/ VM

Sykkel-VM landevei 2022: Guide og program

Stor guide: Alt du trenger å vite om årets VM

Årets VM i landevei går fra 18. til 25. september i Wollongong i Australia. Her tar vi deg igjennom norske ryttere, rittprogrammet, løypene, TV-tider og mye mer.

Sist oppdatert 23. september 2022 kl 03.55
TOK GULL I 2021: I fjor sørget Per Strand Hagenes for norsk jubel i VM. Foto: Cor Vos
TOK GULL I 2021: I fjor sørget Per Strand Hagenes for norsk jubel i VM. Foto: Cor Vos

I år vender VM i landevei tilbake til Australia. Sist det var mesterskap down under, i Geelong i 2010, var det Thor Hushovd som gikk til topps i herrenes fellesstart og tok gull.

Årets mesterskap er lagt til Wollongong på sørøstkysten, litt sør for Sydney, og går fra 18. til 25. september.

Det betyr en lang reise for rytterne, samt forskjellig tidssone og akklimatisering. Den norske troppen er allerede på plass, og totalt er det 20 norske ryttere som skal i aksjon i de forskjellige rittene.

Årets VM er den siste tradisjonelle utgaven. Neste år skal nemlig alle grenene under Det internasjonale sykkelforbundet samles under et mesterskap.

Dermed blir det sju forskjellige disipliner det skal konkurreres i, og mesterskapet skal avholdes i starten av august, altså halvannen måned tidligere enn vi er vant med. VM 2023 er lagt til Glasgow, og går fra 3. til 13. august.

Men først er det altså VM i Wollongong. Det er første gang det avholdes internasjonale sykkelritt i Australia etter pandemien. Landet har hatt strenge innreiseregler, og det har for eksempel bare blitt avholdt nasjonale utgaver av Tour Down Under.

I løpet av VM-uka er det elleve ritt som skal avholdes. Vi guider deg gjennom rittene og alt du trenger å vite om dem.

Søndag 18. september

Tempo kvinner elite - 34,2 kilometer

  • Start: kl. 01.30

  • Slutt: kl. 05.00

  • Sendes på: TV 2

  • Norske deltakere: Ingen

VMs første ritt går altså uten noen norske ryttere på startstreken. Katrine Aalerud representerte de norske fargene under fjorårets temporitt i Leuven, men som i 2020 er det ingen nordmann til start. Aalerud fokuserer i stedet fullt og helt på fellesstarten en uke senere.

Løypen både kvinnene og herrene skal igjennom er identisk og krever at du er allsidig. Det er en variert løype med både flatt terreng, bakker og mange tekniske partier.

Det er en rundløype som skal sykles to ganger, og underveis er det én ordentlig knekker, Mount Ousley, som stiger i 700 meter med rundt syv prosent i snitt. På runden er det også mange svinger, hvor rytterne må godt ned i fart. Totalt er det nærmere 30 svinger i løpet av rittet, majoriteten av dem 90-gradere.

Den store favoritten er naturligvis Annemiek van Vleuten, som to ganger tidligere (i 2018 og 2019) er verdensmester på tempo. Van Vleuten sikret nettopp seier i La Vuelta og er beviselig i meget god form.

Den største utfordreren er trolig landsvenninne og regjerende tempoverdensmester Ellen van Dijk. En annen utfordrer er europamester på tempo, Marlen Reusser (Sveits).

Tempo menn elite - 34,2 kilometer

  • Start: kl. 05.30

  • Slutt: kl. 09.00

  • Sendes på: TV 2

  • Norske deltakere: Andreas Leknessund og Tobias Foss

Herrene skal altså bryne seg på den samme løypa som kvinnene, en løype som inneholder totalt 312 høydemeter.

Her stiller vi med to spennende kort, som begge er to ganger norgesmester på tempo. Andreas Leknessund i 2019 og 2020, mens Tobias Foss har vunnet de to siste årene, ganske overlegent.

Leknessund syklet fjorårets VM-tempo og ble nummer 26, i det som var en helt flat løype i Belgia. Foss har faktisk aldri syklet på seniornivå, men ble nummer seks på u23-tempoen i 2018.

Foss har flere ganger vist at han er på et veldig høyt nivå på tempo, og kan trolig kjempe om en topp-ti på en god dag. Leknessund har levert gode tempoer både i Paris-Nice og Tour de Suisse i år, og det taler til både han og Foss' fordel at det er kuperte og tekniske tempoer.

Regjerende verdensmester Filippo Ganna skal nok få en tøff kamp med å forsvare tittelen sin mot ryttere som Remco Evenpoel (Belgia), Tadej Pogacar (Slovenia), Stefan Bissegger og Stefan Küng (begge Sveits).

NORSK DUO: Tobias Foss og Andreas Lekenessund sykler VM-tempoen i Wollongong. Foto: Cor Vos
NORSK DUO: Tobias Foss og Andreas Lekenessund sykler VM-tempoen i Wollongong. Foto: Cor Vos

Mandag 19. september

Tempo menn u23 - 28,8 kilometer

  • Start: kl. 05.30

  • Slutt: kl. 09.00

  • Sendes på: TV 2 Sport 2

  • Norske deltakere: Søren Wærenskjold

Også u23-herrene skal i hovedsak gjennom den samme løypa som eliterytterne, men en variant som er noen kilometer kortere. Her har vi en av VMs største norske medaljesjanser.

I fjorårets VM var Søren Wærenskjold bare to sekunder unna medalje på u23-tempoen, men kom til kort mot Florian Vermeersch, som senere på høsten skulle ta en sensasjonell annenplass i Paris-Roubaix.

Bare 13 sekunder skilte Wærenskjolds fjerdeplass og gullvinneren, Johan Price-Pejtersen i fjor. I år er 22-åringen igjen blant favorittene til å stikke av gullet. Wærenskjold tok sølv på NM-tempoen i juni, kun slått av Tobias Foss, i en løype hvor Wærenskjold tapte all tiden sin i motbakke.

Wærenskjold har vist god form i høst ved å vinne en etappe i Tour de l'Avenir.

Tirsdag 20. september

Tempo kvinner junior, 14,1 kilometer

  • Start: kl. 01.30

  • Slutt: kl. 03.30

  • Sendes på: TV 2 Sport 2

  • Norske deltakere: Ingen

Dessverre er det ingen norske juniorjenter til start på hverken tempo eller fellesstart i årets VM, da Norges Cykleforbund har besluttet å ikke sende noen ryttere til Australia.

– Vi skal ikke bare delta i et mesterskap for å delta. Vi skal ned dit for å prestere. Jeg mener nivået juniorjentene har prestert på hittil denne sesongen ikke er tilstrekkelig, fortalte sportssjef Hans Falk til Sykkelmagasinet i august.

Tempo menn junior, 28,8 kilometer

  • Start: kl. 05.30

  • Slutt: kl. 09.00

  • Sendes på: TV 2 Sport 2

  • Norske deltakere: Jørgen Nordhagen

Norge har god tradisjon for å levere medaljer i de aldersbestemte klassene, og Jørgen Nordhagen er en av rytterne som kan videreføre den tradisjonen i årets VM.

Nordhagen ble norgesmester på tempo for juniorer i juni, tok sølv på juniorfellesstarten i EM, slo alt og alle på terrengsykkelen i Birken, før han dro videre til GP Rüebliland og vant en etappe i generalprøven til VM.

17-åringen er liten og lett, har en ekstrem motor og klarer å krype sammen i en ekstremt aerodynamisk stilling, og har veldig gode forutsetninger for å kjempe om medalje.

Juniorgutta skal igjennom den samme løypa som u23-rytterne. Totalt er det 264 høydemeter på menyen.

Onsdag 21. september

Lagtempo mixed stafett, 28,2 kilometer

  • Start: kl. 06.30

  • Slutt: kl. 09.00

  • Sendes på: TV 2 Sport 2

  • Norske deltakere: Ingen

Den finurlige øvelsen hvor landene stiller med tre herrer og tre kvinner hver, og kjører stafett. Herrene kjører først, og etter én runde er det veksling og kvinnene legger ut på sin runde.

Nasjonen med raskest kombinert tid stikker av med gullet. I fjor var det Tyskland som ble verdensmester i øvelsen.

Fredag 23. september

Fellesstart menn junior, 67,2 kilometer

  • Start: kl. 00.15

  • Slutt: kl. 04.00

  • Sendes på: TV 2 Sport 2

  • Norske deltakere: Jørgen Nordhagen, Johannes Kulset, Kasper Haugland, Mikal Grimstad Uglehus og Jesper Stiansen.

I fjor ble Per Strand Hagenes historisk da han tok det aller første norske VM-gullet på fellesstart i juniorklassen.

Dermed er det mye å leve opp til for årets norske lag. Igjen er Jørgen Nordhagen det store håpet, og med bakgrunn i annenplassen på EM-fellesstarten i juli, er han en åpenbar medaljekandidat her.

Han er trolig avhengig av å komme seg løs alene, da han ikke besitter en veldig sterk spurt. Heldigvis er det en krevende løype som venter rytterne, men gode muligheter for å slite ut konkurrentene og angripe.

Med totalt 2 016 høydemeter på menyen og åtte ganger over Mount Pleasant (1,1 kilometer à 7,7 prosent), er det nærmest garantert et lite felt som sitter igjen på de siste rundene.

Fellesstart menn u23, 169,8 kilometer

  • Start: kl. 05.00

  • Slutt: kl. 09.00

  • Sendes på: TV 2 Sport 2

  • Norske deltakere: Søren Wærenskjold, Per Strand Hagenes, Tord Gudmestad og Embret Svestad-Bårdseng

Det er et høyst potent u23-lag som stiller til start, men dessverre med en mann mindre enn kvota. Stian Edvardsen-Fredheim skadet seg i Gylne Gutuer og mister rittet. Med kort tid til mesterskapet var det ikke mulig å skaffe visum og reise til en erstatter.

Uansett: Med den regjerende juniorverdensmesteren på startstreken, to Uno-X-ryttere, og den lovende Coop-rytteren Embret Svestad-Bårdseng, som tok en fjerdeplass på en tøff fjelletappe i Tour de l'Avenir, er det et bunnsolid lag.

Strand Hagenes bør kunne trives godt i denne løypen. Sandnes-mannen, som sykler for Jumbo-Vismas utviklingslag, har to seire denne sesongen, og en ekstrem punch i kortere bakker.

Lørdag 24. september

Fellesstart kvinner junior, 67,2 kilometer

  • Start: kl. 00.00

  • Slutt: kl. 02.00

  • Sendes på: TV 2 Sport 2

  • Norske deltakere: Ingen

Fellesstart kvinner elite, 164,3 kilometer

  • Start: kl. 04.25

  • Slutt: kl. 09.00

  • Sendes på: TV 2

  • Norske deltakere: Katrine Aalerud, Ingvild Gåskjenn, Marte Berg Edseth, Anne Dorthe Ysland og Mari Hole Mohr

Kvinnene starter i Helensburgh, litt nord for Wollongong, og sykler sørover til målbyen, hvor de første skal ut på en 34,2 kilometer lang rundløype. Der skal 7,5 kilometer lange Mount Keira forseres. Klatringen stiger med i underkant av seks prosent i snitt.

Etter nedkjørselen til byen, skal rytterne ta fatt på seks runder i den lokale rundløypen. Der er nøkkelpunktet naturligvis Mount Pleasant (1,1 kilometer à 7,7 prosent), hvor de klatresterke rytterne vil gjøre livet surt for resten av feltet.

