REGJERENDE VERDENSMESTER: Kan Tobias Foss forsvare VM-gullet fra Wollongong i 2022? Foto: Cor Vos
Lesetid: 8 minutter
For første gang i historien skal alle grenene underlagt Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) ha sine VM til samme tid og samme sted, og det skjer i Glasgow i Skottland.
En slik samling av mesterskapet vil skje hvert fjerde år fremover.
Det vil si at det er 13 forskjellige grener det skal kåres verdensmestere i, i et titalls forskjellige øvelser innenfor grenene.
Det betyr at det er en rekke nordmenn som skal i aksjon. I denne saken kan du lese alt om både landeveis- og banesykling.
Vår søsterside Terrengsykkel har samlet alt om MTB-øvelsene i en sak, hvor du også kan lese om de norske medaljemulighetene.
Høsten 2022 ble 30-åringen europamester i scratch, som er øvelsen hun skal i aksjon i fredag kveld. Scratch er en ti kilometer lang fellesstart hvor det er førstemann over målstreken som stikker av med seieren.
Lørdag 5. august
Fellesstart, kvinner junior - 70 kilometer
Sendes på: TV 2 Sport 2
Start: kl. 10.45
Slutt: kl. 13.45
Norske deltakere: Kamilla Aasebø, Mia Kronheim Gjertsen, Matilde Skjelde og Martha Stokkeland
Et lag som består av fire førsteårsjuniorer, anført av stortalentet Kamilla Aasebø. Aasebø ble norgesmester både på fellesstart og gateritt i juni.
I tillegg er Rye-syklisten også en av landets mest lovende terrengsyklister og tok sølv i junior-EM i starten av juli. Hun skal også i aksjon på terrengsykkelen i VM, torsdag 10. august.
Fellesstart, menn junior - 127,2 kilometer
Sendes på: TV 2 Sport 2
Start: kl. 13.45
Slutt: kl. 17.30
Norske deltakere: Jørgen Nordhagen, Mikal Uglehus, Felix Ørn-Kristoff, Kasper Haugland og Storm Ingebrigtsen
Et norsk lag konkurrentene skal få det meget tøft med. Stortalentet Jørgen Nordhagen, som neste år sykler for Jumbo-Vismas utviklingslag, har vunnet to etapperitt i Nations Cup denne sesongen og har en enorm kjørestyrke.
Både Mikal Uglehus og Felix Ørn-Kristoff er sterke i kuperte ritt og begge innehar en god avslutning, mens Storm Ingebrigtsen og Kasper Haugland også er veldig kjøresterke, som både kan spille en rolle som hjelperyttere eller aktive i brudd.
Søndag 6. august
Fellesstart, menn elite - 271 kilometer
Sendes på: TV 2
Start: kl. 10.00
Slutt: kl. 17.30
Norske deltakere: Jonas Abrahamsen, Tobias Halland Johannessen, Alexander Kristoff, Andreas Leknessund, Rasmus Tiller og Edvald Boasson-Hagen
Fem av seks ryttere på det norske laget har gjennomført Tour de France, hvor de viste bunnsolid form. Mot de største nasjonene, som har åtte og ni ryttere på lagene, blir det naturligvis tøft uansett, men det er et norsk lag med brukbare muligheter.
Med over 3500 høydemeter som skal forseres er det en relativt tøff løype, men høydemeterne er tross alt fordelt utover en stor distanse.
Inne på den lokale runden er det kun én ordentlig knekker, 200 meter à syv prosent, men det er totalt 48 svinger per runde. Det vil si at det blir et ritt hvor du må være konsentrert og godt posisjonert, for her vil feltet strekke seg og det vil kunne sprekke opp i tide og utide. Det blir et ordentlig seigt ritt.
Det høres da ut som en beskrivelse som passer Alexander Kristoff svært godt? Absolutt, men det skal godt gjøres å hamle opp med Remco Evenepoel, Tadej Pogacar, Mathieu van der Poel, Wout van Aert, med flere, som alle har vist toppform. Men VM kan fort bli taktisk, og da har vi fem andre, svært solide kort å spille på.
Bane
Sendes på: TV 2 Play
Start: kl. 17.45
Slutt: kl. 20.30
Norske deltakere: Anita Yvonne Stenberg (eliminasjon, kl. 18.34)
Stenberg vil være en medaljekandidat i alle de tre øvelsene hun stiller opp i, men eliminasjon er nok hennes svakeste øvelse. Mens hun er ranket som nummer én i verden på omnium og fire på scratch, er hun ranket som nummer syv i eliminasjon.
Tirsdag 8. august
Lagtempo, mixed - 40,3 kilometer
Sendes på: TV 2 Sport 2
Start: kl. 13.45
Slutt: kl. 17.30
Norske deltakere: Ingen
Onsdag 9. august
Tempo, menn u23 - 36,4 kilometer
Sendes på: TV 2 Play
Start: kl. 15.15
Slutt: kl. 17.30
Norske deltakere: Truls Nordhagen
Egentlig var det Johannes Staune-Mittet – medaljekandidat i VM og en av de store favorittene til «ungdommens Tour de France», Tour de l'Avenir om noen uker – som skulle sykle.
