MÅTTE GRAVE DYPT: Det gjør vondt i både tempo- og fellesstart i Zürich under Sykkel-VM. Jan Christen måtte til slutt gi tapt mot overmakta etter et heroisk forsøk. FOTO: Cor Vos
Lesetid: 7 minutter
En brutal fellesstart kulminerte da hjemmehåpet Jan Christen gikk to rundt ti kilometer før mål. Da hadde 20-åringen ligget alene i tet i fire mil.
Tyske Niklas Behrens klarte til slutt å kjøre ham inn, og var Martin Svrček fullstendig overlegen på oppløpet.
Med den tragiske bortgangen til sveitsiske Muriel Furrer mistet livet tidligere samme dag, ble det en annerledes seremoni som ventet den ferske U23-verdensmesteren.
Arrangøren ba om ett minutts stillhet før medaljene skulle deles ut etter U23-fellesstarten med et bilde av 18-åringen på storskjermen ved siden av scenen.
– Det er en veldig trist dag for sykling og for alle som elsker denne sporten. Før vi feirer dagens vinner og de to andre medaljørene, alle utøvere som fortjener heder på tross av disse vanskelige omstendighetene, ber jeg om ett minutts stillhet i Muriel Furrers minne, ble det informert mer om før seremonien ved podiet.
Det ble heller ikke spilt av nasjonalsanger, og flaggene hang naturlig nok på halv stang. Men medaljørene mottok høflig applaus fra de fremmøtte.
Dramaet som utspilte rundt medaljene mot slutten, foregikk dessverre uten norske innslag. Johannes Kulset var vår beste mann, men var samtidig over fem minutter bak dagens tyske vinner.
– Jeg håper på et hardt ritt som åpner seg ganske tidlig, uttalte Jan Christen en av rittets store forhåndsfavoritter til TV 2 før start.
Sveitserne gjorde stort sett hva danskene forsøkte dagen i forveien. Lage et hardt ritt og skape en så brutal utskillelse som mulig da U23-klassen skulle gjøre unna sin fellesstart.
Med over fem mil igjen til mål dro den sterke 20-åringen til etter at hans to år eldre bror Fabian hadde kjørt et veldig aktivt ritt i forkant.
Dramaet var imidlertid ikke over. Bak hadde nemlig Belgia nesten et komplett lag inntakt, og Jarno Widar var ikke forberedt på å kapitulere. Som for Danmark i går skulle det vise seg at det ikke holdt hele veien inn til mål.
Norge langt framme i starten
Før vi kom så langt, på vei inn mot den første reelle klatringen i Binz, var det faktisk Norge som la laget sitt i tet. Eirik Vang-Aas ledet an med Embret Svestad-Bårdseng på bakhjulet og Jørgen Nordhagen bak der igjen.
Når det nærmet seg første målpassering i Zürich begynte vertsnasjonen å sette sin plan ut i livet. Fabian Christen, broren til Jan, dro skikkelig til i front og laget splittelser bakover i feltet. Lett regnvær gjorde forholdene ekstra krevende, selv om været var bedre enn det juniorfeltet ble utsatt for dagen i forveien.
I denne perioden ble også hovedfeltet skrellet kraftig av. Litt over 60 mann igjen, og blant dem Nordhagen, Kulset og Svestad-Bårdseng for Norge. Allerede var sterke ryttere som Huub Artz, Mathieu Kockelmann, Andrew August, Daniele De Pretto, Jørgen Kind Nordahl og Eirik Vang-Aas kjørt av.
Angrep fra Del Toro
På vei inn mot Bergstrasse i Zürich for første gang, fortsatte Sveits med å sette et høyt tempo. I denne fasen tiltok også regnværet i styrke.
Det tegnet seg et bilde av nok en brutal fellesstart i den sveitsiske byens gater, og tunge mann-mot-mann-dueller mot slutten av den fjerde og siste runden.
I år har noen av Jørgen Nordhagens konkurrenter kjempet i toppen av Giro d'Italia, Flandern rundt og Clàsica San Sebastian. Nordmannens trener mener han likevel ikke bør frykte dem.
Mot toppen av bakken klinket UAE-proffen Isaac del Toro til og fikk selskap av William Lecerf på bakhjulet. Over toppen av bakken samlet en elitegruppe seg der også Fabio og Jan Christen, Morten Nørtoft, Thibaud Grued satt igjen. Men kort tid etter samlet gruppene seg på nytt.
Sveits, USA, Frankrike og Storbritannia var aktive i denne perioden, mens det norske laget stort sett holdt seg samlet rundt Nordhagen.
Angrepene haglet
Christen fikk det som han ville. Det ble nok en blytung dag i Zürichs gater. Opp Bergstrasse for andre gang var det Antiono Morgado som ledet an. På hjulet hans fulgte Davide De Pretto (Italia), mens Nordhagen lå fremme blant de 6-7 første på vei oppover.
