Nok en dag med et fantastisk vær sørget for at Tour des Fjords ble avsluttet akkurat slik det startet i Bergen tidligere i uken. Knall sol, dog noen grader kjøligere men fortsatt sommerlig på våre kanter - og fortsatt vind slik man ofte opplever på Jærlandet. 119 ryttere stod på startstreken i Bergen men da den 5. og siste etappen rullet i gang fra Risavika litt sørvest for Stavanger, hadde 28 rytttere stått av.

 

Annonse

Avslutningsetappen var på gode 171 kilometer, først skulle rytterne en tur nordover til Randaberg, før man snudde på sør igjen. Med vinden inn fra nordvest fikk rytterne dermed delvis med- og sidevind mye av de de første ni milene. Dette  sikret at farten ville  være høy når man satte kursen ut mot havet og senere østover igjen mot Figgjo og Ålgård der traséen gikk i deler av den samme løypen som gårsdagens etappe, dog i motsatt retning.

 

Aktivt felt

Årets Tour des Fjords har vist meget aktiv kjøring, usedvanlig mye bruddforsøk og dagens etappe var ikke noe unntak. Det gikk utallige forsøk, men feltet ville ikke slippe noen løs med det første. Dette kunne også ha sin sammenheng med bonussekunder som lå i den første innlagte spurten, men Katusha og Alexander Kristoff virket ikke spesielt opptatt av å knipe sekunder på ledertrøyen med mindre feltet var samlet. I stedet var det alltid offensive Sven Erik Bystrøm som sikret seg 3 bonussekunder og med det også var innenfor rekkevidden av topp-ti i sammendraget.

 

Bruddet

Først etter rundt 40 kilometers kjøring fikk fem ryttere lov å gå, Alssandro De Marchi (Cannondale), Pieter Jacobs (Topsport Vlaanderen), Angel Madrazo (Caja Rural), Martijn Tusveld (Rabobank) og Frederik Wilmann (Ringeriks-Kraft) utgjorde det som ble dagens brudd. Denne kvartetten hadde også kvaliteter som kunne gjøre det vanskelig for feltet å taue dem inn igjen, i tillegg var flere av dem også på skuddhold i sammendraget. De Marchi lå best plassert på 9.plass, 31 sekunder bak ledende Magnus Cort, mens de øvrige bortsett fra Wilmann, lå ytterligere 10 sekunder bak.

 

Finalen

Da utbryterne passerte mål for første gang hadde de over 2 minutters ledelse til feltet men inn på den siste av de to lokale rundene jobbet spesielt Øster Hus-Ridley knallhardt for å tette luken fremover. De siste kilometrene ble det støtet både i front og i det jagende feltet, det var tydelig at mange ønsket seg en etappesier på rittets siste dag.

Da to og en halv kilomter gjenstod, var det kun De Marchi som fortsatt holdt ut i front, men Cannondale-rytteren ble kjørt inn av et sterkt kjørende Sparebanken Sør-lag.

 

Noen få  hundre meter fra mål  så det ikke så bra ut med tanke på Kristoff-seier, men så eksploderte formelig Katusha-rytteren og fra fjerdeposisjon et godt stykke bak Tinkoff Saxo-rytteren, Nikolay Trusov i front, virket det som de øvrige nesten stod stille og 26-åringen stormet inn til seier med klar margin. Dermed ble det storeslem for nordmannen ettersom Magnus Cort ikke klarte å ta seg inn blant de tre beste. Kristoff vant både etappen og sammenlagt med kun 1 sekunds margin til dansken. En fantastisk spennende avslutning der alt til slutt gikk Stavanger-karen sin vei.

 

- En fantastisk følelse, det kunne ikke vært bedre, sa Kristoff fra podiet iført den gule ledertrøyen som bevis på at han hadde vunnet den 2.utgaven av Tour des Fjords.

 

- Jeg vet dette var en mulighet, sa Magnus Cort om utfallet på dagens avslutningsetappe.

 

- Det var selvsagt surt å tape med 1 sekund sammenlagt, men jeg hadde ingen til å hjelpe meg i finalen, og Kristoff er  dessuten fantastisk god til å finne posisjoner. Det var selvsagt kjedelig å ikke gå helt til tops når man er så nærme, sa det danske stortalentet.

 

 - Det har vært fem fantastiske dager, og at Alexander vant til slutt toppet det hele. Det er ikke mange som klarer å gjøre det han gjorde i dag, han er i verdensklasse og jeg tror ingen hadde klart å slå han i dag, sa en festkledd daglig leder i Tour des Fjords, Roy Hegreberg.