Inn som erstatter kommer Truls Nordhagen. Lier-mannen har er en solid temporytter med bronse på NM-tempoen i fjor og sjetteplass i år.
Bane
Sendes på: TV 2 Play
Start: kl. 18.15
Slutt: kl. 20.30
Norske deltakere: Anita Yvonne Stenberg (omnium)
Som verdenséner er Stenberg en naturlig favoritt. Omnium er banesyklingens mangekamp og består av fire øvelser: poengritt, scratch, eliminasjon og temporitt.
Ina Nakken, 17 år fra Tønsberg, er nok et talent med svært allsidig idrettskarriere. Til daglig går hun på WANG Tønsberg, hvor hun kombinerer sykling og skøyter.
På vinterstid satser hun altså fullt på skøyter, og går både verdenscup og EM/VM, mens på sommerhalvåret er det fullt fokus på sykkel – slik Jørgen Nordhagen gjør med langrenn.
Dessverre måtte hun stå av sommerens Tour de France etter å ha fått en smell i hodet, men VM-deltakelsen skal ikke være preget av det.
Skal nok få det vanskelig å hamle opp med storfavoritter som Marlen Reusser og Annemiek van Vleuten, men kan nok på en god dag være i nærheten av topp-ti.
Fredag 11. august
Tempo, menn junior - 22,8 kilometer
Sendes på: TV 2 Sport 2
Start: kl. 10.45
Slutt: kl. 14.30
Norske deltakere: Jørgen Nordhagen
Fredag blir en dag hvor vi forhåpentlig skal kjempe om både det ene og andre gullet, først i juniorklassen.
Er også svært godt rustet på utstyrsfronten med Cervélo P5-temposykkel fra Jumbo-Visma, den samme som Jonas Vingegaard vant tempoetappen i sommerens Tour de France med.
Tempo, menn elite - 47,8 kilometer
Sendes på: TV 2
Start: kl. 15.00
Slutt: kl. 18.00
Norske deltakere: Tobias Foss, Søren Wærenskjold og Iver Johan Knotten
Kan Tobias Foss forsvare fjorårets VM-gull? Har hatt en trøblete sesong, med covid-19 som hindret ham i å starte Giro d'Italia og holdt ham ute av konkurranse en god stund.
Er i skrivende stund i aksjon i Tour de Pologne, hvor det torsdag (3. august) venter en tempo, som trolig gir en god indikasjon på hvor han ligger i løypa. I fjor hadde han også en trøblete sesong, men kom likevel ut på topp.
Tirsdag venter en 22,4 kilometer lang tempo i Tour de France. Vi har tatt en nærmere titt på u23-tempoverdensmester Søren Wærenskjold og Uno-X sin fartsmaskin: Dare TSRf.
Som følge av Foss' VM-gull i fjor har Norge tre plasser i årets VM. Søren Wærenskjold er selvskreven, med gull på u23-tempoen i fjor, NM-seier og tempotriumf i Belgium Tour.
Norske deltakere: Tord Gudmestad, Trym Brennsæter, Sakarias Koller Løland, Embret Svestad-Bårdseng og Stian Edvardsen-Fredheim
Opprinnelig hadde Norge et av de antatt sterkeste lagene i u23-rittet, men ved starten av uken endret forutsetningene seg.
Både Johannes Staune-Mittet og juniorverdensmesteren fra 2021, Per Strand Hagenes, har måtte melde forfall grunnet sykdom. Inn som erstattere kommer Tord Gudmestad og Trym Brennsæter.
Tross forfallet er det et lag med mye kjørestyrke, punch og avslutningsferdigheter.
Kanskje blir Stian Edvardsen-Fredheim vårt beste kort. Han har levert forrykende opptrekk for Uno-X, er gode i posisjoneringen og har avslutningsferdigheter og kjørestyrke (vant juniorenes Paris-Roubaix for et par år siden).
Løypen – med et sterkt klassikerpreg med mange svinger, eksplosive og korte knekkere – bør også kunne passe ham veldig bra.
Søndag 13. august
Fellesstart, kvinner elite - 154,1 kilometer
Sendes på: TV 2 Sport 2
Start: kl. 12.30
Slutt: kl. 17.00
Norske deltakere: Katrine Aalerud, Malin Eriksen, Amalie Lutro, Marte Berg Edseth og Ingvild Gåskjenn
Dessverre har Susanne Andersen måtte melde forfall grunnet sykdom, det samme har lagvennine i Uno-X, Mie Bjørndal Ottestad.
Dermed er det gjerne Aalerud som leder laget, men det spørs hvor bra en slik løype passer den sterke klatreren. Det blir høy fart, stor strekk i feltet og mange akselerasjoner, slik vi så i herrenes ritt.
Lutro er en solid klassikerrytter, Gåskjenn, Eriksen og Berg Edseth har alle bra kjørestyrke, men her er det allsidighet og posisjonering som vil være avgjørende.
Kamilla Aasebø er VM-aktuell i to grener. I tillegg drømmer hun om medalje i Vinter-OL.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.