Det norske laget er fokusert rundt Katrine Aalerud, som siden mai har bygget seg jevnt og trutt opp igjen, og har vist lovende tendenser under Tour of Scandinavia og Ceratizit Challenge by La Vuelta. Mellom de to rittene har hun trent i høyden i Andorra. Movistar-rytteren har på en god dag forutsetniger til å sitte med langt inn i finalen.

KAPTEIN: Katrine Aalerud er det norske håpet på kvinnenes fellestart i VM. Foto: Cor Vos
KAPTEIN: Katrine Aalerud er det norske håpet på kvinnenes fellestart i VM. Foto: Cor Vos

Annemiek van Vleuten er nok storfavoritt her også, etter å ha pulverisert feltet i klatringene på den andre etappen i La Vuelta. Tour de France Femmes-toer Demi Vollering gir nederlenderne ytterligere et sterkt kort, som både klatrer og spurter godt.

Samtidig har de evigunge Marianne Vos, som kan ta spurten fra et samlet felt. I den samme klassen finner vi Lotte Kopecky (Belgia) og regjerende verdensmester Elisa Balsamo (Italia).

Cecilie Uttrup Ludwig (Danmark), Liane Lippert (Tyskland), Mavi Garcia (Spania), Kristen Faulkner (USA) og Kasia Niewiadoma (Polen) er andre navn som kan bitte godt fra seg i klatringene.

Søndag 25. september

Fellesstart menn elite, 266,9 kilometer

  • Start: kl. 02.15

  • Slutt: kl. 09.00

  • Sendes på: TV 2

  • Norske deltakere: Alexander Kristoff, Rasmus Tiller, Anders Skaarseth, Sven Erik Bystrøm, Tobias Foss og Andreas Leknessund

Alexander Kristoff var med på å hjelpe Thor Hushovd til seier i Geelong i 2010. Da var Hushovd 32 år gammel, og tok sin første og eneste VM-tittel. Kristoff fylte 35 år i sommer, men viser ingen tegn til å sakke av.

I høst har han vunnet Circuit Franco-Belge, samt en etappe i Deutschland Tour. Totalt sett har Intermarché - Wanty-Gobert-rytteren levert veldig godt, og nordmannen er nummer 15 på UCIs verdensranking.

Fra før har han et sølv (Bergen 2017), samt fire topp-ti-plasseringer, og er fremdeles sulten på et gull. Løypen i Wollongong minner veldig om en klassikerløype, hvor det kommer til å bli et utskillelsesritt. Totalt er det 3 945 høydemeter som skal forseres.

2017: Alexander Kristoff kom akkurat til kort mot Peter Sagan på festplassen i Bergen i 2017. Foto: Cor Vos
2017: Alexander Kristoff kom akkurat til kort mot Peter Sagan på festplassen i Bergen i 2017. Foto: Cor Vos

Kristoff makter neppe å følge ryttere som Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Tadej Pogacar og Julian Alaphilippe i Mount Pleasant. Derimot har han med seg et meget sterkt lag, som kan hjelpe og lose ham tilbake i gull- og medaljekampen.

Tiller, Skaarseth og Bystrøm er alle rutinerte klassikerryttere med stor motor, som kan sitte rundt Kristoff og kjøre ham tilbake i finalen. Foss og Leknessund kan være frikort å sende ut, samtidig som de også klatrer godt og kan bistå i jobben med å få Kristoff i posisjon.

Nevte Van der Poel, Van Aert og Pogacar skal alle bli vanskelige å knekke, og dersom Alaphilippe er 100 prosent igjen etter en velt som sendte ham ut av Vuelta a España, er den regjerende, doble verdensmesteren selvsagt farlig.

Michael Matthews klatrer og spurter bra, og ønsker selvsagt å gjøre det bra på hjemmebane. Kristoffs lagkamerat i Intermarché, Biniam Girmay, har vært enorm på sitt beste, og tok onsdag annenplass i GP de Wallonie, bak Van der Poel.

Publisert 15. september 2022 kl 10.24
Sist oppdatert 23. september 2022 kl 03.55
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen