Årets Strade Bianche vil det gå fråsegn om. Snø under rekognoseringen gikk over i sprutregn på rittdagen, og gjorde rittet til en brutal affære. Vi har samlet et knippe av bildene den eminente fotografen Kristof Ramon tok av herrerittet, og krydret med noen ord. Hold deg varm og tørr og nyt.

Allerede før første settore satte trefoldig verdensmester i sykkelkross Wout van Aert sitt Veranda's Willems-Crelan i arbeid. Det satte tonen i det belgiske været som forskjønnet landskapet omkring Siena lørdag 3. mars 2018.

Vått, vått, vått.

Inn på Settore No. 1. Snø og regn gir overvann og leirsøle på de vanligvis støvete veiene.  Men det blir bra bilder av det.

Les hvordan Strade Bianche ble en klassiker i en håndvending.

Detta er så gøy.

La oss dra på picnic, det er sykkelritt i nabolaget.

Nå trenger vi ikke lenger fundere på hvordan Laurens Ten Dam kommer til å se ut når han er 60.

Truls Korsæth måtte for en gangs skyld gi opp etter å ha tryna på ordentlig ut av bruddet i en bratt utforbakke. En førstehelper sjekker behandlingen fra toscansk løsgrus, og oppdager et hull i Truls' panser. Lenger oppi bakken ligger en veltet Polizia-motorsykkel. Tunge motorsykler på asfaltdekk fungerer elending på toscansk leiresuppe, viser lørdagens praktiske tester.

Moroa ble ordentlig på sektor 7, San Martino in Grania. 9,5 km nnngh! med ryttere i mindre grupper over mesteparten av fjellet.

Blir det for lite grus? Les om Tour de France anno 1924!

Greg van Avermaet fungerte ikke i uværet, og kom i mål kvarteret bak vinneren. Fint med gullskrift på hjelmen er det okkesom.

Sonny Cobrelli (Bahrain-Merida). Åpenlys motordoping, eventuelt en liten strategiprat. Det var forøvrig få skivebremser å se i herrenes ritt. Inntil det går like raskt for Paolo mekaniker å bytte skivebremshjul som felgbremshjul forblir det nok slik. Kuriost nok var 2/3 av kvinnepodiet skivebremset. 

På asfalten etter den aldeles bananas vanskelige 11.5 km lange sektor 8 Monte Sante Marie (Også kjent som Settore Fabian Cancellara) stakk den i et hvert annet ritt enn Strade Bianche utenkelige duoen sykkelkrossverdensmester Wout van Aert og Tour de France-podiumplasserte Romain Bardet (AG2R La Mondiale) mens Sagan, Kwiatkowski et al nærmest virket paralyserte i favorittgruppen etter eksessene på Monte Sante Marie. Det umake paret mente alvor, Bardet på store gir og van Aert med stor souplesse.

Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) var ikke paralysert. Han slengte all overflødig bekledning (glidelåsen på vesten var antakelig gruset fast, han fiklet fælt med den uten hell) og tok opp jakten på de to mens han passet på å få i seg næring og sikre flaskeleverandør Tacx årets beste reklamebilde. Kontakt ble oppnådd ved nest siste sektor Colle Pinzuto.

På siste sektor Le Tolfe kjørte Benoot de to rett av hjulet. Ingen taktikk, bare brutal styrke.

Solo i Sienas forsteder. Ansiktsmaske skal være bra for huden.

Så retter man sin karakteristisk krumme rygg og mottar publikums hyllest på Piazza del Campo i Siena for sin første proffseier. Skal du vinne kan du like gjerne vinne stort.

Bardet ble nummer to. Van Aert tok tredjeplassen etter at han rett og slett ikke kom opp 16%-kneika som er Via Santa Caterina til Sienas gamleby på sykkel da han forsøkte å besvare Bardets støt. Krampe i begge bein gjorde at krossyklisten (vi må slutte å kalle ham krossyklist tror jeg) veltet, løp opp, kastet seg på igjen på bakketoppen og kom seg over linjen. Etter det var det jamt slutt ja. Men du verden for en debut!

Pierre Latour (AG2R La Mondiale) var også helt ferdig da han kom i mål. Taylor Phinney, som etter å ha blitt passert av kostebilen og tatt ut av rittet kom til Piazza del Campo med en halvkilo grus i hipsterskjegget, ble belønnet med et kyss av kjæresten. Hun heter Kasia Niewadoma, sykler for Canyon-SRAM og ble nummer to for tredje gang i kvinnenes ritt. Regjerende olympisk mester Anna van der Breggen (Boels-Dolmans) vant i en svart regnjakke som fikk henne til å se ut som en klient av Dr. Michele Ferrari og fjorårsvinner Elisa Longo Borghini (Wiggle-High5) fra Siena ble nummer tre i et ritt som var like spektakulært som herrenes.

Litt statistikk og et morsomt faktum på tampen: 146 menn kom til start. 53 ble registrert som fullførende. Av 137 startende kvinner fullførte 76. Den 75. av dem var Susanne Andersen (Hitec Products - Birk Sport).

Da gjenstår det bare å glede seg til den første lørdagen i mars 2019.