/ Sykler

SYKLISTEN VAR UTE ETTER ØL

I Rogaland kan syklistene endelig nyte sitt helt eget øl.

Sist oppdatert: 23. juni 2015 kl 04.00
Sykkelølet Sprek GAUK #5 fra Berentsens Brygghus ble lansert til Tour des Fjords i slutten av mai, og snart er andre brygg klart til å nytes. Foto: Ingeborg Scheve
Sykkelølet Sprek GAUK #5 fra Berentsens Brygghus ble lansert til Tour des Fjords i slutten av mai, og snart er andre brygg klart til å nytes. Foto: Ingeborg Scheve
Lesetid: 4 minutter

VIENNA LAGER

  • Tre typer malt gir myk sødme

  • Inneholder maltet bygg

  • Litt mørkere enn pils på fargen

  • Best servert avkjølt 8-12 grader

  • Bryggeriet har 120 års jubileum i 2015 

– Ølet er en Vienna Lager, en pilsner med litt fylde og litt punch, akkurat som et godt sykkeltråkk, sier Jone Ellingsen, assisterende leder ved rogalandsbryggeriet Berentsens Brygghus.

Jone Ellingsen er et kjent sykkelnavn, for 38-åringen fra Sandnes Sykkelklubb er regjerende regionmester i tempo og fellesstart, sølvvinner i lagtempo-NM 2014 med Sandnes Sykkelklubb og verdensmester i tempo for masters 2011 i klassen M30-39. I tillegg til disse merittene er han også initiativtaker til og en del av produksjonen av det nye ølet, bare kalt Sprek GAUK #5, produsert av Berentsens Brygghus.

Bryggeriet sponser sykkelklubbene i Rogaland fra Dalane i sør til Stavanger i nord, og samarbeider med både Tour des Fjords og Nordsjørittet. Og til året Tour des Fjords i slutten av mai lanserte bryggeriet sitt eget sykkelbrygg.

– Definisjonen på en ekte by er at den har kirke, øl og fotballag. Sandnes er en sykkelby, og derfor er det naturlig at vi har et sykkeløl, sier Ellingsen.

Sprek GAUK #5 er av typen maltdrikke med 4.7 prosent alkohol, og på lanseringsdagen ble brygget syklet fra bryggeriet i Egersund til Sandnes, en strekning på 80 kilometer.

Brygget er lansert i samarbeid med utelivet i Sandnes, UCI 2.1-rittet Tour des Fjords og terrengsykkelrittet Nordsjørittet, som er så flatt at det har blitt landeveisproffenes showritt.  

Proffsyklist Kristian Dyrnes fra Coop Østerhus, bryggere fra Berentsens Brygghus, Alf Morten Haga som er leder i supporterklubben til fotballaget Sandnes-Ulf, utelivet i Sandnes, og varaordfører Per Morten Borgli var med å syklet ølet fra bryggeriet til Sandnes i Nordsjørittraséen.

Saken fortsetter under

Jone Ellingsen June 22-15 Privat 1400x924
JONE ELLINGSEN er et kjent sykkelnavn. I kveld sykler han NM lagtempo for Sandnes SK, og håper å forsvare NM-tittelen fra i fjor. Foto: Privat

JONE ELLINGSEN er et kjent sykkelnavn. I kveld sykler han NM lagtempo for Sandnes SK, og håper å forsvare NM-tittelen fra i fjor. Foto: Privat

GJENNOMFØRT
– Vi har jobbet med dette ølet siden høsten 2014. Før jul hadde vi kulturforedrag i Sandnes SK med en test lansering av #5 ølet, designvurdering, prøvesmaking og en innføring i flamsk og belgisk kultur med Gino van Oudenhove fra Team Joker, sier Ellingsen.

I tillegg til Oudenhove som konsulent på øl- og sykkelkultur hadde Ellingsen også alliert seg med Michael Tengesdal på Melkebaren i Sandnes, som er en av de fremste i Norge på utvalg av øl.

Å finne et navn på brygget var neste steg. Der samarbeidet Ellingsen med de andre involverte i prosjektet og med kulturlivet i regionen om å finne en etikett som speiler flere kulturelle aspekter, og kan være med på å skape tilhørighet og entusiasme regionalt, og samtidig pirre nysgjerrighet utover det regionale.

– For det første kom vi fram til «Sprek» fordi Sandnes er en sykkelby, og dette er et sykkeløl. Dette er lyst og relativt lettdrikkelig, og som smaker ekstra fortreffelig etter en hard sykkeløkt når du fortjener noe godt, sier Ellingsen.

– Vi er jo patrioter. Derfor GAUK, fordi Sandnes og Jæren er kjent for leirgauker, og supporterklubben til Sandnes Ulf heter Gaukereiret, sier han.

Og #5 står på etiketten fordi Ellingsen og bryggeriet sverger til Velominatis regel #5 HTFU (Harden The F**k Up – fritt har oversatt til norsk Landevei som «Ta deg sammen»).

– Vi syklister kjenner godt til #5 HTFU. Sandnes by er bygget på hardt arbeid, har hatt sykkelfabrikk og er sykkelbyen. Ingenting er kjekkere for oss enn å gjøre dette samarbeidet, sier Ellingsen.

Sprek GAUK #5 er et prosjekt Ellingsen har drømt om å realisere i mange år. Mottakelsen lokalt gir grunn til optimisme, og på sikt satser Ellingsen på at folk i andre deler av landet kan få stillet tørsten.

TOMT PÅ ET BLUNK
Sprek GAUK #5 falt tydeligvis i smak. Første brygg var 4500 liter, og en drøy uke etter lansering hadde Ellingsen solgt ut alt som var. Men nytt brygg ble satt for et par uker siden, og er snart klart til å nytes, sier Ellingsen, som er svært fornøyd med mottakelsen.

– Jeg hadde ambisjoner med dette ølet, men har blitt overrasket av såpass stor interesse, sier Ellingsen.

– Sprek GAUK #5 er nå lansert lokalt i Rogaland, men blir nok å få tak på utvalgte Meny- og Coop-butikker rundt om i landet. Flere Meny-butikker på Østlandet handler våre varer, samt ølutsalg tilknyttet Roma Mineralvand, sier Ellingsen.

– Rogalandsbryggeriet Berentsens Brygghus er så langt mest kjent for godt juleøl, Rogalandspils, eplemost og Fisher storm, sier Ellingsen, som håper at Sprek GAUK #5 skal føye seg inn i rekken av tradisjonsbrygg fra Egersund. 

Harden the fuck up
VELOMINATIs regler holdes vel i hevd på Berentsens Brygghus. Foto: Privat

VELOMINATIs regler holdes i hevd på Berentsens Brygghus. Foto: Privat

Publisert 23. juni 2015 kl 04.00
Sist oppdatert 23. juni 2015 kl 04.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen