VM landevei

VM i landevei er et av de største høydepunktene på sykkelkalenderen. I løpet av én uke hvert år avvikles det VM for både juniorer, u23 og elite på samme sted. Norge har det siste tiåret flere VM-titler. Thor Hushovd ble verdensmester i 2010, men Norge har også ryttere som har vunnet både junior og u23-klassen.

Mot slutten av hver eneste sesong skal det kåres en verdensmester, og stort sett er alle de største navnene i sykkelsporten på startstreken for å kjempe om æren av å bære regnbuetrøyen i et helt år.

VM landevei 2022 går i Wollongong i Australia, fra 18. til 25. september. Les vår store guide til mesterskapet her.

Norge har flere gull og en rekke gode resultater i u23 og juniorklassen, men kun Thor Hushovd har gått helt til topps i seniorklassen.

På kvinnesiden er Elisa Balsamo regjerende verdensmester, mens Julian Alaphilippe tok regnbyetrøyen for annet år på rad i herrenes ritt.

I 2017 var Bergen vertskap for VM i landeveissykling. Det ble en ekstrem suksess rent publikumsmessig, men det økonomiske etterspillet var bittert.

I 2021 fikk vi historiens første norske juniorverdensmester på fellesstart. Per Strand Hagenes leverte en vanvittig maktdemonstrasjon og tok VM-trøya i Leuven i Flandern.

annonse
Hvor mange norske syklister er blitt verdensmester?

Thor Hushovd er den eneste som er blitt verdensmester i seniorklassen. Det skjedde i 2010 i Geelong i Australia. Hushovd er også u23-verdensmeter på tempo fra 1998.

I tillegg er også Oskar Svendsen blitt verdensmester på tempo for junior i 2012. Kurt Asle Arvesen (1997), Sven Erik Bystrøm (2014) og Kristoffer Halvorsen (2016) har vunnet u23-fellesstarten i VM.

I 2021 ble Per Strand Hagenes den første norske rytteren til å vinne juniorfellesstarten i VM.

Når er sist Norge vant VM i landeveissykling?

I 2021 ble Per Strand Hagenes verdensmester på fellesstart i juniorklassen. Sist Norge hadde en verdensmester i seniorklassen er Thor Hushovd i 2010, som også er Norges eneste VM-seier for senior.

Hvor arrangeres VM i landevei i 2022?

I 2022 arrangeres VM i landevei i Australia i byen Wollongong.

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen