Flandern rundt 2015

· Søndag 05.04
· Brugge – Oudenaarde, 264.9 km
· Eurosport sender fra 12.30
· TV2 sender fra kl 12

Etter at Edvald Boasson Hagen brakk kragebeinet i Gent-Wevelgem er det først og fremst Alexander Kristoff som få forsvare de norske fargene på søndag. Han får selskap av Kristoffer Skjerping, som trolig er hakket for ung til å vinne i finalen i sitt første Flandern Rundt.

Annonse

HUSK: Du fortsatt kan løpe til kiosken og kjøpe siste utgave av Landevei, hvor du får den komplette guiden til Flandern Rundt.

Les også: Alex konge i De Panne

Sven Erik Bystrøm står opprinnelig ikke på listen av Katushas åtte utvalgte, men etter hans råsterke kjøring i Driedaagse De Panne – Koksijde krysser vi fingrene for at haugesunderen får sjansen. Så sterk Bystrøm har vært i det siste kan det faktisk være han som tipper det hele i Alex’ favør.

Sjekk også ut: I denne podkasten diskuterer vi Flandern rundt

Når alt kommer til alt er det altså nok en gang Kristoff vi må sette vår lit til med tanke på norsk seier. Nordmannen har vært i praktslag denne sesongen og seierne har kommet på løpende bånd for Katusha-rytteren. Seneste denne uken viste han nok en gang sin kapasitet i Driedaagse De Panne-Koksijde.   

Etter andreplassen i Milano-Sanremo er han garantert sugen på en seier i Flandern, og dette er trolig rittet Kristoff og trener Stein Ørn har satt flest ringer rundt på kalenderen før sesongstart. De korte bakkene i Flandern passer Stavanger-rytterens muskulatur ypperlig, noe vi så da han ble nummer fem i fjor.

MAGADRAG: Alexander Kristoff på vei opp Koppenberg i Flandern rundt 2014.

HVA MED UTLENDINGENE?

Om Alex merker at han ikke har dagen er det ikke usannsynlig at Luca Paolini får frie tøyler fra Kristoff, og kjører sitt eget løp, slik han gjorde det med bravur da han vant Gent-Wevelgem på en overbevisende måte sist søndag. Vi tviler imidlertid på et slikt scenario og ser for oss en Paolini som en 100% dedikert hjelperytter, slik han har vært det så mange ganger før.

Årets ritt kan ironisk nok bli preget av de som ikke er der. Vi tenker på Tom Boonen og Fabian Cancellara. Feltets desidert største klassikerstjerner veltet begge ut av årets klassikersesong før moroa egentlig var i gang.

De to har dominert brosteinsklassikeren totalt det siste tiåret, og etterlater seg følgelig et voldsomt vakuum når ingen av dem blir å finne på startstreken i Brugge søndag morgen.

Av tidligere vinner er det kun Steijn Devolder som stiller i årets ritt, men vi er sterkt tvilende til at den aldrende belgieren kopierer triumfene fra 2008 og 2009.

UTE! Både Tom Boonen og Fabian Cancellara er borte når Flandern rundt går av stabelen på søndag.

Dermed ligger alt til rette for at Flandern skal få en ny sykkelkonge denne søndagen, og i de åpenbare favorittens fravær er det mange som øyner muligheten for en seier, som er av en slik prestisje at den kan redde en hel karriere. Sjelden har årets viktigste sykkelritt vært så vidåpent som i år, vi går favoritter og outsidere i sømmene.

Selv i Tom Boonens fravær har Etixx-QuickStep et vanvittig sterkt åttemannslag, anført av Zdenek Stybar og Paris-Roubaix-vinner Niki Terpstra. I teorien kan nesten samtlige av gutta stikke av med seieren, men foreløpig står det belgiske storlaget uten en eneste seier i HC og WorldTour-rittene på brostein.

I Omloop Het Niewusblad, Dwars door Vlaanderen, E3-Harelbeke og Gent-Wevelgem har de hatt minst to mann blant de fem beste, men ikke klart å få en mann øverst på podiet. Med Tom Boonen ute virker Etixx å være blottet for avslutningsegenskaper, kanskje med unntak av Zdenek Stybar som trolig blir deres beste kort i en finale.

Vi forventer dog å se både Niki Terpstra og Stijn Vandenbergh med flere på offensiven underveis. Skulle det bli en spurt fra en større gruppe er Matteo Trentin en rask herremann.

Team Sky stiller med en sterk bukett, anført av Ian Stannard og Geraint Thomas, som begge har triumfert på brosteinen tidligere i år. Sistnevnte har trolig sin forse i Flandern, mens Stannard blir kaptein på vei til velodromen i Roubaix.

De får selskap av Bradley Wiggins, som er inne i sin siste måned som landeveissyklist. Tempoverdensmesteren har først og fremst fokus på Paris-Roubaix neste uke, men ikke bli overrasket om han finner på noen sprell også i Flandern.

HETE KANDIDATER: Både Zdenek Stybar (foran) og Gerraint Thomas har vinnersjanser på søndag.

Sep Vanmarcke er kanskje feltets sterkeste rytter, men nederlenderen har det med å svi av kruttet for tidlig. Vi tror Sep har enda bedre sjanser i Paris-Roubaix, men blir ikke overrasket om han er først over målstreken i Oudenaarde.

I samme kategori havner Greg Van Avermaet, som fikk den forsmedelige andreplassen i fjor. Som Vanmarcke sliter han voldsomt med å vinne ritt, men med Boonen og Cancellara ute vil Greg trolig se på årets ritt som sin store mulighet. Han har et sterkt BMC-lag i ryggen som kan gi uvurderlig støtte i en finale. Spørsmålet er bare om Greg selv er 100% etter saltomortalen i E3-Harelbeke, om svaret er ja er dette en mulighet han må gripe.

Også for Peter Sagan har det blitt mye nesten i årets sesong. I sedvanlig stil har han vært med å prege rittene, men i motsetning til tidligere år har det kun resultert i én fattig seier. Særlig mot slutten av rittene har slovaken slitt stort, og spørsmålene om treningsgrunnlaget har blitt flere og flere. Det er likevel få i feltet som kan forbløffe oss på samme måte, på en god dag er Sagan rett og slett komplett uberegnelig.

Av andre ryttere verdt å merke seg må vi nevne Lotto-Soudal kaptein Jürgen Roelandts, den franske veteranen Sylvain Chavanel, Milano-Sanremo vinner John Degenkolb,

I fraværet av Boonen og Cancellara, og med et stadig bedre Katusha-lag til sin disposisjon, ligger altså alt til rette for at Alexander Kristoff blir Flanderns nye konge søndag ettermiddag.

OUTSIDER: Jürgen Roelandts fra Lotto Soudal er en av belgisernes favoritt til å vinne Flandern rundt.