/ Sykler

ETTERLENGTET FRA SPECIALIZED

Specialized lanserer nå sin nye toppracer, «Tarmac». Den får du både med vanlig felgbrems, og Shimanos nye skivebremser.

Sist oppdatert 9. mai 2014 kl 06.18
I ALL SIN ENKELHET: Iøynefallende helt lik som SL4, men nye Tarmac er et helt unikt prosjekt.
I ALL SIN ENKELHET: Iøynefallende helt lik som SL4, men nye Tarmac er et helt unikt prosjekt.

Landevei er for tiden ved Specializeds hovedkontor I Morgan Hill i California, der de avholder en eksklusiv presentasjon av deres nye toppracer. Landevei er eneste medium tilstede fra Norden.

Det har lenge versert rykter rundt Specializeds nye landeveissykkel, særlig siden det er tre år siden sist de lanserte toppmodellen Tarmac SL4. Under Liége-Bastogne-Liége dukket det opp spionbilder av det mange trodde var en anonymisert Tarmac SL5.

Specialized har dog valgt å gjøre det enklere enn som så.

– Vel, vi vurderte å kalle den Tarmac SL5, men vi fant ut at det ville bli litt mye når vi etter hvert ville komme til SL10, forteller Chris D'aluisio, en av sjefsutviklerne i Specialized. Han er hjernen bak det nye prosjektet.

– Vi valgte rett og slett å kalle den Tarmac, og å kalle hele det nye konseptet «Rider first». Ikke noe mer enn det, fortsetter han, og forklarer hva som er nytt med sykkelen som har tatt tre år å utvikle.

Den nye Tarmac definerer Specialized som den største nytenkningen innen sykkelproduksjon i moderne tid. Specialized har brukt helt unik måleteknologi for å kunne måle ulike belastninger på rammen, for deretter å komme frem til en den ideelle rammen.

Den nye Tarmac kommer dessuten i tillegg med skivebremsversjon. Dette er første gang vi ser en toppsykkel med tradisjonell geometri bli utstyrt med skivebremser.

DETTE ER NYTT

– Tidligere har fokuset vært på å lage stadig lettere og stivere sykler, fordi dette er egenskaper som er veldig målbare. Vi har forsket oss frem til en ideell ramme i størrelse 56, og så har vi gjort de større rammene litt stivere, og vi har gjort de små rammene ikke fullt så stive.

Så langt virker alt enkelt og åpenbart.

– Men, forteller Chris:
– Hvor mye stivere skal en større ramme være, og hva skal vi gjøre med de små rammene? Med Tarmac SL4 strakk vi rett og slett strikken for langt, særlig på de små rammene. Vi kom rett og slett til et punkt vi trodde vi fortsatt var et lite stykke unna. 

Dette resulterte i at de større rammene ikke var så responsive og aggressive som de ønsket, særlig når syklene ble presset i høy fart utfor.

De små rammene ble for stive, faktisk så stive at de mistet grepet mot underlaget om de ble presset hardt.

Alberto Contador meldte eksempelvis fra om at når hans sykkel, som da var liten, ble presset ekstremt hardt i svinger, ville den nesten tippe over. Det var rett og slett ingenting som gav etter. 

– Når vi med tiden lærte oss å måle belastninger på sykkelen, oppdaget vi at vi hadde muligheter til å gjøre syklene mye bedre, fortsetter Chris.

– Tilbakemeldingene har vært gull verdt i utviklingen av den nye Tarmac. Det det tok litt tid å finne ut av, var hvorfor tilbakemeldingene var ulik fra store til små ryttere.
Nå lanserer de altså sin nye Tarmac, under navnefanen «Ride First». Alle rammene, uansett størrelse er bygget helt fra scratch, helt på nytt, uavhengige av hverandre. De har prøvet seg frem til hva som er optimalt for hver eneste en av dem. Ingen av rammene har fått inspirasjon fra hverandre. Størrelsesforskjellen i rørene mellom den minste og største rammen er mye større enn tidligere. 

Å gjøre alt så lett som overhodet mulig har ikke vært et mål. Fra rammestørrelse 58 og oppover har rammene fått vesentlig mer gods enn tidligere. Vektøkningen er ikke dramatisk, men rammene er altså blitt ca 85 gram tyngre i størrelse 58 for å gjøre kjøreopplevelsene bedre. 

SOM NORMALT: Mange har klaget på estetikken med skivebremser. Men hvor ille er egentlig det her?

IKKE MULIG UTEN MCLAREN

Specialized har i mange år jobbet tett sammen med den britiske bilprodusenten McLaren. I første omgang fikk de god hjelp med aerosykkelen Venge, men de fant raskt ut at McLaren kunne hjelpe dem med noe annet også.

For McLaren er ekstremt gode til å tolke tilbakemeldinger fra utøverne sine. Om en sjåfør opplever at bilen glipper i krappe svinger, jobber McLaren med å lage en måleenhet som faktisk kan måle hvorfor bilen slipper. Deretter kan de gjøre den nødvendige endringen på bilen.

Slike måleenheter har Specialized etter hvert gjort seg gode på å ta i bruk, og vi har sett de bruke enhetene på blant annet modellen Roubaix. Og selvsagt, de har målt i det vide, brede og skjulte i utviklingen av den nye Tarmac.

– Nå VET vi faktisk hvor mye stivere eller mykere en sykkel skal være, vi vet også hvorfor den må være stiv på de ulike punktene, og vi har lært oss hvordan vi skal gjøre det. Hver eneste rammestørrelse har fått helt unike tilpasninger. De små rammene er eksempelvis blitt mykere enn de var. De større rammene har særlig fått et stivere frontparti, mens hekken har blitt litt mer tilgivende. Alle produsenter har helt til nå laget rammene sine nærmest i blinde, sier Chris.

Behovet for å gå grundig til verks med enda større tilpasninger mellom de ulike størrelsene kom ikke bare etter tilbakemeldinger fra proffsyklister. Specializeds 300 ansatte i California sykler unormalt mye både i kontortiden og ellers, og flere av ingeniørene stilte etter hvert spørsmål ved hvorfor de høyeste og de korteste ansatte ikke hadde likere erfaringer med syklene.

– Nå vil alle oppleve syklene helt likt. Dette er rett og slett et bedre produkt, og det har tatt hele tre år å utvikle, sier Chris.

Landevei har testet både standardversjonen og skivebremsversjonen i henholdsvis en og to dager. Vi kommer tilbake med en større test av sykkelen!

INSPEKSJON: Undertegnede titter nærmere på den nye rammen. Fot: Alex Chiu.

Publisert 10. mai 2014 kl 03.00
Sist oppdatert 9. mai 2014 kl 06.18
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen