, like mye som det er en ode til stålsykler fra 70-tallet og frem til i dag.

Annonse

Speedvagen er kanskje aller best kjent for sitt «Surprise Me»-konsept. Hvert år slippes et nytt design som kalles Surprise Me, og bestiller du en sykkel i dette designet får du ikke vite hvordan sykkelen ser ut før du henter den eller den blir levert i postkassen. Overraskelsen koster selvsagt noen titalls tusen kroner ekstra, men skal det være customsykkel så skal det være customsykkel, tenker mange.

POLERT: Kranken er polert, og både Shimano-og Speedvagen-logo er gravert inn på krankarmen.

På deres siste modell, Vanilla Classic Custom Road ved du akkurat hvordan sykkelen blir seende ut, men prisen er derimot ukjent. Vil du ha en av de 44 syklene som lages må du betale et depositum på 1000 dollar, totalsummen får du vite senere. Men du vet hvordan det er, om du må spørre om prisen har du trolig ikke råd.

Lite aner vi om prisen, men vi tør tippe et sted mellom 140- og 180.000 kroner. Speedvagen kan hinte såpass at prisen «er i tråd med øvrige av deres customsykler», hva det nå enn måtte bety. Customsyklene koster alt fra 100000-200000 kroner, men det er rikelig med detaljer på denne modellen som kan fordyre prosessen.

 

TODELT: Venstresiden av for-og baknav er lakkert i samme farge som sykkelen.

Sykkelen leveres i fire forskjellige farger. I tillegg til Race Red leveres den i fargene Curtes Silver, Alpers Blue, og Classic Vanilla Cream.

Sacha White er kjent for å bruke kunstdesign på sykler, heller enn tradisjonelt industridesign. Hans første merke het Vanilla, og Vanillasyklene var alle forskjellige. De ble laget i utallige farger, og besto av alt fra moderne tolkninger av pike-og herresykler, til trehjulssykler eller crossykler.

RETRO: Fronten av sykkelen minner mer om 1988 enn 2020.

White startet etterhvert merket Speedvagen, utelukkende rittsykler til landevei og cyclocross. Fortsatt er det et ganske unikt design som gjelder på syklene til Speedvagen, men de er heller amerikanske og røffe enn de er klassiske og skjønne som italienske sykler. På fritiden leverte White i ny og ne en Vanilla-sykkel for uhorvelige summer, men merket forsvant brått. Men på den nyeste modellen får du hvertfall et inntrykk av hvor mye detaljer og hva slags design White la i syklene.

Vanilla Classic Custom Road lages som nevnt bare i 44 utgaver, 11 i hver farge. Allerede to dager etter lansering er over halvpartene av syklene reservert. Sykkelen er en klassisk stålramme, identisk med merkets øvrige racere. Men utstyret som sitter på er mildest talt unikt.

FUNKER FORTSATT: Sykkelen leveres utelukkende med felgbremser, for ellers ville den vel ikke vært klassisk?

Sykkelen har ingen svarte deler, selv om den bygges med den nåværende Dura Ace-gruppen, der så godt som alle deler er svarte. Men på denne sykkelen er kranken, bremsekaliperne, styret, bakskifter og felgene polert blanke, en jobb vi ikke tør tenke på hvor lang tid måtte ta. Ikke bare er delene blankpolerte, de har også fått gravert inn Shimano- eller Speedvagens enhjørning-logo.

Til og med bremsehendlene på girskifterne er nå i sølv. Speedvagen har ikke sagt hva selve bremsehendelen er laget av, men vi antar at dette er aluminium som er frest ut av en blokk. Bremsehendlene på Dura Ace-gruppen er laget av karbon. Siden det er gravert i selve hendelen, har vi nærmest avskrevet at det er en lakkert karbonbremsehendel.

HERRE, SÅ VAKKERT: En bakskifter med inngravert logo fra produsenten. Vi tåler det.

Ettersom Speedvagen er fra Portland har de selvsagt gjort business med bransjekollega Chris King. Både nav, krank-og styrelager er fra Chris King, også det i sølv. Felgene er Hed Belgium, og de leveres med Vittoria Corsa Control 28mm dekk med beige sidevegger.

Ønsker du å bestille en Vanilla Custom Road Bike bør du med andre ord være kjapt ute, bestilling gjør du på speedvagen.com.

GJENOPPSTÅTT: Det står hundrevis av amerikanere på venteliste for en ekte Vanilla bygget av Sacha White. Dette er det nærmeste de kommer.

HVORDAN? Karbonbremsehendler med inngravert logo? Neppe, vi tipper på en aliminumshendel spesialfrest for Speedvagen.