Operasjon Årelating er navnet på etterforskningen som ble kjent i forbindelse med ski-VM for to år siden, da Max Hauke ble tatt på fersken mens han gjennomførte en blodoverføring.

Det var langt fra bare langrennsutøvere som ble tatt, i kjølvannet ble også syklister satt i søkelyset.

Annonse

Stefan Denifl ble tidligere i uken dømt til fengsel i to år for svindel i en rettsak i Østerrike, da retten fant det bevist at hans doping hadde gitt han uberettigede resultater. Denifl ble delvis dømt for svindel.

Nå er legen som orkestrerte Denifls dopingring dømt, den kjente dopinglegen Mark Schmidt. Schmidt er dømt til fengsel i fire år og ti måneder. 42-åringen ble funnet skyldig i 24 tilfeller av tilrettelegging for bruk av doping, i tillegg til to tilfeller av ulovlig dopingbruk.

I tillegg til fengselsstraff må han betale en bot på 158000 Euro, og han mister også legelisensen i tre år. Fire av hans medsammensvorne er også dømt. En av dem er Schmidts far, som i tillegg til betinget fengsel har blitt bøtelagt på 10000 Euro.

Dommen er en av de første som blir avsagt etter innføringen av nye dopinglover i Tyskland i 2015. Tiltalen gjelder forhold så langt tilbake som 2012. 

Mark Schmidt er et kjent navn fra sykkelsporten, og det er slettes ikke første gang han nevnes i forbindelse med doping. George Preidler (da Groupama-FDJ), Kristijan Durasek (da UAE Team Emirates) og den østerrikske terrengsyklisten Christina Kollmann har tidligere blitt avslørt, og alle ble idømt fire år lange utestengelser.Senere har også den tidligere syklisten Pirmin Lang stått frem som klient hos Schmidt.

Schmidt var tidligere lege i Gerolsteiner, og senere Milram. Gerolsteiner hadde to alvorlige dopingsaker, mot henholdsvis Stefan Schumacher og Bernard Kohl. De to ble beskrevet som toppen av isfjellet på Gerolsteiners lyssky virksomhet.

Schmidt jobbet senere for Lampre. Den tyske proffsyklisten Danilo Hondo fortalte i et avhør at både han og lagkameraten Alessandro Petacchi hadde fått hjelp av Schmidt til å dope seg.