Erik Amit Nordlie og Kjetil Bjarne Wallentinsen Haaland har akkurat sluppet designet for en ny trøye de har laget i samarbeid med Bioracer.

Det er kanskje i tidligste laget å kalle det en tradisjon, men dette er i hvert fall trøye nummer to de har laget, der 500 kroner per solgte trøye går til et ideelt foretak.

Annonse

Forrige trøye ble uoffisielt kalt «Hudfarger», og pengene ble gitt til Antirasistisk senter. Årets modell har hatt et arbeidsnavn som man finner på trøya, men designet levner uansett liten tvil om hva slags profil det er på foreningen som får penger denne gang. Valget falt på FRI - foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. 

pride-trøya-rygg
DETALJRIK: Transgender-symbolet gjemmer seg på ryggen av både dame-og herretrøya.

– Tanken var at om vi først skulle lage en pride-trøye, skulle hele trøya se ut som en pride-parade, forteller Kjetil.

– Dere hadde en kreativ løsning på designet i fjor, vi antar dere ikke er noe dårligere i år?

– Kamuflasjemønster på sykkeltrøyer ser man ganske ofte, og en del av dem er ganske ville. Jeg forelsket meg i et jeg aldri har sett på sykkeltrøyer, det forhåndstrykte Fünffarbiger Flugzeugstoff (femfarget flyduk) som tyskerne brukte mot slutten 1. verdenskrig for å spare vekt. Mønsteret kan muligens tilskrives den sveitsisk-tyske kunstneren Paul Klee. Jeg ville bruke de seks fargene i pride-flagget på dette mønsteret, som riktignok er fem farger. Testen fungerte dårlig, men så vi fant vi på å bruke de fem tilleggsfargene fra det nyeste pride-flagget som forsøker å ta inn flere sub-grupper innenfor pride-bevegelsen som har egne flagg. Da fikk vi til to fargepaletter på samme mønster som vi synes fungerer godt.

– Kan du ta oss kort gjennom de ulike designelementene på trøya?

– Det seksfargede Prideflagget har vi puttet på brystet i klassisk sykkeltrøye-posisjon. Vi har også en seksfarget stripe på lommene og rundt venstrearmen. Disse stripene har vi tatt med over fra "Hudfarger"-trøya. Vi finner også transgender-symbolet på ryggen og på venstre side av brystet.

- Og trekantene på ermene?

De forteller om forfølgelse. Nazistene puttet også homoseksuelle i konsentrasjonsleirer. Menn bar en rosa trekant, mens homoseksuelle kvinner var klassifisert som asosiale og bar svart trekant. Mindre sinistert byttet vi tekstfonten på bryst og erme fra "Hudfargers" Helvetica til New Gothic Bold, den samme som ABBA brukte. Deres låt Dancing Queen har nærmest vært en hymne i homofile miljøer.

pride-trøya
SVART OG ROSA TREKANT: Symboler hentet fra forfølgelsen av homofile under 2. verdenskrig.

Pride-trøya selges i nettbutikken til Bioracer, og du må bestille innen mandag 15. mars for å bli med på bestillingen. Trøya leveres i to varianter, Epic Plus eller modellen som kalles Prof Bodyfit. Epic Plus er Bioracers mest aerodynamiske og tettsitende modell, og er å beskrive som en skikkelig racing-trøye.

Prof Bodyfit er den modellen som selger best til norske klubber, og har et mer normalt snitt. Begge modellene er tilgjengelige i herre- og damefasong.

Om du er typen som heller er glad i å løpe fra problemene dine - Pride-trøya er tilgjengelig også som løpetrøye!

For ordens skyld: Både Kjetil Haaland og Erik Nordlie er tidligere frilansere for landevei.no.

kjetil-haaland-erik-nordlie-crop980