Som vanlig skulle siste dag av Tour des Fjords ha start på Hinna park og målgang i Stavanger. Den 160 kilometer lange etappen ble avsluttet med tre runder i målbyen, og dermed tre ganger opp den smale og bratte Grisabakken.

Forventningene var store til at Alexander Kristoff skulle levere på hjemmebane, samt at den unge, lovende jokeren, Kristoffer Halvorsen skulle få til et resultat. Det var også disse rytternes lag, henholdsvis Katusha og Joker-Byggtorget, som stort sett gjorde jobben for å kontrollere bruddet og holde tempo i feltet.

Annonse

Siste gang opp Grisabakken var det Christian Mager som satte inn støtet, men Kristoff og et ti-talls andre ryttere hadde ingen problemer med å følge. De siste kilometerne mot mål var det mye kjørevilje, men liten angrepslyst, dermed måtte gruppa med 14 mann spurte om seieren.

Her var Alexander Kristoff overlegen, og tok sin tiende etappeseier. Med det sikret han sammenlagtseieren i Tour des Fjords 2016.

På andreplass fulgte lagkamerat fra Katusha, Michael Mørkøv, mens "Doffen" Halvorsen tok en sterk tredjeplass. Joker-rytteren viste med det at han er å regne med i U-23 VM i Quatar.

I dagens brudd var Norge godt representert med Carl Fredrik Hagen, Vegard Breen, Audun Brekke Fløtten og Åsmund Løvik. Med seg hadde de Kasper Asgreen, Karel Hinik og Brad Evans. Hagen, som har vært i brudd på alle etapper, sikret seiren i klatrekonkurransen som han har ledet siden dag 1.

Med tre mil igjen støtet Vegard Breen fra seg resten av bruddet og tok fatt på de siste kilometerne mot mål alene. Maura-syklisten ble imidlertid kjørt inn av hovedfeltet på nest siste runde.

RESULTATER ETAPPE 5

1

 KRISTOFF Alexander

Team Katusha

3:47:01

2

 MøRKøV Michael

Team Katusha

,,

3

 HALVORSEN Kristoffer

Team Joker - Byggtorget

,,

4

 KOCH Jonas

VERVA ActiveJet Pro Cycling Team

,,

5

 TRUSOV Nikolay

Tinkoff

,,

6

 SCHAR Michael

BMC Racing Team

,,

7

 CARUSO Damiano

BMC Racing Team

,,

8

 MAGER Christian

Stölting Service Group

,,

9

 SøRENSEN Chris Anker

Fortuneo - Vital Concept

,,

10

 VAN DER LIJKE Nick

Roompot - Oranje Peloton

,,