Videre opp på platået i etterkant av bakken fortsatte angrepet. Feltet delte seg opp i mindre grupperinger, og samlet seg igjen.
Fremdeles var det sveitsiske laget og brødreparet Jan og Fabian Christen veldig aktive på hjemlig jord.
Midt under fellesstarten kom også den tragiske beskjeden om at Muriel Furrer hadde omkommet av skadene hun pådro seg i juniorenes ritt. Det gjorde dagen ekstra spesiell i Zürich.
På vei ned fra platået la den eminente cyclocross-utøveren Tibor del Gross press på i utforkjøringen. Han fikk senere selskap av Rasmus Pedersen.
Kulset meldte seg på
Også denne manøveren ble kjørt inn. Morgado fortsatte med å hive mye ved på bålet, og etter hvert kom det også en norsk landslagsdrakt til syne i front av feltet:
– Gøy å se at Johannes Kulset er på hugget og har gode bein, kommenterte Mads Kaggestad i sendinga på TV 2.
Ved runding og ut på de siste to rundene satt det ni ryttere igjen i gruppa til Kulset. De andre var Morgado, Igor Arrieta (Spania), Martin Svrček (Slovakia), Del Grosso (Nederland), Giulio Pellizzari (Italia), Rasmus Pedersen (Danmark) og Tim Torn Teutenberg (Tyskland).
Bak der igjen var også hovedfeltet kraftig redusert med fem mil igjen å sykle.
Christen angrep - de norske kapitulerte
Det samlet seg på nytt inn mot Bergstrasse. Her klasket Jan Christen til, samtidig som Del Toro fikk problemer med sykkelen. Kulset hadde ingenting å svare med, og Jørgen Nordhagen hadde mistet kontakten med fremre del av feltet på vei inn i bakken.
Bak forsøkte Alec Segaert (Belgia), Pellizzari og Svrcek å gjenopprette kontakt, men Christen var løs – fortsatt med nesten fem mil igjen å sykle.
Pellizzari, som ble nummer to på en etappe under Giro d'Italia i våres, hadde som Lorenzo Finn (juniorklassen) opplagt en god dag på sykkelen, og tok opp jakten på Christen alene. Bakfra kom mange av de største navnene tilbake opp til Segaert og Svrček. De norske var dessverre kjørt av i denne delen av rittet.
I det rullende terrenget på vei inn mot den siste runden lyktes det gruppa bak å få kontakt med den italienske klatreren. Christen var det dog verre å få has på. Den 20 år gamle UAE-rytteren så ut til å suse mot verdensmestertittelen på hjemmebane.
Råsterkt Belgia
Da det klinget i bjella for den siste dansen, hadde Christen 47 sekunders ledelse tilbake til det 14 mann store hovedfeltet. Her satt det sterke, belgiske kollektivet med hele fem ryttere.
Nå måtte imidlertid Lecerf, Segaert og Widar ofre seg fullt for hverandre hvis lederen skulle hentes inn. Svestad-Bårdseng og Kulset var for øvrig to og et halvt minutt bak Christen, mens Nordhagen lå i en gruppe enda lengre bak.
Mens Widar forsøkte å hente inn noe av det tapte på vei opp Bergstrasse, fikk han selskap av temposterke Segaert over toppen. Sammen med Pellizzari forsøkte de å spise seg innpå Christen.
Da Segaert måtte takke for seg, tok Widar teten selv og grov dypt. Blackmore, Behrens, Svrček og Del Toro fikk være gratispassasjerer, men samtidig ble avstanden opp til sveitseren halvert.
Tysk powersykling
Med 10 kilometer igjen klarte Svrček og Behrens endelig å få kontakt med sveitseren. Store sterke Behrens dundret videre, og Svrček hadde mer enn nok med å henge på.
Behrens, som til daglig sykler for utviklingslaget til Lidl-Trek, er kanskje et litt ubeskrevet blad. 20-åringen ble nummer fire i U23-utgaven av Gent-Wevelgem tidligere i år, og vant Youngster Coast Challenge.
På oppløpet overrasket Behrens sin slovakiske utfordrer fullstendig.
– Bamsen fra Bremen, utbrøt Christian Paasche i sendingen hos TV 2.
Bak tok Alec Segaert overraskende bronsen etter at både han og Widar hadde ofret seg underveis. Christen ble til slutt nummer fire, etter å ha gitt alt i sitt forsøk på å lysne opp en heller bekmørk dag for sykkelsporten i Alpe-landet.
PS: Johannes Kulset ble beste nordmann på 24.-plass. Han var over fem minutter bak vinneren. Embret Svestad-Bårdseng kom inn ti sekunder bak lagkompisen og ble nummer 28. Jørgen Nordhagen ble til slutt nummer 39.
Årets sykkel-VM er i gang i Zürich i Sveits, hvor tøffe løyper venter. Her tar vi deg gjennom norske ryttere, rittprogrammet, løypene, TV-tider og mer.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.