Tarmac er modellen vi gjerne ser som standard-raceren i Specialized-katalogen, men Specialized selv mente at «nye Roubaix» er det norske forbrukere skal ha. Den er laget for brosteinsritt, og brukt med stor suksess av Specializeds gullkalv Peter Sagan.

MED LÅS: Under stemen sitter fjæringen. Du kan låse den av med bryteren over stemen.
Specialized hevder nye Roubaix er mer aerodynamisk enn Tarmac og like effektiv. Roubaix Pro kommer med SRAM Force AXS-gruppe og Specialized Roval-hjul skodd med brede 28 mm dekk.
Det mest unike med sykkelen er fjæringen i styrerøret, som gjør at stemet kan fjære opp og ned over ujevnheter. På Roubaix kommer fjæringen med en låsebryter på stemen. Du kan altså skru fjæringen helt av. Fjæringen gjør at styret sitter et par centimeter høyere enn på de fleste andre syklene i testen, uten at du kan ta bort avstandsringer under stemet. Også bakenden er utformet for ekstra demping. Aero-setepinnen flekser merkbart bakover når vi setter oss på sykkelen.
Vi justerer setet så det peker ørlite grann nedover i utgangsposisjon. Da flates det ut når vi setter oss på det. Fem minutter inn i testrunden er rumpa vant til den minimale huskingen.
Sittestillingsindeks
Forholdet mellom stack og reach:
Ved å regne ut forholdet mellom Stack - rammehøyde og reach - rammelengde får vi et inntrykk av hvor aggressiv sittestillingen på sykkelen kan bli. Du kan alltid øke rammehøyden ved å legge på avstandsringer under stemet, men det er vanskelig å få styret noe lavere enn rammen tillater.
Lav forholdstall mellom stack og reach gir aggressiv sittestilling med lav front. Høyere forholdstall gir mer oppreist sittestilling.
Under stående klatring og kusking på flatene gjør dempingen i front lite ut av seg. Selv med fjæringen helt åpen husker det ikke under klatring, likevel blir smådumper effektivt dempet. Vekten på sykkelen er ørlite høyere enn på de andre, men ikke merkbart høy.

DYPT I RAMMEN: Setepinnen klemmes fast lange nedi rammen for å tillate ekstra fleks.
På grovere vei gir fjæringen ekstra godt grep på forhjulet og det er ikke tilfeldig at vi oppnår høyest maksfart i utforkjøringen i testrunden. Roubaix-sykkelen føles bunnsolid i svinger utfor, selv om vi gjerne skulle ha byttet til et lavere styre. For det måkeformede styret gjør at sykkelen blir litt høyere enn de andre. Og for å konkludere det du kanskje ikke har fått helt svar på. Ja, dempingen fungerer. Ja, vi liker det. Men gjør det sykkelen til en vinner? Tja. For noen, definitivt. For den ambisiøse asfaltsyklisten? Vi er usikre.

LEKKER LAKK: Specialized Roubaix Pro har en lakk med lekkert fargespill i solskinn.
Specialized Roubaix er en komfortracer som ikke føles på bortebane på flate asfaltstrekker. Men sykler du på blandet underlag, eller har mål om å hevde deg i Oslo-Mysen, Gran Fondo Ronde Statsskog, eller Gyldne Gutuer vil Specialized Roubaix være et optimalt redskap. Skal du mer enn bare sykle asfalt er dette perfekt, for da får du den knivskarpe racerfølelsen – på all slags underlag.
Med et styre og stem-bytte vil du også oppnå en aggressiv nok rittposisjon til å slå fra deg i ritt uten grusstrekker og brostein. På lange treningsturer vil du nyte den ekstra komforten og tryggheten.
Og for oss andre? En knallgod sykkel, med en liten, smart detalj vi kanskje ikke trenger.