Ny Cannondale Synapse – lys og radar lekkert integrert
Cannondale Synapse er en av de eldste merkevarene i sykling. Nå er den her i ny utgave, og denne gangen er integreringen av lys og radar vellykket.
Sist oppdatert: en dag siden
RACER TIL ALT: Med 48 mm dekklaring kan Synapse definitivt brukes til både asfalt og grus. Foto: Cannondale.
Lesetid: 7 minutter
Cannondale Synapse har vært på markedet i nesten 20 år, og dagens nyhet er den sjette Synapse-modellen i rekken.
Synapse har vært det komfortable alternativet til de mer aggressive konkurranse-modellene i aluminium og Supersix-modellene i karbon, og har frem til dekklaringen økte på konkurranseracere blitt brukt av proffsyklister i brosteinsklassikere som Paris-Roubaix eller Flandern rundt.
Synapse var dermed på å definere kategorien for det vi kaller komfortracere på norsk, kanskje et litt traust begrep. Men i dag har alle produsenter en «endurance-modell», og det er her Synapse var veldig tidlig ute.
Cannondale har gitt Synapse en omfattende oppgradering.
TJUKKAS: Underrøret er enormt sammenlignet med tidligere modeller. Det bølgede seterøret gir også sykkelen et litt annerledes preg.
Den nye modellen kan se ut som en elsykkel, og inni det store underrøret gjemmer det seg vitterlig et batteri. Men Synapsen er nok en gang fremme i skoa, og presenterer de de mener er den ultimate sykkelen til alt.
Med vanvittige 48 mm dekklaring på en racersykkel er det vel vanskelig å være uenig - eller?
Dette er nytt
Forrige generasjon Synapse fikk ros for tanken om helintegrering av lykter og batterier, men gjennomføringen var ikke videre gjennomført. Det så i det hele tatt hjemmelaget ut, og vi kommer tilbake til denne oppgraderingen om litt.
Først:
Tilbake til dekklaringen. Den nye modellen har for ordens skyld plass til 42 mm dekk bak, og 48 mm i gaffelen. Cannondale hevder at selv med disse dekkvolumene har du 4 mm plass mellom dekk og ramme.
Rammen skal være både mer aerodynamisk og komfortabel, begreper særlig de amerikanske merkene kaster rundt seg uten at det er videre opplevbart.
SMART, MEN SENT: Nå kan du lagre ting i underrøret på Synapse. Det er en god oppgradering mange mente burde komme på forrige generasjon.
LYS I MØRKET: Forlykt, baklys og radar er integrert i sykkelen, på en ganske fin måte.
STRØMLINJEFORMET: Forrige utgave hadde ledninger og bremsestrømper i alle himmelretninger. Nå er frontlykten virkelig lekker.
En viktigere nyhet hva rammen angår er «Stashport», et oppbevaringsrom i underrøret under flaskeholderen, der alle modeller leveres med en «Stashbag» til å ha i rommet.
Endelig kan du nå stashe vekk alt stashet ditt inni underrøret, en løsning vi har sett andre amerikanske giganter lansere på sine sykler. Både Trek Domane og Specialized har denne løsningen, i tillegg til et vel av terrengsykler.
Her er det praktisk å oppbevare deler du sjelden bruker. Slanger, dekkspaker, miniverktøy og lignende gjør seg godt på et lavt balansepunkt.
I tillegg har sykkelen fester for skjermer, samt skruefester for en veske på overrøret.
Viktig er det også å notere seg at sykkelen har fått UDH, Universal Derailleur Hanger.
FØR OG ETTER: De fleste er skeptiske til en radar ala Varia. Men etter å ha prøvd det, snur de fleste.
Integrert lys og radar
Den forrige Synapse-modellen vekket oppsikt da den kom med integrerte lys og radar, kalt Cannondale SmartSense.
Ikke fordi det var en dårlig ide, vi har jo sett det på tusenvis av hybrid-og touringsykler gjennom årene.
Det var heller det at Cannondale hadde løst det på en ulekker måte. Det var om mulig enda mer ulekkert enn de første utgavene av elektroniske gir. Der brukte Shimano strips (helt sant) til å feste batteriet til et passende sted på ramma, og ledningene gikk følgelig både her og litt der.
Forrige Synapse fikk også kritikk for at det ikke var mulig å ta av på noe vis.
Nå er heldigvis SmartSense mer strømlinjeformet, og det ser egentlig ganske stilig ut. Alt for mange landeveissyklister har i flere tiår syklet rundt med rittoppsett på sykler til tur og trening, noe som er direkte uegnet i trafikken. Lykter både foran og bak, samt radar, er ganske lurt.
Nå som Cannondale endelig har laget en lekker løsning, kommer løsningen like fullt med et stort men:
Det er litt uklart hvilke sykler som faktisk leveres med SmartSense. I følge Cannondale kommer SmartSense bare på en modell, nemlig toppmodellen. SmartSense er heller ikke tilgjengelig som en oppgradering. Så da er det bare de som kjøper en sykkel til 189.000 som får glede av den nye oppgraderingen.
Det er jo synd, for nå ser det ordentlig fint ut - i tillegg til at du nå kan sykle en tur uten at batteriet på 300 gram, samt lyktene, trenger å sitte fast på sykkelen. De er fullt avtagbare.
TESTET I FELT: Alle hipsteres store gud, Lachlan Morton, brukte nye Synapse da han satte rekord i solosykling rundt Australia.
Så er det neste men: Flere internasjonale nettsider opplyser at SmartSense er tilgjengelig på ytterligere to modeller Synapse 2 og Synapse 3. De to modellene leveres både med og uten STVZO, lysstandarden som er lovpålagt i blant annet Tyskland.
Cannondale har foreløpig ikke svart oss på hva som er riktig.
SmartSense-systemet har uansett et batteri på 43,2 Wh, dobbelt så stort som forrige generasjon. Batteriet lades på cirka tre timer via USB-C.
Batteriet leverer altså strøm til et frontlys fra Lightskin med 800 lumen, noe som er dobbelt så mye som forrige frontlykt. I tillegg driver den baklys og radar fra Garmin Varia, samt en Cannondale-hjulsensor som automatisk logger turene dine i en Cannondale-app, for deg som vil ha noe annet enn Strava.
Radar-displayet på styret og lysets lyssensor er fjernet for et renere styreoppsett. Alle SmartSense-sykler leveres med SRAM AXS-grupper, som får strøm via batteriet med kablet tilkobling.
Systemet er ikke kompatibelt med Shimano Di2.
De fleste moderne sykkelcomputere kan kobles til systemet for å sjekke batteristatus og andre funksjoner. Du kan faktisk også lade Garmin-computeren din via batteriet, og til og med lade mobilen, noe som egentlig er praktisk på lange turer.
Batteriets levetid varierer fra 24 timer i blinkemodus til 2,5 timer på maks styrke, og så får du finne ut om dette er for lite eller ei.
BLI SETT: Selv om frontlyset er kraftigere enn forrige utgave, er lykten mer for å bli sett enn for å se i bekmørke omgivelser.
Nytt design – ny geometri
Synapse holdt helt frem til 2022 på et ganske satt design, et design som hadde vært nesten uforandret siden lanseringen i 2005.
Den nye rammen ser ikke ut som noen av Cannondales modeller, ei heller forrige utgave.
Den nye rammen har et monstruøst underrør, og seterøret må sies å ha fått en svært tydelig bøy på seg.
Cannondale sier at rammen har vært i vindtunnelen, men de har ikke publisert noen tall hva aerodynamikk angår. Men den har i hvertfall sett innsiden av en vindtunnell da.
Rammen skal også være 20 prosent mer komfortabel, takket være «forbedret karbonfiberoppsett».
Om vi tar utgangspunkt i den mest solgte rammestørrelsen, 54, har Synapse nå en stack på 570 mm og reach på 381 mm, noe som plasserer den i samme kategori som Canyon Endurace og Ridley Grifn RS. Den skal fortsatt være rittpreget, men litt kortere og høyere, for økt komfort.
Den gode stabiliteten synes å være beholdt. Dette er med andre ord ikke en kvikk og leken racer der du jakter de minste lukene i spurten, men til store opplevelser på all slags underlag svinger du stabilt uansett hvor krapt det måtte være.
RIMELIG: Cannondale Synapse Carbon 4 kommer med mekanisk 105. Prisen er satt til 53999 kroner.
For første gang kommer Synapse også i en toppmodell med LAB71-ramme, Cannondales mest eksklusive karbonfiber.
Til deg som hater sykler som knirker, det kan se ut til at Cannondale har forlatt sin egen BB30-standard på kranklageret for godt. Disse kranklagerne skulle gjøre sykkelen stivere enn alt annet, og var en populær standard også for andre merker.
Men det skulle absolutt ingenting til før det knirket som ville helvete, og sykkelen kommer med et gjenget BSA 68 kranklager.
Foran kan du også sette på 180 mm bremseskive for bedre bremsekraft, noe som er heller sjelden på sykler med bukkestyre.
Du kan montere både endelt og todelt krank. Setepinnen er den samme som på SuperSix EVO Gen 3, CAAD13 og nye SuperX. Den tradisjonelle, runde setepinnen som var en av kjennetegnene til Synapse som landeveissykkel, synes å være historie. Nå er Synapse enda mer av alt.
Modeller og priser
Den nye Synapse-serien består av ni komplette sykler og én LAB71-ramme.
Det skal angivelig leveres fem modeller med SmartSense og fire uten. Alle leveres med 32 mm dekk, og det er både Shimano- og SRAM-alternativer. Skjønt, alle SmartSense-modellene har angivelig SRAM.
Prisene starter på 41999 kroner for Synapse Carbon 5, og strekker seg opp til 189990 kroner for toppmodellen Synapse LAB71 SmartSense.
LAB71-rammesettet koster eventuelt 69999 kroner, om du liker sykler uten deler som du kan montere deler på.
Synapse Carbon 4 ligger på 53999, Synapse Carbon 2 koster 85999 og Synapse Carbon 1 ligger på 101999 kroner.
DEG OG MØRKET: Kjøper du en Cannondale Synape kan du sykle Sa Calobra i solnedgang.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.