I TOPPSJIKTET: Kamilla Aasebø ble nummer fire i tempo under EM i Limburg, og var ikke langt bak teten da verdenseliten inntok VM-byen Zürich, heller. Foto: Knut Andreas Lone
Lesetid: 4 minutter
Cat Ferguson, Viktória Chladoňová og Imogen Wolff stakk av med medaljene, men igjen presterte Kamilla Aasebø solid da hun gjorde unna sin første oppgave under sykkel-VM.
Oppgaven i Zürich var enkel og grei tirsdag morgen: Et forholdsvis rett og ukomplisert strekke á 9,4 kilometer skulle sykles med vending ut og deretter inn mot mål igjen. Altså var det en rimelig monoton affære, men altså med edelt metall som skulle deles ut i den andre enden.
Regnfall i løpet av morgentimene gjorde forholdene litt utfordrende for juniorjentene på tidlig startnummer.
Viktória Chladoňová var en tidlig målestokk for Aasebøs del. Den slovakiske jenta tok EM-bronse i Limburg og ble verdensmester i rundbane under VM i Andorra i august. Hun er altså også en allsidig multikunstner innenfor aldersbestemt sykling. Selv om 17-åringen holdt på å sykle feil ved vending halvveis, satt hun likevel ny bestetid med over halvminuttet.
I mål hadde hun nær doblet forspranget, og det var duket for et langt opphold i hot seat – før noen av storkanonene i juniorklassen naturlig nok startet på sene startnumre, og da kanskje også med enda bedre forhold i løypa.
Sekundstrid
Det skulle vise seg at Chladoňovás tid var vanskelig å slå. Imogen Wolff var seks hundredeler raskere, mens Paula Ostiz Taco og Kamilla Aasebø var 6-7 sekunder bak ved første mellomtid.
På blytunge gir inn mot mål viste deg seg at Wolff falt ned på feil side av 24:24,2 (Chladoňovás bestetid i mål). Briten var 2,3 sekunder for sent ute.
Noen minutter senere fanget en noe laid back produsent opp de siste meterne av VM-tempoen til Aasebø. Oslo-jenta var 20 sekunder bak Chladoňová i mål, men slo samtidig europamester Ostiz med nesten ni sekunder.
– Det er gøy å sitte her, men jeg er ikke så fornøyd med løpet mitt. Jeg føler jeg mister fokus litt, og det var det jeg følte i EM og, konstaterte Aasebø overfor TV 2 fra hot seat.
Årets sykkel-VM er i gang i Zürich i Sveits, hvor tøffe løyper venter. Her tar vi deg gjennom norske ryttere, rittprogrammet, løypene, TV-tider og mer.
Satte kanontider
Det er alltid dumt å sprette champagnen for tidlig. Så også i juniorklassen, der noen av de aller sterkeste jentene startet helt til slutt.
Både Fee Knaven og Cat Ferguson åpnet forrykende som dagens to siste startende jenter. Forhåndsfavoritt Ferguson var hele 14:46 sekunder raskere ute enn Chladoňová. Det bar bud om endringer for jentene som hadde tatt plass på de tre trinnene i hot seat.
De britiske jentene valgte å stå over årets VM, der Knaven tok sølvet.
Tirsdag var det liten tvil, spesielt ettersom den nederlandske jenta fikk det skikkelig tøft mot slutten.
Ferguson holdt koken hele veien inn og tok et suverent VM-gull i Zürich. I mål var hun hele 34 sekunder foran Chladoňová. Dermed ble det også britisk bronse til Imogen Wolff.
Aasebø endte dermed på 5.-plass, og var kanskje noe i overkant selvkritisk til egen prestasjon?
Svært allsidig
Man trenger ikke lete altfor lenge for å finne lovord om den norske tenåringsjenta. Landslagssjef Carl Erik Pedersen oppsummerte hennes muligheter slik i forkant av konkurransen:
– Hun er et fantastisk talent, uttalte han til TV 2.
Landslagssjefen tenkte da blant annet på hennes voldsomme allsidighet, noe resultatene hennes i år også avslører.
Aasebø ble i juni norgesmester på både tempo og fellesstart på landeveien, og ble også nummer fire i tempo under EM i Limburg i starten av september. Da var det 13,3 kilometer mot Hasselt som sto på menyen. Hun tok også bronsemedalje på det norske laget i mixed stafett.
Kjelsås-jenta har imidlertid flere jern i ilden i løpet av en sesong. I vinter ble hun norgesmester både på 10 kilometer klassisk og i fristil sprint på Skeikampen. Da med ski på beina.
18-åringen er også en meget god terrengsyklist, og ble norgesmester i rundbane i Vigrestad og ble nummer 5 på samme øvelse under VM i Andorra i august.
Hint om sykkelsatsing
Det nærmer seg et framtidsvalg for den norske jenta. Landevei kjenner til at norske Uno-X – naturlig nok – viser interesse, men det lurer nok også enda større lag i kulissene.
På vei over i U23-klassen vil det også være naturlig å styre satsingen inn mot én disiplin, slik Jørgen Nordhagen gjorde da han skrev langtidskontrakt for Visma | Lease a Bike.
– Jeg synes selve sykkeldelen kanskje er litt mer spennende, uttalte Aasebø til TV 2 før starten av temporittet.
– Jeg føler det er litt mer som skjer på sykkel. Jeg synes også treningen er veldig morsom. Det er også mye rundt det taktiske og det tekniske, la hun til.
Det er nok både Uno-X og flere andre internasjonale konsepter betrygget over å høre.
Jarle har jobbet som sportsjournalist siden 2004 og var tidligere redaktør i procycling.no. Jarle er kanskje den som har fulgt norsk sykkelsport tettest de siste 15 årene, og hos Landevei.no skriver han nyheter og gir innsikt i hva som rører seg i kulissene i proffsirkuset. Har du tips til en sak? Send ham gjerne en mail:
Hva synes du om denne saken?
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.