/ VM

Per Strand Hagenes ble verdensmester i juniorklassen

En overlegen Per Strand Hagenes sikret norsk jubel i VM i Flandern, da han ble historisk og tok den første norske VM-medaljen noensinne på fellesstart på herresiden.

Sist oppdatert: 24. september 2021 kl 11.03
VERDENSMESTER: Per Strand Hagenes var overlegen på juniorfellesstarten i VM i Flandern. Foto: Cor Vos
VERDENSMESTER: Per Strand Hagenes var overlegen på juniorfellesstarten i VM i Flandern. Foto: Cor Vos
Lesetid: 3 minutter

Med seks kilometer til mål klinte Per Strand Hagenes til i juniorherrenes VM-fellesstart, og ingen maktet å følge Sandnes-gutten i Wijnpers-bakken.

Inn mot mål i Leuven bare fortsatte han å øke og tok et klart VM-gull. Dermed ble han også historisk.

Det var nemlig den første gangen noensinne at Norge tar en medalje på juniorfellesstarten i VM på herresiden, og det første norske VM-gullet på en juniorfellesstart uansett kjønn.

– Jeg visste at det var mulig da jeg så på løypeprofilen. Jeg er god i korte og harde bakker. Jeg lå i sengen i går og fikk høy puls bare av å tenke på at jeg skulle vinne. Jeg kjørte alt jeg hadde i den nest siste bakken. Jeg så bakover og så at jeg fikk meter etter meter, sa Strand Hagenes i seiersintervjuet.

per strand hagenes, gull, verdensmester, vm i flandern (2)
VERDENSMESTER: Per Strand Hagenes ikledd regnbuetrøyen. Foto: Cor Vos

Strålende norsk prestasjon

De siste månedene har 18-åringen herjet i internasjonale juniorritt, og var på forhånd en av de store favorittene i rittet.

Den 121,4 kilometer lange fellesstarten ble en hektisk og rask affære, men det norske laget satt fint med og preget rittet. Og med 10 kilometer til mål klinte Per Strand Hagenes til for første gang.

Da hadde Trym Brennsæter og Stian Fredheim gjort en glitrende jobb i store deler av rittet, hvor de hadde tauet i feltet og dekket angrep. Siden hadde Sebastian Kirkedam Larsen og Ola Sylling tatt over.

per strand hagenes, gull, verdensmester, vm i flandern
NÅDESTØTET: Her avgjør Per Strand Hagenes juniorherrenes VM-fellesstart. Foto: Cor Vos

Sistnevnte gjorde en heroisk jobb inn mot Strand Hagenes' angrep, hvor han kjempet seg tilbake til fronten av feltet en rekke ganger og la igjen alle kreftene på veien.

Tyske Daniel Schrag og italienske Dario Belletta fikk en liten luke. De fikk seinere selskap av den franske duoen Eddy le Huitouze og Pierre Gautherat, britiske Finlay Pickering og danske Simon Dalby

Da Strand Hagenes angrep kjørte han seg opp til en gruppe som allerede hadde gått av gårde. Der satt Daniel Schrag (Tyskland), Dario Belletta (Italia), Romain Grégoire, Pierre Gautherat (Frankrike), Finlay Pickering (Storbritannia) og Simon Dalby (Danmark).

Gruppen hadde en liten ledelse tilbake et redusert hovedfeltet da de gikk inn i Wijnpers-bakken, med seks kilometer til mål.

Inn i bakken gikk det en velt bak i gruppen til Strand Hagenes, og tok ned blant andre Dalby. Fra front gikk Strand Hagenes til, og franskmannen Romain Grégoire forsøkte desperat å følge.

Grégoire slo Strand Hagenes i EM for to uker siden, men fredag formiddag skulle nordmannen få sin revansje. Grégoire måtte slippe, Strand Hagenes dro av gårde og så seg aldri tilbake.

Resultater

1. Per Strand Hagenes (Norge) 2:43:48
2. Romain Grégoire (Frankrike) +0:19
3. Madis Mikhels (Estland) +0:24
4. Martin Svrcek (Tsjekkia) +0:24
5. Alexander Hajek (Østerrike) +0:24
6. António Morgado (Portugal) +0:24
7. Manuel Oioli (Italia) +0:24
8. Vlad van Mechelen (Belgia) +0:24
9. Max Poole (Storbritannia) +0:24
10. Luis-Joe Lührs (Tyskland) +0:24
...
38. Ola Sylling (Norge) +2:25
45. Stian Fredheim (Norge) +6:33
75. Trym Brennsæter (Norge) +10:30
76. Sebastian Kirkedam Larsen (Norge) +10:30

Publisert 24. september 2021 kl 11.03
Sist oppdatert 24. september 2021 kl 11.03
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen