Giro d'Italia 2019

Her er alt du trenger å vite før årets Giro d´Italia. Blir det favorittseier, eller får vi en outsider på toppen av pallen?

Sist oppdatert: 9. mai 2019 kl 16.34
ROSA ROSA ROSA: Ingen tvil om hva som er fargen når Giro d´Italia er på besøk i byen. Foto: Cor Vos.
ROSA ROSA ROSA: Ingen tvil om hva som er fargen når Giro d´Italia er på besøk i byen. Foto: Cor Vos.
Lesetid: 5 minutter

Vi er på plass i Bologna, hvor den 102. utgaven av Giro d´Italia tråkkes i gang med en kort tempoetappe på lørdag. De åtte kilometerne kan virke som en enkel oppgave for rytterne, men de to siste stiger bratt opp til San Luca-klosteret hvor det er målgang på etappen.

Allerede her vil vi få en første indikasjon på hvem av sammenlagtfavorittene som har de beste beina.

Deretter venter en rekke småkuperte etapper, som ventelig ikke vil skille mye, før rytterne med sammenlagtambisjoner igjen skal i ilden på den niende etappen. En 35 kilometer lang tempo tar rytterne fra kystbyen Riccione til miniputtlandet San Marino, hvor de siste 13 kilometerne byr på 500 høydemeter med ujevn stigningsprosent.

På den 12. etappen ankommer rittet alpene, og derfra og inn er det fjell, fjell og mer fjell som er melodien. Årets Giro d'Italia avsluttes 2. juni med en tempoetappe in til det fabelaktige amfiteateret i Verona.

Hvem er så de største favorittene til å stå igjen med den rosa trøyen, maglia rosa, etter tre uker gjennom Italia?

 Tre ritt – tre sammenlagtseire. Det er fasiten for Primoz Roglic så langt i årets sesong. Sloveren har gjort kometkarriere etter at han byttet ut hoppski med sykkel for noen år siden, og er nå den som gir laveste odds for seier i årets Giro.

Spørsmålet er bare om Jumbo-Visma-rytteren kan levere på samme nivå over tre uker, slik han har gjort i de ukeslange etapperittene så langt i år. Mot fjorårets Tour de France ble han sliten mot slutten, men fjerdeplassen sammenlagt i Frankrike er likefullt et bevis på at han kan gjøre det helt store i årets giro.

Tom Dumoulin vant Giroen selv med et uheldig dobesøk i 2017, og ble nummer to bak Chris Froome i fjor. Egentlig hadde ikke nederlenderen fra Team Sunweb tenkt til å kjøre årets Giro, men da han så at løypen inneholdt tre tempoetapper klarte han ikke å holde seg unna.

Med bare 16 rittdager så langt i år vil han ventelig bruke den første uken av rittet til å kjøre seg i form. Dumoulin må uansett finne seg i å ha det største favorittstempelet sammen med Roglic.

Mannen den italienske tifosien setter sin lit til i år heter Vincenzo Nibali. Ringreven har triumfert i Giroen to ganger før, og vet akkurat hva som skal til for å vinne. Muligens har han, som mange andre i Bahrain-Merida, sine beste år bak seg, men vi tror likevel Nibali ender på podiet under årets ritt.

Om han ikke taper for mye tid til Roglic og Dumoulin på tempoetappene kan han faktisk blande seg inn helt i toppen. Dessuten vil landsmannen Domenico Pozzovivo gi Nibali uvurderlig støtte i fjellene.

Simon Yates kjørte 13 dager i rosa trøye og vant tre etapper, men da han så ut til å gå mot en klar sammenlagtseier raknet plutselig alt på slutten for australieren. På de to siste fjelletappene tapte han til sammen over en time, og endte i stedet som nummer 22.

Riktignok fikk Yates sin revansje da han triumferte i Vueltaen i fjor høst, et bevis på at han faktisk kan stå tre fulle uker av et ritt. Årets løypeprofil passer nok Mitchelton-Scott-rytteren noe dårligere enn fjorårets Giro, men revansjelysten etter fjorårets fadese kan gi ham det ekstra løftet.

Andre ryttere som kan blande seg inn i toppen er Movistar-duoen Mikel Landa og Richard Carapaz. I tillegg er både Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) og Miguel Angel Lopez (Astana) gode nok til å kjøre inn topplasseringer om ting klaffer. Katushas Ilnur Zakarin kjører også alltid bra i Giroen, så fremt han holder seg på sykkelen.

Team Ineos, tidligere Sky, skulle egentlig stille med supertalentet Egan Bernal som kaptein her, men unggutten skadet seg nylig på trening og blir ikke å se i Giroen. I stedet sender det britiske laget et meget spennende trekløver, bestående av Tao Geoghegan Hart, Pavel Sivakov og Ivan Ramiro Sosa.

I spurtene blir det trolig Francesco Gaviria og Elia Viviani som vil stikke av med flest etappeseire, selv om ingen av dem foreløpig har vært helt på topp i årets sesong.

Det samme gjelder Arnaud Demare, som har hele FDJ-Groupama i ryggen i massespurtene. Caleb Ewan blir bare bedre og bedre, og kan også få med seg noen etappeseire selv om han først og fremst bruker dette rittet som oppkjøring til Touren.

Dessverre kjører ingen norske ryttere årets ritt. Dermed er det Sverige med to, og Danmark med tre som står for de skandinaviske representantene i årets ritt. De blågules har Tobias Ludvigsson (FDJ-Groupama) og Awet Gebremedhin (Israel Cycling Academy) på start, mens danskenes ære forsvares av Christopher Juul-Jensen (Mitchelton-Scott), Matti Breschel (EF Education First) og Mikkel Frølich Honoré (Deceuninck-QuickStep).

Giro d´Italia 2019

22 lag, 176 ryttere 

21 Etapper, 3566,8 km

Begynner i Bologna 11. mai, avsluttes i Verona 2. Juni

Sendes på Eurosport hver dag

Publisert 9. mai 2019 kl 16.34
Sist oppdatert 9. mai 2019 kl 16.34
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen