Sykkelbriller - best i test

Test av de beste sykkelbrillene

Sykkelbriller er viktig for syklisten. Først og fremst beskytter de øynene, men de skal også se bra ut. Ekspertene i Landevei tester de beste sportsbrillene på markedet, fra merker som Oakley, Sweet, Poc og Shimano.

sykkelbriller best i test landevei gravel sportsbriller
STIL, FUNKSJON OG IDENTITET: Sykkelbriller skal løse mange oppgaver, og vi finner ut hvilke briller som er best til hva! Foto: Canyon - SRAM.

Sykkelbriller er viktig for å beskytte øynene når du er ute på sykkeltur, men hva bør du se etter når du kjøper sykkelbriller?

Et brillepar kan se bra ut, men det er ikke sikkert de gjør nytten eller passer til ditt bruk. Landevei gjør tester av sykkelbriller, og her er våre testvinnere og anbefalte briller.

Grovt forenklet kategoriserer vi briller etter hva slags ramme de har, og vi deler dem i tre.

Briller med toppramme, fullramme eller rammeløse briller.

Topprammebriller

Oakley er mange syklisters favorittbriller, og modellen Radar er blant de mest populære på markedet. Vi mener at dette er en av de beste modellene du kan kjøpe i dagens marked, uansett rammetype.

Sweet Shinobi er en ny topprammebrille av året, og det norske merket har virkelig fått sving på sakene. Sweet Shinobi er en av de beste brillene du kan kjøpe i det øvre prissjiktet i år.

POC Do Half Blade er en tidligere testvinner hos Landevei, men den er fortsatt å finne på markedet. Den har et markant utseende og et formidabelt utsyn.

Bliz startet som et billigmerke, men har etterhvert slått seg opp som en solid merkevare. Bliz Matrix Red Multi er en topprammebrille i nedre del av prissjiktet, som fortsatt oppleves som veldig god.

Ønsker du å høre musikk mens du sykler? Bose Frame Tempo er sykkelbriller med innebygde høyttalere. De har knallgod lyd, og gir deg fortsatt mulighet til å høre omgivelsene godt.

TOPPRAMME: Ramme over linsen - men ikke under. Foto: Henrik Alpers.
TOPPRAMME: Ramme over linsen - men ikke under. Foto: Henrik Alpers.

Rammeløse briller

Dette er briller uten ramme, der brillestenger og nesepute er det eneste som holder brillene sammen. Fordelen er lav vekt og stort utsyn, mens andre igjen føler seg nakne med slike briller.

Northug sponset tidligere Uno-X, men de har definitivt fått mindre oppmerksomhet etter at laget gikk over til Sweet. Vi har testet den rammeløse modellen Silver Performance fra Northug.

Oakley har noen av markedets beste briller, også dyreste. Oakley Kato må sies å ha et radikalt utseende, men mange har lagt sin elsk på merkets rådyre, rammeløse brille.

Om du har lyst å bruke litt mindre penger på en slik brille, kan du sjekke ut Bliz Breeze. De koster 1049 kroner, men da følger det også med ekstra linser.

NAKENT: Linsene festes direkte i brillestengene, og det er det - null ramme. Foto: Henrik Alpers.
NAKENT: Linsene festes direkte i brillestengene, og det er det - null ramme. Foto: Henrik Alpers.

Fullrammebriller

Fullrammebriller har ramme rundt hele linsen. Hvorvidt en liker dette er en smakssak. Noen liker ikke at det er ramme i øvre eller nedre del av linsen fordi det hindrer utsyn, mens andre elsker hvordan fullrammebriller gjør at du ser fremover - og ikke overalt ellers.

Koo Demos er tegnet av den norske sykkeldesigneren Torgny Fjeldskaar. Brillene har allerede rukket å vinne VM-gull, samt få masse oppmerksomhet for sitt ville utseende. Brillene er kostbare, men skikkelig gode.

Ønsker du en rimeligere brille, kan du ta en titt på Birk Blade. Der festets linsene med magneter.

En favoritt hos oss er Shimano Aerolite P. Det er en rammeløs brille med gigantisk utsyn. De har en god linse, men uten ramme kan den dessverre ikke skiftes.

Nylig har vi også testet Leki Storm Magnetic Pro. Her festes linsene til rammen med små magneter, noe som gjør at linseskiftet går lynraskt.

Flere tester finner du nederst på siden!

FULL DEKNING:Fullrammebriller har ramme rundt hele linsen. Det gir mindre utstyn, men også et mer fokusert utsyn. Foto: Henrik Alpers.
FULL DEKNING:Fullrammebriller har ramme rundt hele linsen. Det gir mindre utstyn, men også et mer fokusert utsyn. Foto: Henrik Alpers.

Hva ser vi etter i en god brille?

Først og fremst skal de beskytte øynene. Det skjer på to måter: Linsen beskytter for solen, samt objekter som insekter og steinsprut.

For at den skal gjøre jobben sin er det imidlertid flere aspekter som må være i orden.

Sitter de godt på nesen for eksempel? Dersom neseputene er store og/eller ikke justerbare, kan det være at du ikke får brillene ordentlig inn mot øynene, og glassene mister sin effekt.

At de sitter fast og godt rundt hodet er også elementært. Dersom brillepinnene ikke omfavner hodet ordentlig, vil brillene stadig skli og du må justere dem.

Å kunne plassere brillene trygt i luftehullene i hjelmen er også viktig for mange syklister, dersom man ønsker å ta brillene av seg i motbakker.

Dersom utformingen på brillene er dårlig, vil de også dugge under visse forhold. Det er i hvert fall helt krise.

Vi setter også pris på om brillene kommer med mulighet for å skifte linse etter forholdene. Dersom de kommer med fotokromatiske glass er det kanskje enda bedre. Fotokromatiske glass er fargeskiftende glass. Er det sol blir de mørke, er det mørkt blir de lyse.

Test av Oakley Radar EV Path Jade

Oakley Radar er en av de mest kjente sykkelbrillene på markedet. Brillene holder fortsatt stand som en av de beste du kan kjøpe.

KLASSIKER: Oakleys Radar-briller har vært på markedet i mange år. Det er ikke uten grunn at den selger godt, tross høy pris. Foto: Henrik Alpers.
KLASSIKER: Oakleys Radar-briller har vært på markedet i mange år. Det er ikke uten grunn at den selger godt, tross høy pris. Foto: Henrik Alpers.
LV_best_i_test
Oakley Radar EV Path
  • Pris: 1 999 kroner

  • Vekt: 29 gram

  • Design: Toppramme

  • Linse: «Jade», mørk linse for skarpt sollys

  • Linseform: «Path», den minste linsen av tre

  • I esken: Brille-etui, brillepose 

  • Består vrikketesten: Ja

skala
9/10

Oakley Radar EV er en av de mest klassiske sportsbrillene til Oakley. Vi kan selvsagt kalle det en videreføring av tidligere Radar-modeller, men først og fremst er det en forlenging av den brillen som gjorde Oakley ikke bare til en gigant blant sportsbriller:

Oakley M-Frame. Sportsbriller ble nå til hverdagsbriller for de som drev med idrett, men ikke ville ta den helt ut. 

Det er mange syklister som etterhvert har blitt nærmest avhengige av Radar-brillene til Oakley, såpass at de resolutt kjøper nye om vi har glemt noen på reise.

Vi har selv vært i samme bås, vi mistenker at vi har mistet dem - selv om vi vet vi kanskje finner brillene hjemme neste gang vi rydder - likevel kjøper vi nye.

Vi mener at dette er den klart beste sykkelbrillen på markedet, sin høye pris til tross.

Men hva er det som er så bra med disse brillene, det er jo bare.. plast? 

PÅ PLASS: Oakley Radar sitter godt i så godt som alle hjelmer vi prøver dem i. Foto: Henrik Alpers.
PÅ PLASS: Oakley Radar sitter godt i så godt som alle hjelmer vi prøver dem i. Foto: Henrik Alpers.

Like god som allsidig

Oakley Radar EV er den nyeste Radar-modellen, og den har allerede vært på markedet i mange år. Radar oppdateres gjerne hver tredje til femte år, uten at forskjellene er særlig vesentlige - annet enn at eldre linser sjelden passer de nye. 

Brillene markedsføres like mye til golf og baseball, som til sykling og triatlon. 

Path er beskrivelse av linsens form. Path er den minste linsen av tre varianter. De to andre heter Pitch og Advancer, der sistnevnte har den største linsen. 

Radar-brillene er uansett mindre i fasongen enn mange av Oakleys nyere modeller, her handler det om smak og behag. 

Jade er en ganske mørk grønnfarge, som aller helst passer til solrike dager i åpent terreng. På en overskyet skitur blir de veldig mørke når en går inn i en skog, generelt har vi brukt de lite i vinterhalvåret. Jade er og blir en sommer-og solbrille, men Oakley har et rikt linseutvalg til andre dager. 

Jade er definert som kategori 3-linse, fra 0-4. 0 er helt transparente linser, 4 er typisk brebriller eller lignende.

Linsen er satt inn med antidugg på innsiden, og hydrofobisk film på utsiden. Linsekvaliteten og forvrengning av synsfelt kan ikke etterprøves som ved forskning av oss, men vi tester alltid hvor utsatt de er for riping og fettmerker. Her leverer Oakley som forventet.

Oakleys solbriller er som alle andre merker laget av plast, en plast-type de har kalt «O-matter». Den er myk og fleksibel, og vi kan bøye og bende både linser, ramme og brillestenger hardt og ofte uten at de knekker eller endrer form. 

BEHAGELIG: Neseputen i Radar er myk, seig og passer forbausende mange neser. Brillene sitter godt nærmest uansett. Foto: Henrik Alpers.
BEHAGELIG: Neseputen i Radar er myk, seig og passer forbausende mange neser. Brillene sitter godt nærmest uansett. Foto: Henrik Alpers.

Det er nesten fascinerende hvor mye juling de tåler. Like fullt er de heller ikke stive og ha på, plasten i Radar er litt som et magisk materiale en leser om i Donald - stivt, lett, solid, mykt, behagelig - alt på en gang. 

De består vrikketesten med glans, der vi bender og brekker brillene frem og tilbake, for å se hvor mye juling de tåler. Når belatsningen blir for høy, detter brillestengene korrekt av i stedet for å knekke.

Leverer på absolutt alle områder

Vi mener at Oakley Radar EV er den beste brillen på markedet - eneste minus er at den er kostbar. 

La oss bare oppsummere hvorfor det blir toppscore nesten rund baut. 

Gummien stopper eksempelvis like før tuppen på brillestengene, som er avrundet. Det betyr at enten du skal stappe brillene inn i hjelmen fordi du ikke vil ha de på nesen lengre, eller ta dem på, vil brillestengene enkelt skli inn over ørene.

Ved gummi i en spiss ende har brillene en ekkel tendens til å lugge i håret, eller brillestengene hekter seg i luen du har under hjelmen om vinteren. Oakley Radar sklir bare så enkelt på plass at vi umiddelbart legger merke til irritasjonen når vi har andre briller. 

I tillegg er gummieringen av brillestengene ganske lang. Det betyr at gummien alltid har friksjon mot et eller annet, som gjør at de sitter på plass. Enten du er svett i ansiktet, håret, hjelmen din har glatt overflate eller capsen din har detaljer i plast eller hva som helst, brillene sitter fast uansett. 

Gummien er også akkurat passe seig. Og mens vi snakker om gummi, neste lille favoritt-detalj. 

Gummien på neseputen er myk, akkurat passe seig. I tillegg er den ganske voluminøs, slik at den omfavner nesen - heller enn at det er en tung og hard nesepute som må hvile på selve benet. Når du skal skjære grimaser over smerter i bena opp et helt fjell, er dette definitivt et poeng. 

Den myke puten passer også til et utrolig bredt nesereportoar, uten behov for justering. 

INKLUDERT: Brille-eske, briller og brillepose. Foto: Henrik Alpers.
INKLUDERT: Brille-eske, briller og brillepose. Foto: Henrik Alpers.

Videre er delebytte like enkelt som det er raskt. Å bytte linser tar i underkant av 15 sekunder, legg til fem sekunder til linsevask når du er ferdig så er vi i mål. Både nesepute og øregummi kan byttes, med tiden vil det ofte bli lit snerkete.

Dette er noe alle som selger Oakley har på lager. 

Til slutt har Oakley klart å lage noe som få andre produsenter har klart å imitere - det perfekte spennet. Brillestengene står i spenn når vi har de på, i et perfekt spenn tør vi si. Noen briller klemmer for hardt, noen sitter ikke fast, noen har brillestenger med stål som skal formes til hodet.

Oakleys brillespenn er en nytelse å ta på.

Som nevnt er kvaliteten på både linser og rammer upåklagelig. Deleutvalget til Oakley er også stort, du får nærmere 30 ulike linser til denne modellen om du inkluderer alt av farger og størrelser på glassene. 

Alternative produkter

Om du er fan av Oakley, kan du godt ta en titt på Oakley Kato. Dette er en ren sportsbrille, linsen er simpelthen for stor til at det ser smart ut å bruke til daglig.

Vil du støtte norsk industri, ta en titt på Sweet Ronin Max Rig. Dette er brillene Uno-X bruker i jakten på resultater. Sjekk også ut Poc Do Half Blade, om du liker briller med toppramme. 

SITTER BOM FAST: Radar har et perfekt brillespenn, og perfekt seig gummi på brillestengene gjør at de sitter bom fast. Foto: Henrik Alpers.
SITTER BOM FAST: Radar har et perfekt brillespenn, og perfekt seig gummi på brillestengene gjør at de sitter bom fast. Foto: Henrik Alpers.

Buy - try - why?

Disse brillene er et 100 prosent sikkert kjøp for enhver aktiv syklist, som vil ha briller til alle tenkelige aktiviteter, også hverdagsbruk. 

Det er et sikkert kjøp du kommer til å ha glede av i mange år fremover. Ettersom mennesker kommer i utallige fasonger, er det selvsagt ikke garantert at brillene passer akkurat ditt ansikt, men dette vil du aldri være garantert uansett merke. 

Oppsummert

Vi mener Oakley Radar er en av de beste brillene markedet i dag. Det er sterkt hvordan Oakley har greid å lage en enkel plastdings til noe så bra.

Alt fra å åpne brillestengene til å sette dem inn i hjelmen eller på ansiktet kjennes bedre ut enn på nesten alt annet av modeller. Garantien er upåklagelig, og utvalget av reservedeler er også stort. 

Det eneste aberet på brillene er prisen - men den er helt par med andre toppbriller. 

Karakterer

1/10: Produktet er dumt, dårlig og kan være farlig. Dette er på grensen til svindel. 

2/10: Produktet fungerer dårlig, ikke etter beskrivelsen og er mer frustrerende enn moro. Produktet også være farlig i bruk.  

3/10: Produktet fungerer dårligere enn forventet, og prisen kan ikke forsvares. 

4/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har mangler og er dårligere enn konkurrende produkter. Vurder heller bruktmarkedet

5/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har feil og mangler som kan være mer frustrerende enn gøy

6/10: Produktet fungerer bra til bruken, men utmerker seg ikke sammenlignet med konkurrentene. 

7/10: Produktet svarer til forventningene, men lite nyskapning og på snittet funksjonsmessig

8/10: Produktet er bedre enn gjennomsnittet. Dette produktet leverer over forventning, og overleverer på de fleste/ alle testkriteriene 

9/10: Produktet er bedre enn det meste annet på markedet. Produktet er også nyskapende og trendsettende. 

10/10: Produktet er det beste vi har prøvd innenfor gjeldende kategori. Produktet er helt fremst i utviklingen og vil være kategoridefinerende i lang tid fremover.

VURDERING
Linsebytte
Nesepute
Brillespenn
Kvalitetsfølelse
Valuta for penga
Total
PLUSS

Stort utvalg av linser og reservedeler

Overlegen kvalitet på alle deler

Sitter svært godt uten å stramme - godt brillespenn

Behagelig nesepute

Allsidig

MINUS

Strengt tatt ingen, men det er nå en gang mye penger

Test av Sweet Shinobi sykkelbriller

Sweet går rett i strupen på de etablerte merkene med sin nye brille, Shinobi. Dette er en real toppbrille, som også er priset noe lavere enn konkurrentene.

KLARE FOR KAMP: Sweet Shinobi er til forveksling like markedsleder Oakley Radar - både i utseende og funksjon. Foto: Henrik Alpers.
KLARE FOR KAMP: Sweet Shinobi er til forveksling like markedsleder Oakley Radar - både i utseende og funksjon. Foto: Henrik Alpers.
LV_anbefaler
Sweet Shinobi
  • Pris: 1799 veil

  • Vekt: 37 gram

  • Design: Toppramme

  • Linse: Rig Topaz 12 prosent lysgjennomslipp

  • I esken: Briller, to ekstra neseputer, brille-etui, brillepose

  • Består vrikketesten: ja

skala
8/10

Norske Sweet har for lengst rukket å bli internasjonal merkevare, nok til at nye syklister ikke aner at Sweet faktisk er norsk. Hjelmene deres har gjort det stort blant annet på hodene til jentene og gutta i Uno-X, og har også vært testvinner på landevei.no. 

Brillene har dog vært et nivå under de beste, men med nye Shinobi har de nå laget en real toppbrille. 

Shinobi ligger på 1799 kroner veil, noe som er rett under prisen på eksempelvis Koo Demos eller Oakley Radar Path Jade. Det åpner selvsagt for høye forventninger.

Shinobi leveres i flere farger på både ramme og glass. Du får også kjøpt fotokromatiske linser, om du vil ha en linse til absolutt alt. 

SOLID: Denne lille bryteren løser ut linsen for raskt linsebytte. Den er langt mer solid og sofistikert enn vi har sett på andre briller. Foto: Henrik Alpers.
SOLID: Denne lille bryteren løser ut linsen for raskt linsebytte. Den er langt mer solid og sofistikert enn vi har sett på andre briller. Foto: Henrik Alpers.

Om Shinobi

Shinobi er en så klassisk topprammebrille som du får det. Brillestenger og toppramme fremstår som en enkelt del, der det hele bindes sammen av en festemekanisme. 

Ønsker du å bytte linse på disse brillene er det en enkel jobb.

Du begynner med å klikke løs de to brillestengene, før du klemmer nesebroen sammen. Klikk inn en ny linse, jobben er gjort på 10-15 sekunder. Festeløsningen er unektelig inspirert av de beste brillene på markedet, og så har Sweet valgt å gjøre små endringer som de trolig mener er til det bedre. 

Vi har lekt mye med de små klaffene på brillene, og tatt linsen ut og inn sikkert hundre ganger. Vi har testet med makt for å se om vi ødelegger noe, uten å greie det. Om du er så uvøren at du glemmer å dra den lille klaffen tilbake, går den ikke i stykker, til slutt klikker bare glasset ut. 

Vi noterer oss også at det ikke er antydning til at solfilmen skaller av selve linsen. Dette er noe vi nesten alltid opplever på briller i rimelig prisklasse, som av og til også dukker opp på dyrere briller. Her er altså alt i skjønneste orden. 

Sweet har gått for en nesepute i myk gummi. Det følger med tre neseputer i esken, du skal ha en ganske aparte nese for at disse ikke skal passe til deg. 

Brillestengene er litt i stiveste laget. De har godt spenn, men de har du et smalt ansikt er det en liten fare for at de ikke sitter så godt fast som en skulle ønske. 

Vi liker at de unngår gummi på tuppen av brillestengene, da sklir de lettere inn i både hjelmer og hår. 

I ESKEN: Brille-etui, brillepose og to ekstra neseputer. Foto: Henrik Alpers.
I ESKEN: Brille-etui, brillepose og to ekstra neseputer. Foto: Henrik Alpers.

Sweet Shinobi kommer som nevnt i flere ulike farger, både på glass og linser. Vår testmodell er en gjennomsnittlig mørk kategori 3-linse, til bruk i dagslys, både til overskyet og solrike dager. De blir fort i mørkeste laget når solen går ned, eller mørke uværsskyer truer i horisonten. 

Ta dette i betraktning når du velger linser. 

Den aller enkleste måten å oppsummere hele brillen på når vi er ute og sykler, er at Shinobi har den lille x-faktoren som oppsummerer et godt produkt.
Brillene sitter tett, de sitter godt, de dugger ikke, og de gir et skarpt og klart utstyn. 

Ligger disse på kommoden i gangen, er det stor sannsynlighet for at vi tar de med på tur. Vi vet vi har brillene i orden. Det er så enkelt som det. 

Ulemper

Finner vi noen spesielle minuser her? Strengt tatt ikke. Vi kunne ønsket oss litt mykere brillestenger, men det er ikke voldsomme minusen å snakke om.

Strengt tatt ingen minus, men kunne vi ønsket oss at de satt litt bedre på de som har smale ansikter? Dette er skjønt heller ikke et minus, en eller annen passform må jo brillen ha. 

Alternative produkter

Sweet Shinobi er en toppbrille, og har flere likemenn på markedet. Liker du klassisk topprammedesign kan du også ta en titt på Oakley Radar, brillen vi fortsatt mener er ett knepp bedre enn Shinobi. 

Om du er på jakt etter noe som ser virkelig dristig ut, kan du også sjekke ut Koo Demos. De koster det samme som Radar, og er kvalitetsmessig på nivå med Sweet. Om du er på jakt etter noe rimeligere, kan du eventuelt titte på Bliz Breeze.  

Buy - try - why?

Ville vi kjøpt disse brillene, basert på alt vi vet om sykkelbriller? Svaret er ja. Dette er gode sykkelbriller med et godt utvalg av linser. Vi finner ingen svakhetstegn ved brillene, og de er trygt plassert i kategorien for toppbriller. 

Eneste grunn til å ikke kjøpe disse som toppbrille, er at de ikke passer ansiktet ditt. 

Oppsummert

Sweet Shinobi er en ny toppbrille fra Sweet. Det er en klassisk topprammebrille, med enkel utskifting av linser. Det er jevnt over høy kvalitet på alle delene i brillen, og med tre utskiftbare neseputer, økes sannsynligheten for at brillene passer.

Prisen på 1799 kroner er høy, men på nivå med andre briller i samme segment. Det er en gjennomgående høy kvalitet på alt fra eske til brillestenger.

Karaktersetting

1/10: Produktet er dumt, dårlig og kan være farlig. Dette er på grensen til svindel. 

2/10: Produktet fungerer dårlig, ikke etter beskrivelsen og er mer frustrerende enn moro. Produktet også være farlig i bruk.  

3/10: Produktet fungerer dårligere enn forventet, og prisen kan ikke forsvares. 

4/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har mangler og er dårligere enn konkurrende produkter. Vurder heller bruktmarkedet

5/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har feil og mangler som kan være mer frustrerende enn gøy

6/10: Produktet fungerer bra til bruken, men utmerker seg ikke sammenlignet med konkurrentene. 

7/10: Produktet svarer til forventningene, men lite nyskapning og på snittet funksjonsmessig

8/10: Produktet er bedre enn gjennomsnittet. Dette produktet leverer over forventning, og overleverer på de fleste/ alle testkriteriene 

9/10: Produktet er bedre enn det meste annet på markedet. Produktet er også nyskapende og trendsettende. 

10/10: Produktet er det beste vi har prøvd innenfor gjeldende kategori. Produktet er helt fremst i utviklingen og vil være kategoridefinerende i lang tid fremover.

VURDERING
Linsebytte
Nesepute
Brillespenn
Kvalitetsfølelse
Valuta for penga
Totalinntrykk
PLUSS

Gjennomgående høy kvalitet på alle deler

Ekstra neseputer

God nesepute

Godt brillespenn

MINUS

37 gram er 3-8 gram mer enn konkurrentene

Test av Northug Silver Performance sykkelbriller

Northug Eyewear lager sportsbriller til både sommer og vinter. Vi har tatt en titt på den rammeløse modellen Silver Performance.

NULL RAMME: Silver-modellen er Northugs rammeløse briller. Det gir godt utsyn, enten vi sitter oppreist eller i bukken. Foto: Henrik Alpers.
NULL RAMME: Silver-modellen er Northugs rammeløse briller. Det gir godt utsyn, enten vi sitter oppreist eller i bukken. Foto: Henrik Alpers.
Northug Silver Performance 2.0 White/Mint
  • Pris veil.: 999 kroner

  • Vekt: 26 gram

  • Design: Rammeløse

  • Linse(r) testet: Revo 2.0 pink og Mint 2.0, halvmørke linse for sol og dagslys

  • I esken: Brille-etui med linseskiller, pussefille, brillepose

  • Består vrikketesten: Ja

skala
6/10

Northug Eyewear er brillemerket oppkalt etter skikongen selv. Grunnet Northugs uteomsportslige prestasjoner fikk brillene en litt treg start på hele prosjektet, selv om Uno-X brukte dem i en hel sesong. Men brillene brukes fortsatt av store sportsprofiler, primært i langrenn, og vi ser de stadig på mer og mindre meritterte syklister.

Hvor gode er de?

Hvilke produkter finner vi hos Northug?

Performance-serien til Northug består av to ulike rammemodeller, som begge deler samme linse med samme form - men ulik innfesting. 

De ulike modellene kommer i flere bredder og navn. Gold Performance er en helramme-brille, mens Classic og Silver som vi tester her, er rammeløse briller. Det betyr kort forklart at brillestengene festes til linsen, og vi slipper ramme som kan stenge for utstyn.  

MIDT PÅ TREET: Northug Silver sitter helt greit i de fleste sykkelhjelmer. Foto: Henrik Alpers.
MIDT PÅ TREET: Northug Silver sitter helt greit i de fleste sykkelhjelmer. Foto: Henrik Alpers.

Du får kjøpt fem ulike linser til denne modellen, i tillegg til fire fotokromatiske linser med selvjusterende lysegenskaper. Linsene koster fra 399- 1199 kroner, mens de fotokromatiske linsene koster 1199 kroner. Prisene varierer etter hvilken kvalitet du ønsker på linsen.

Linsene kommer i forskjellige bredder og høyder - altså i tillegg til at selve rammen leveres i to bredder. At de leveres i flere høyder er et pluss. Når vi sykler med bukkestyre sitter vi ofte fremoverlent, og da er det bra med briller som er høye - slik at vi slipper å stramme nakken ekstra mye for å se ut. 

Brillene vi har testet er levert med Pink 2.0-linse og Revo 2.0 Blue i kategori 3. Det betyr at det er en briller til sol og lyse forhold, som for mange vil bli for mørk når dagslyset begynner å minke. 

De er middels mørke for linser i denne kategorien - det som skiller dem er i hovedsak fargestikket - ikke bruksområde. 

TJA: Både Narrow-og standardmodellen er brede mellom stengene, som har litt lite spenn. I stedet bender du bakre halvdel av stengene mot hodet for å få dem til å sitte. Foto: Henrik Alpers.
TJA: Både Narrow-og standardmodellen er brede mellom stengene, som har litt lite spenn. I stedet bender du bakre halvdel av stengene mot hodet for å få dem til å sitte. Foto: Henrik Alpers.

Gode å sykle med 

Northugs sølv-briller fungerer godt så lenge vi sitter på sykkelen. Vi merker ingenting til duggproblemer, og utsynet er godt. Synsfeltet virker å være helt uten forvrengning, slik vi forventer på briller i denne prisklassen. 

Som vanlig er det en fryd å sykle med rammeløse briller. Når det ikke er ramme på brillene, blir utsynet simpelthen bedre. Dette er selvsagt en smakssak, men vi synes dette er særlig godt, spesielt når vi graver dypt i bukken. 

Linsene vi har testet med er en dagslys-linse, enten det er sol eller overskyet. De beskytter godt selv på skiturer med skarpt lys, like mye som sykling der solen står lavt. Linsene er svært gode allroundlinser for dagslys. 

Brillene har gode antidugg-egenskaper, og vi greier ikke å skille disse fra langt dyrere modeller. De har gode vannavstøtende egenskaper på selve solfilmen, også her er det vanskelig å skille dem fra toppmodeller fra mer anerkjente merker.

Følelsen av et litt billig produkt

Disse brillene er gode nok så lenge de sitter på ansiktet i bruk - men en sportsbriller skal ikke bare sitte på ansiktet. En kan selvsagt si at det viktigste er at brillene fungerer godt i bruk, og at det siste ikke er like viktig. 

Vi er helt enige, men:

En brille til 999 kroner er en dyr brille, og denne skal være med oss på mye. I denne prisklassen kjøper du unektelig også en identitet og et stiluttrykk.

I tillegg til å si noe om hvem vi ønsker å være, skal brillene være med på ferie, i sekken, på jobb, på fotballkamper med barna, skiturer, påskefjellet og stranda. De skal kastes rundt på cafébord og koppholdere i bil, og de skal inn og ut av hjelmer, jakkelommer, rygglommer, skjortekrager og prøves av andre. 

Her blir vi skuffet. 

I ESKEN: Brille-etui, brillepose, pussefille og briller. Foto: Henrik Alpers.
I ESKEN: Brille-etui, brillepose, pussefille og briller. Foto: Henrik Alpers.

Det er enkelt å se med det blotte øye at dette er laget av rimelig plastikk, i grunnen gir hele brillen oss en billig følelse. Det er så enkelt som at vi kan se grader og skjøtekanter fra formen de er støpt i, sjelden et kvalitetstegn. 

Plasten er ikke gjennomfarget, den er kun pulverlakkert. Det vil gjøre at lakken etterhvert vil skalle av, når UV-stråler og salt svette gnager seg gjennom overflaten. 

Noen steder på brillene er de ujevnt lakkert, og noen steder mangler de også lakk - trolig der klyper er festet under lakkering. Noen steder ser vi også at brillene er knukket løs fra en plastramme brukt under lakkering

Enkelte steder har solfilmen etter kort tid begynt å flakke av. Faktisk hadde solfilmen små skader i festepunktene allerede før vi tok de i bruk. Det betyr at de fikk små riper og hakk allerede under montering. 

Klikkløsningen som skal feste brillestengene til selve linsen er også en patent som ikke oppleves veldig raffinert. En liten klaff skal skyves på plass med et klikk, som indikerer at stengene nå holdes fast i linsen. Denne løsningen er ikke god nok - det er vanskelig å kjenne klikket, og det er stor forskjell mellom brillene. På noen av dem fungerer det helt greit, på andre ikke godt nok..

I brillestengene har vi innskutt stål - altså den siste delen av brillestengene kan formes etter ansiktet.  Delen som brukes for å tilpasse brillene er ganske kort. Det er lite spenn i brillene i seg selv, hvilket gjør at en trenger å stramme stengene for at de skal sitte. Men ettersom ståltråden er så kort, presser de fort litt mye på ett enkelt punkt. 

Brillene koster 999 kroner, og er i mellompris-sjiktet. Her forventer vi kort forklart mer. 

KJIP: Festeløsningen mellom stang og linse føles billig. Plasten som brukes i brillene forsterker den litt kjipe følelsen. Foto: Henrik Alpers.
KJIP: Festeløsningen mellom stang og linse føles billig. Plasten som brukes i brillene forsterker den litt kjipe følelsen. Foto: Henrik Alpers.

Alternative produkter

I samme prisklasse kan du ta en titt på Bliz Matrix. De koster 100 kroner mindre, og har lignende kvaliteter. 

Vi anbefaler deg også å lese om Oakley Radar. Dette er en av de beste sportsbrillene på markedet. De koster 1999 kroner i veilpris, men finnes ofte på tilbud, eller bruktmarkedet. 

Buy - try - why?

Til slutt, den åpenbare lakmustesten: Ville vi kjøpt disse brillene selv, om vi hadde hatt 999 kroner å bruke på sportsbriller? Her blir svaret tja. Med det vi vet i dag, ville vi trolig lett videre blant andre merker.

Oppsummert

Northug Silver Performance er en mellomprisbrille uten ramme fra Northug Eyewear. Brillene er mer enn gode nok i bruk, men vi er ikke fornøyd med kvaliteten. 

Både linser og stenger har fått hakk og merker etter kort tids bruk. I tillegg er produksjonskvaliteten under hva vi forventer av briller i denne prisklassen. 

De har et litt for billig preg til at vi setter de på ønskelisten.

VURDERING
Linsebytte
Nesepute
Brillespenn
Kvalitetsfølelse
Valuta for penga
Totalinntrykk
PLUSS

God nesepute

Behagelige i bruk

MINUS

Slapp kvalitet på plasten i brillene

Svarer ikke til forventningene i denne prisklassen

Test av Bliz Matrix Red Multi sykkelbrille

Bliz har gått fra å være billigriller til å bli solid merkevare, brukt av langrensstjerner som Martin Johnsrud Sundby og Charlotte Kalla. Nå vil de erobre sykkelmarkedet - har de det som trengs?

LEVERER: Bliz Matrix koster 899 kroner - kan den ta opp kampen mot de store og dyre merkene? Foto: Henrik Alpers.
LEVERER: Bliz Matrix koster 899 kroner - kan den ta opp kampen mot de store og dyre merkene? Foto: Henrik Alpers.
Bliz Matrix Red Multi
  • Pris veil.: 899,-

  • Vekt:  29 gram

  • Design: Toppramme

  • Linse: «Brown Red multi», mørk linse for lyse dager

  • I esken: Briller, brillepose

  • Består vrikketesten: Ja

skala
7/10

Bliz Matrix er en sportsbrille produsenten forteller er laget like mye for sykling og langrenn som det er for andre sportsaktiviteter - samt øvrig fritidsbruk. 

Modellene har et klassisk toppramme-design, som skal konkurrere med både Oakley Radar og Poc Half Do, for å nevne noe. Det gjør dem til modige utfordrere mot de store merkene, særlig med tanke på sin relativt lave pris. 

Bliz skal ha 899 kroner for disse brillene. Prisen på brillene varierer noe, avhengig av hvilken linse du velger.

Stort utvalg av farger og linser

Tilbake i tid husker noen av oss kanskje at Bliz kom inn på markedet som rimelige briller, uten særlig tanke på design og funksjon. Det er en stund siden, de har etterhvert økt kvaliteten, de har økt utvalget av linser og rammer, og de har begynt med både vanlige solbriller og skibriller. 

Bliz har etterhvert etablert seg som en merkevare innen solbriller av topp kvalitet, med noe lavere priser. 

De har sportsbriller både med og uten ramme, med topp-og eller bunnramme, og de har linser til alle tenkelige lysforhold. Det er regelrett vanskelig å si hvor mange ulike brillemodeller de har, men til Matrix-modellen får du kjøpt åtte ulike glass. Nye linser koster 449 kroner. 

Vår modell er utstyrt med Red Multi. Dette er en mørk linse som er laget for dagslys, fortrinnsvis solfylte dager eller lyse dager. Bliz kategoriserer linsene sine fra 0-4, der 0 er lyse linser mens 4 er mørke. Red Multi er kategorisert som 3.

Matrix-brillene er som alt annet av sportsbriller laget i plast. De oppleves relativt stive når vi bøyer og vrir på dem, noe stivere enn eksempelvis Oakley. Brillestengene er todelt, der den bakerste delen er av bøyelig stål, kledd med gummi.

Det betyr at brillestengene ikke vil folde seg rundt siden av ansiktet, du bøyer heller brillestengene i den fasongen du vil for at de skal sitte. Brillestengene er festet til rammen med små brilleskruer, det samme som neseputen. 

I HJELMEN: Bliz tykke brillestang gjør at de kommer i konflikt med mange hjelmer. Foto: Henrik Alpers.
I HJELMEN: Bliz tykke brillestang gjør at de kommer i konflikt med mange hjelmer. Foto: Henrik Alpers.

Også neseputen har samme løsning som brillestengene. Her er altså tanken at du bøyer denne til å passe akkurat din nese, heller enn at neseputen former seg rundt en hvilken som helst nese. 

Selve linsen må vi beskrive som stor. Den er stor både i høyde og bredde, og dekker et stort synsfelt både over og under neseroten. 

Matrix-modellen kommer i to størrelser. Uten å ta for oss alle detaljer i størrelsene, small-modellen til Matrix er to millimeter smalere, de har en millimeter kortere brillestenger samt marginalt mindre linse. 

Vi har prøvd begge variantene på flere ansikt. Om du vil ha store eller små briller handler ikke bare om du har stort eller lite hode, det handler like mye om personlig preferanse og hva slags utseende du vil at brillen skal gi. 

BØY OG TØY: Bliz har stål i brillestengene, som gjør at du kan forme de til den ansiktsformen du måtte ha. Foto: Henrik Alpers.
BØY OG TØY: Bliz har stål i brillestengene, som gjør at du kan forme de til den ansiktsformen du måtte ha. Foto: Henrik Alpers.

Rimelig og god - men hva betyr det at brillen er rimelig i praksis?

Vi har hatt mange timer med Bliz Matrix i vinter, både på ski og sykkel. Det er en brille der vi sliter med å finne de store svakhetene. Den sitter godt på hodet, enten vi sykler med eller uten hjelm, om vi er på joggetur eller går på ski.

Den har blitt kastet rundt på både kontoret og i hjemmet, ligget i samme topplokk i en sekk som både hus-og bilnøkler. De har sklidd rundt på snø og asfalt, skrivebord og tepper. Ikke i et forsøk på å ødelegge noe som helst, bare la de bli en del av en aktiv hverdag der de stadig får juling, omtrent som briller en eier selv og har hatt en stund. 

Konklusjonen er egentlig ganske grei: Brillene er verdt sin pris. 

Så er spørsmålet, hva er det som skiller dem fra de dyrere toppbrillene? Hva er det som gjør at akkurat dette plaststykket ikke oppleves like bra som plastdelene fra en annen produsent?

For mange er det kanskje flisespikkeri, men for sportsbriller som for mange er på i 1000-2000 timer i løpet av året, vi bruker dem jo til mer enn bare trening, så er detaljene av betydning. 

Bliz er laget i en relativt stiv plast, og det gjør at de ikke er like behagelige på hodet. Neseputen er litt hard og gummien har ikke veldig mye friksjon. Det betyr at de på noen vil skli når de svetter mye. 

Det er det samme med brillestengene. De sitter simpelthen ikke like godt på alle som de dyreste merkene. Ståltråd-løsningen med brillestengene er heller ingen favorittløsning for oss. Det er bedre med myk plast som føyer seg over ørene, heller enn formbare stålløsninger. 

I ESKEN: Briller og brillepose - akkurat det du trenger. Foto: Henrik Alpers.
I ESKEN: Briller og brillepose - akkurat det du trenger. Foto: Henrik Alpers.

Med jevne mellomrom ønsker vi også å gi glass og nesepute en skikkelig rengjøring. Etter å ha tatt linsene av og på noen ganger og gjort det samme med neseputen, dukker slitasjen allerede opp. 

Filmen som er på linsene har begynt å skalle av, og glassene sitter simpelthen ikke like godt som de gjorde da de var nye. 

I tillegg er ikke linsene like enkle å rengjøre som flere dyrere modeller. Sportsbriller har alltid en eller annen form for duggbehandling, i tillegg til at de er kledd med en solfilm på utsiden. Noen av disse filmene er lettere å rengjøre enn andre - Bliz' linse er i motsatt ende av skalaen. Er de først blitt fettete må du pusse en hel del for å få de rene.

I den grad det er mulig, la oss prøve å kvantifisere brillens egenskaper. Vi vil si at detaljnivået er 10-20 prosent under en toppmodell, litt avhengig av akkurat hvilken bittelille del av brillen vi ser på. 

Men så var det prisen dag - den er jo under 50 prosent av toppmodellene. 

Da ser vi enkelt at brillene er ganske bra. Vi vil si at for 899 kroner er dette et godt kjøp. 

Alternative produkter

Det er lett å sammenligne disse brillene med Northug sine modeller. De er relativt like i pris og funksjon som eksempelvis Northug Silver Performance. 

For å være fullt orientert om hva som beveger seg på brillefronten i 2022, ta også en titt på Oakley Radar, Oakley Kato x og Oakley Sutro L. Sjekk også ut flere av modellene til Birk. 

Buy - try - why?

Vi kan trygt gi tommel opp for kjøp av Bliz Matrix. Dette er en rimelig sykkelbrille med god funksjon. Om du har mulighet anbefaler vi selvsagt at du prøver før du kjøper, for solbriller er fortsatt en individuell affære. 

Oppsummert

Bliz Matrix Brown Red Multi er en sports-og sykkelbrille for lyse dager, særlig tilpasset kondisjonsidretter. Den ligger i øvre prissjiktet for rimelige briller, og koster 899 kroner for ett glass. 

Vi er godt fornøyd med både funksjon, linsestørrelse og kvalitet. Bliz tilbyr et rikt utvalg av både ekstra linser og reservedeler. 

Karaktersetting

1/10: Produktet er dumt, dårlig og kan være farlig. Dette er på grensen til svindel. 

2/10: Produktet fungerer dårlig, ikke etter beskrivelsen og er mer frustrerende enn moro. Produktet også være farlig i bruk.  

3/10: Produktet fungerer dårligere enn forventet, og prisen kan ikke forsvares. 

4/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har mangler og er dårligere enn konkurrende produkter. Vurder heller bruktmarkedet

5/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har feil og mangler som kan være mer frustrerende enn gøy

6/10: Produktet fungerer bra til bruken, men utmerker seg ikke sammenlignet med konkurrentene. 

7/10: Produktet svarer til forventningene, men lite nyskapning og på snittet funksjonsmessig

8/10: Produktet er bedre enn gjennomsnittet. Dette produktet leverer over forventning, og overleverer på de fleste/ alle testkriteriene 

9/10: Produktet er bedre enn det meste annet på markedet. Produktet er også nyskapende og trendsettende. 

10/10: Produktet er det beste vi har prøvd innenfor gjeldende kategori. Produktet er helt fremst i utviklingen og vil være kategoridefinerende i lang tid fremover.

VURDERING
Linsebytte
Nesepute
Brillespenn
Kvalitetsfølelse
Valuta for penga
Totalinntrykk
PLUSS

God kvalitet på alle deler

Fornuftig priset

Godt utvalg av linser og reservedeler

Gjennomført funksjon

MINUS

Vi opplever hele brillen som litt stiv og hard

Bliz kunne gitt oss et brille-etui også

De tykke brillestengene gjør at brillene ikke passer i mange hjelmer

Test av Oakley Kato x Prizm Jade Sapphire

Oakley Kato X er rådyre og gigantiske, og plassert på ansiktene til alle de kule syklistene. Men når linsene ikke kan byttes, kan dette bli de nye superbrillene alle vil ha?

BLADE RUNNER: Oakley Kato har et mildest talt spennende utseende - meningene er følgelig delte. Foto: henrik Alpers.
BLADE RUNNER: Oakley Kato har et mildest talt spennende utseende - meningene er følgelig delte. Foto: henrik Alpers.
Oakley Kato x Prizm Jade
  • Pris veil.: 3040,-

  • Vekt: 35 gram

  • Design: Rammeløse

  • Linse: «Prizm Sapphire Jade», halvmørk linse for sol og dagslys

  • I esken: Briller, tre ekstra neseputer, brille-etui og brillepose

skala
6/10

Oakley Kato X er en av de større linsene Oakley har laget, og du har kanskje sett dem på stjernesyklisten Mark Cavendish.

På brillene ser vi ikke en gang neseputen, det er nærmest så vidt du ser brillestengene på siden. Tanken er med disse som det er med andre rammeløse briller som er lansert de siste årene: En stor linse gir stort utsyn og masse beskyttelse, i tillegg er det mer aerodynamisk - kan vi ønske mer?

Før vi går videre, disse brillene er så store og blade-runner-aktige at de er umulige å bruke til noe annet enn sport. Du kan selvsagt bruke dem i begravelse, bryllup eller på seiltur, men da kan du like så godt bare skrike at jeg-sykler-og-vil-alle-skal-vite-det før du sier hva du heter. 

Men på ansiktene til proffene ser de jo unektelig råkul ut, eller er det bare fordi Mark Cavendish er så kul? Enn så lenge er de profilert på de mannlige toppsyklistene. 

Men hvor bra er de? De koster det dobbelte av enkelte radarmodeller, brillen vi mener er markedets beste. Til denne prisen burde de nesten vaske seg selv. 

BEHAGELIG: Deilig nesepute fra Oakley, som vanlig. Foto: Henrik Alpers.
BEHAGELIG: Deilig nesepute fra Oakley, som vanlig. Foto: Henrik Alpers.

Prizm Sapphire - allroundlinse

Unikt for denne brillen sammenlignet med mange andre, er justerbare brillestenger. Det er vinkelen på brillestangen som kan justeres i tre forskjellige vinkler. Mange vil nok oppleve dette som en gimmick, men det har faktisk noe for seg. 

Ettersom linsen er så diger som den er, er det absolutt et poeng å få brillene til å sitte så tett på ansiktet som mulig. 

Du må også notere deg først som sist at neseputen på disse brillene er limt fast i glasset. Eller skjønt, selve neseputen er avtagbar og kan byttes når den er slitt ut - i stedet er en liten plassholder limt fast til selve linsen.  

Når du kjøper brillene følger det med to ekstra neseputer, så du kan finne akkurat den neseputen som passer deg. 

En viktig ting du skal ha i bakhodet om du har lyst på Oakley Kato x. Det er ikke mulig å bytte linse på disse brillene - du kjøper med andre ord den linsen du har lyst på og bruker til alt. 

Det er teknisk gjennomførbart å bytte linse om du skulle være så uheldig å få en ripe eller lignende i glasset. Dette innebærer at du må frem med varmepistol og kjøpe linser fra uoffisielle forhandlere på ebay. Det går altså an, men er overhodet ikke meningen. 

Dette er et solid minus, men dette er også veien det går med mange briller uten ramme. Det er akkurat det samme med Shimano Aerolite P.

JUSTERBAR: Brillestengene kan justeres i tre ulike vinkler. Foto: Henrik Alpers.
JUSTERBAR: Brillestengene kan justeres i tre ulike vinkler. Foto: Henrik Alpers.

Oakley Kato x bærer jevnt over de samme fysiske attributtene som Radar. Stenger er laget av merkets egen spesialplast, kanskje markedets mest fleksible. Denne tåler fortsatt juling, og det er med denne som med andre modeller, vi kan bøye og bende i det utroligste.

Prizm Sapphire er det vi vil definere som en allroundlinse for dagslys. De gir en skarpere kontrast enten det er overskyet eller sollys, men de begrenser lysinnslipp også på dager med kraftig sollys. 

De er gode å ha på dager der været er skiftende, så lenge solen ikke har gått ned. De er for mørke for grålysninger eller skumringen. 

For norske forhold der du kan møte alt mulig rart i løpet av en dag er de veldig gode. 

Hvordan oppleves de å sykle med?

Vi har testet brillene til både sykkel, løp, langrenn og fotturer, og særlig sammenlignet dem med Oakley Radar. 

Kato x er tunge briller, de veier hele 35 gram, noe som er tungt for briller i denne kategorien. Den tykke og store linsen må ta litt av skylden her. Den myke og fleksible neseputen gjør dog at dette ikke merkes i særlig stor grad. 

Brillestengene er heltrukket i gummi, noe som gjør at de sitter godt enten de presser mot svett hår, sykkelcaps, hjelmstropper eller naken hud. Her lar vi oss nok en gang imponere av merkets føyelige plaststenger. De passer ikke alle, men ingen andre merker vi har vært borte i har stenger som føyer seg godt etter så mange ulike ansiktsformer.

Den største forskjellen ligger selvsagt i det enorme glasset, det er både bredt og høyt. At neseputen er limt fast i glasset gir et litt annerledes utsyn - men ikke et bedre. 

Men de store glassene gir oss en trygg og lun følelse, særlig er dekningen på siden av ansiktet ekstra god. Du legger kanskje ikke merke til det med en gang, men når du går fra disse til tradisjonelle linser, merker du umiddelbart at alt av «dødpunkter» er helt eliminert, altså punkter på brillen der vi finner festepunkter.  

Det store spørsmålet er selvsagt om de er verdt den høye prisen, all den tid vi ikke en gang kan bytte linser? 

Her tør vi raskt konkludere - svaret er nei. 

Det er ingen produktegenskaper ved brillene som forsvarer at prisen er 100 prosent høyere enn Radar. Dette er simpelthen en veldig stor og god brille, men det er det mange andre briller som også er. Justerbare brillestenger til tross, etter en tur på noen timer, enten det er langrenn eller sykkel - det er ikke noe magisk med disse. 

Toppbrille? Definitivt. Unik toppbrille? Definitivt ikke. 

I ESKEN: Brille-etui, briller, brillepose og to ekstra neseputer. Foto: Henrik Alpers.
I ESKEN: Brille-etui, briller, brillepose og to ekstra neseputer. Foto: Henrik Alpers.

Alternative produkter

Om du vil ha noen store briller som er rimeligere, ta en titt på Shimano Aerolite. Liker du Oakley, bør du også lese testen av Oakley Radar. Oakley har også en litt mer diskret versjon av Kato x kalt Kato, der selve linsen ikke omslutter nesen. 

Vil du støtte norsk industri, ta en titt på Sweet Ronin Max Rig. Dette er brillene Uno-X bruker i jakten på resultater. Sjekk også ut Poc Do Half Blade, om du liker briller med toppramme. 

Buy - try - why?

Vi har ingen umiddelbar kjøpsanbefaling her. Om du er usikker på hva slags brille du liker, vil vi heller anbefale deg å velge en mer konvensjonell sykkelbrille.

Dette er heller brillen for de som virkelig vet hva de vil ha, enten det er snakk om mote eller andre produktegenskaper. 

Oakley Kato X er ikke brillen en kjøper for å se om en liker sykkelbriller, det er briller du kjøper fordi du vet du skal ha akkurat den modellen.

Oppsummert

Oakley Kato x er en rammeløse brille med stort utsyn, der du i tillegg kan justere vinkelen på brillestengene. 

Du har ikke mulighet til å bytte linse på brillene, kun nesepute. Dette gjør at prisen på 3 040,- er noe du må ha i bakhodet om du ønsker denne brillen, vi mener det er alt for høyt.

Brillene har alle de gode kvalitets-og garantiegenskapene til Oakley. 

Vi mener at prisen på denne brillen, og mangelen på mulighet til å bytte linser gjør at den ikke er en ny favoritt. 

Anbefales kun til de som vet at dette er brillen de skal ha. Dersom du ønsker en brille du også skal bruke til hverdags, anbefaler vi ikke disse.

VURDERING
Linsebytte
Nesepute
Brillespenn
Kvalitetsfølelse
Valuta for penga
Totalinntrykk
PLUSS

Overlegen kvalitet på alle deler

Sitter svært godt uten å stramme

Behagelig nesepute

MINUS

Ikke mulig å bytte linse

En pris som overhodet ikke kan forsvares

Test av Leki Storm Magnetic Pro

Leki skryter av raskt linseskifte på sine multisportbriller. Er det alt, eller er de også gode til landeveissykling?

STORE: Leki Storm Magnetic Pro er store, men de er også tunge. Foto: Henrik Alpers.
STORE: Leki Storm Magnetic Pro er store, men de er også tunge. Foto: Henrik Alpers.
Leki Storm Magnetic Pro
  • Pris: 1 999 kroner

  • Vekt: 45 gram

  • Design: Fullramme

  • Linse: Polarisert linse 

  • I esken: To ekstra linser, sol-og fotokromatisk og brillepose

  • Består vrikketesten: Ja

skala
7/10

Leki er trolig aller mest kjent for sine ski-og alpinstaver, men de er også relativt store på sportsbriller. Blant landeveissyklister er de relativt ukjente.

Men gode briller har de, og det unike med dette brilleparet er at skiftet av linser skal gå unikt fort. 

I denne esken til 1999 kroner følger det med tre linser. Polariserte, fotokromatiske og mørke sollinser. 

Dette gjør at du har linser til alt fra laksefiske til ultrasykling midt på natten. 

Vi tar brillene spent ut fra en solid eske, som har et visst James Bond-preg over seg. Her stables linsene ryddig på plass. 

Om linsene

Leki Storm Magnetic er en brille der linsene festes til rammen med små magneter. Hele rammen sitter altså på ansiktet, enten du har en linse festet til rammen eller ei. I de fire brillerammehjørnene finner vi små og kraftige magneter, tilsvarende på linsene.

Linseskifte med Leki går virkelig fort som vi har hintet om innledningsvis. Fire små magneter vi opplever som kraftige for størrelsen låser linsen til brillen. Vri litt på hele brillen, og linsene spretter ut, eller bare ta tak på siden av linsen. 

Ett sekund senere er nye linser på plass. Det er faktisk såpass at du kan bytte linse mens du har brillen på hodet! Fantastisk!

Nå er det hvertfall ikke mangel på linser som gjør at vi ikke bytter før vi drar på tur. 

LYNRASKE: En magnet i hvert hjørne av brillerammen, og tilsvarende på linsene, gjør linseskifte lynraskt. Foto: Henrik Alpers.
LYNRASKE: En magnet i hvert hjørne av brillerammen, og tilsvarende på linsene, gjør linseskifte lynraskt. Foto: Henrik Alpers.

I bruk

Leki Storm Magnetic er altså en multisportbrille, det er en brille som skal fungere bra til alt, men kanskje ikke være best på noe. 

Det viktigste med en god brille er at den er bra når vi bruker den. Vi vil selvsagt at linsebytte skal gå greit, at den skal tåle å ligge i sekken på topptur uten å gå i stykker, eller at den skal være fin til langrenn også.

Men vi vil ikke at en funksjon som ikke er hovedfunksjonen skal ta så mye plass i produktet at brillen ikke blir så bra som den kunne ha vært. 

Lekis multisportbriller blir tunge for å løse et problem som strengt tatt ikke eksisterer. Linsebytte går veldig greit på de fleste av konkurrentene i tilsvarende prisklasse, uten vektstraffen. 

Brillene veier 44 gram, omtrent det dobbelte av de letteste brillene vi tester, cirka 15 gram mer enn gjennomsnittet på sykkelbriller vi har testet til nå. 

Men hva gjør 15 gram? Det er mer enn nok til at mange blir slitne over neseryggen, den ekstra vekten er mer enn bare merkbar. 

Selve brillerammen er også ganske stiv. Det gjør at om brillene ikke sitter godt i utgangspunktet, vil mange oppleve at den klemmer litt - selv om du justerer brillestengene. Neseputen er myk og justerbar, men er et stykke unna kvaliteten til eksempelvis Oakley. 

Vi har testet brillene til både langrenn, sykkel og fotturer, og vi har den samme opplevelsen uansett aktivitet: 

Det er gode briller med høy kvalitet, men de blir ikke førstevalget når vi har andre briller tilgjengelige. 

Du betaler nok også en del mer på denne brillen for å få med en polarisert linse. Disse linsene kan være fantastisk til sitt idealområde, men det finnes faktisk ikke mindre ideelle linser til sykling på asfalt.

Polariserte linser gjør simpelthen kumlokk og trikkeskinner mindre synlig når det er vått, og asfalten får et ukomfortabelt gjenskinn uansett vær. Nå er dette som nevnt en av tre linser som alle er gode - men du kan heller vurdere den 300 kroner rimeligere modellen av samme brille der polariserte linser ikke følger med. 

I ESKEN: Brille-etui, brillepose og to ekstra linser. Foto: Henrik Alpers.
I ESKEN: Brille-etui, brillepose og to ekstra linser. Foto: Henrik Alpers.

Alternative modeller

Om du liker fullrammebriller, kan du også titte på Sweet Memento. De er rimeligere, og gir deg mulighet til å kjøpe en ekstra linse. Ta gjerne også en titt på det vi mener er den beste sportsbrillen laget noen gang, Oakley Radar. 

Om du eventuelt ønsker å holde deg lavt i pris, kan du vurdere Bliz Matrix Red Multi. De har mange briller som er svært konkurransedyktige på pris. 

Buy - Try - Why

Prøv selg og vurder selv. Dette er gode linser og en brille med høy kvalitet, men det er flere andre briller vi har testet som vi mener er bedre til landevei-og gravelsykling i samme prisklasse.

Oppsummert

Leki Racing Glasses er en multisportbrille der linsene festes med magneter, noe som gjør det mulig å bytte linser lynraskt. I esken følger det med tre linser: Polariserte, mørke sollinser og fotokromatiske linser. Brillene er tunge, og vi savner en mykere nesepute og mykere brillestenger. 

Brillene er kostbare og har høyt kvalitetspreg, men vi opplever ikke noe til dette i bruk, til å forsvare den høye prisen. 

VURDERING
Linsebytte
Brillespenn
Kvalitetsfølelse
Valuta for penga
Totalkarakter
PLUSS

Overlegent gode på linsebytte

Tre linser i esken

MINUS

Tunge

Stive

Begrenset hvor mange ansiktsformer de kan passe

Test av Koo Demos

De har et friskt design, de er kostbare og de synes virkelig i feltet. Koo er et friskt pust i feltet, designet av nordmannen Torgny Fjeldskaar.

Koo Demos
  • Veil. pris: 1999,-

  • Vekt: 35 gram

  • Design: Fullrammebriller

  • Linse: «Turquoise», kategori 3-linse

  • I pakken: Briller, ekstra nesepute, brillepose

  • Vrikketesten: Bestått

skala
8/10

Koo er kort forklart brillemerket til den italienske hjelmprodusenten Kask, eller omvendt om du synes det høres bedre ut. 

Brillene har blant annet vært på ansiktene til Trek Segafredo, og de har allerede rukket å ta et VM-gull, da med Mads Pedersen. 

Brillene er som nevnt tegnet av nordmannen Torgny Fjeldskaar. Han har designet sykler for både BMC, Cannondale og Colnago, og har i tillegg tatt på seg mindre prosjekter. Fiziks gravel-seter er noe, Koo-brillene noe annet. 

Lite merke

Koo er et lite merke, som med sitt godt synlige design har rukket å få masse oppmerksomhet. De har ikke mer enn fire sportsbriller i sortimentet, der Koo Demos er en av to fullrammebriller. 

Brillene lages i ti ulike farger, med et mindre utvalg tilgjengelig i Norge. 

HELT GREIT: Koo Demos sitter passe godt i de fleste hjelmer - men ikke på høyde med de beste brillene. Foto: Henrik Alpers.
HELT GREIT: Koo Demos sitter passe godt i de fleste hjelmer - men ikke på høyde med de beste brillene. Foto: Henrik Alpers.

Du får kjøpt seks ulike farger på linsene i kategori 1-3, i tillegg til fotokromatiske linser. 

Den turkise linsen er i 3-kategori. Det betyr at det er den nest mørkeste linsen tilgjengelig. Den er laget for dagslys og solfylte dager.

Hvordan oppleves de å sykle med?

Koo Demos er en dyr brille, men det er også en glede å ta ramme, glass og nesepute i nærmer øyesyn. Det er gjennomgående høy kvalitet på alle deler, og både ramme og linse er laget i et mykt og fleksibelt materiale. 

Vil liker særlig at brillen har godt spenn, den sitter godt fast på både smale og brede ansikter, uten å klemme. 

Det første vi legger merke til med Koo Demos er at dette er en brille som sitter litt lengre vekk fra ansiktet enn de fleste andre briller vi har prøvet. Selve linsen er plassert på yttersiden av rammen, som er et par millimeter tykk, brillens passform flytter linsen en millimeter eller to lengre ut. 

Dette oppleves kanskje litt rart til å begynne med, men vi blir fort vant med det - etterhvert tenker vi ikke over det i det hele tatt. 

I ESKEN: Briller, ekstra nesepute og brillepose. Akkurat det du trenger. Foto: Henrik Alpers.
I ESKEN: Briller, ekstra nesepute og brillepose. Akkurat det du trenger. Foto: Henrik Alpers.

Den store fordelen med dette er at dette er en brille det er så godt som umulig å få til å dugge. Til syvende og sist vil så godt som alle briller begynne å dugge, bare det er varmt nok eller du svetter nok - disse forblir helt rene. 

Linsene til Koo er laget av Zeiss, som skal være garantist for god optikk. Vi har ingen mulighet til å etterprøve disse kvalitetene, utover enkle felt-tester. Det vi med sikkerhet kan si, er at solfilmen har høy hydrofobisk kvalitet. Vann, svette, salt, sportsdrikk eller sikkel fester seg i liten til ingen grad til linsen. I tillegg er den enkel å holde ren, og det skal noe til for å få fett fra fingre til å sette seg på glasset.  

Neseputene på disse brillene er festet relativt lavt på selve rammen. Om neseryggen din er høy, kan den nedre delen av rammen komme i konflikt med utstynet. På den annen side, har du lav neserygg kan dette være et godt brillevalg.

Ulempene

Det er tuklete å bytte linse på disse brillene - vi er glade det er en jobb vi ikke gjør for ofte. Ha det i bakhodet om du bytter linse daglig etter lysforholdene.

Vær klar over at neseputen er festet med bittesmå plastklips. Denne løsningen er ikke helt optimal slik vi ser det, vi kan ane at det er en viss fare for at dette kan gå i stykker. 

Vær forsiktig om du ønsker å bytte mellom de ulike neseputene.

SKJØR: Festemekanismen til neseputen er litt skjør. Ha det i bakhodet om du har ti tommeltotter. Foto: Henrik Alpers.
SKJØR: Festemekanismen til neseputen er litt skjør. Ha det i bakhodet om du har ti tommeltotter. Foto: Henrik Alpers.

Alternative produkter

Om du liker helrammebriller kan du også titte på Northug Gold sine ulike modeller. De er noe rimeligere, og koster 1499 kroner. Sjekk eventuelt ut Northug Silver.

Om du vil ha briller i øvre prisklasse, kan du også ta en titt på klassiske Oakley Radar. De brillene holder vi fortsatt som en av de beste på markedet. Om du liker Koo Demos er trolig utseendet viktig for deg. Da kan kanskje Oakley Kato x være et alternativ, da snakker vi store briller som stikker seg ut på samme måte som Demos gjør.

Buy - try - why?

Vi kan trygt kan anbefale Koo Demos, det er høykvalitetsbriller fra øverste klasse. Prøv selv før du vurderer dem, og vurder selv hvorvidt du tror du er hen som greier å ødelegge nesepute eller ramme når du skal bytte deler.

Oppsummert

Koo Demos er sykkelbriller i det øvre prissjiktet. Det merkes godt når vi tar og kjenner på de. Linsene fremstår og oppleves som ypperste kvalitet. Det dugger så lite som det er mulig å få til i en heldekkende brille, enten en sykler det en kan, går på ski eller løper. Det er også en linse der fett og svette ikke fester seg i særlig grad, slik at behovet for puss og rens blir mindre. 

Vær klar over en litt svak løsning for bytte av nesepute, og en måte å bytte linser på vi tenker kunne vært litt bedre.

Men alt i alt, brillene er supre toppbriller.

Karaktersetting

1/10: Produktet er dumt, dårlig og kan være farlig. Dette er på grensen til svindel. 

2/10: Produktet fungerer dårlig, ikke etter beskrivelsen og er mer frustrerende enn moro. Produktet også være farlig i bruk.  

3/10: Produktet fungerer dårligere enn forventet, og prisen kan ikke forsvares. 

4/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har mangler og er dårligere enn konkurrende produkter. Vurder heller bruktmarkedet

5/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har feil og mangler som kan være mer frustrerende enn gøy

6/10: Produktet fungerer bra til bruken, men utmerker seg ikke sammenlignet med konkurrentene. 

7/10: Produktet svarer til forventningene, men lite nyskapning og på snittet funksjonsmessig

8/10: Produktet er bedre enn gjennomsnittet. Dette produktet leverer over forventning, og overleverer på de fleste/ alle testkriteriene 

9/10: Produktet er bedre enn det meste annet på markedet. Produktet er også nyskapende og trendsettende. 

10/10: Produktet er det beste vi har prøvd innenfor gjeldende kategori. Produktet er helt fremst i utviklingen og vil være kategoridefinerende i lang tid fremover.

VURDERING
Linsebytte
Nesepute
Brillespenn
Kvalitetsfølelse
Valuta for penga
Totalinntrykk
PLUSS

Behagelig(e) nesepute(r)

Svært gode linser

Godt og behagelig spenn

MINUS

Skjør løsning for bytte av nesepute

Test av Birk Blade sportsbrille

De er lekre, kommer med to linser og koster bare 559 kroner. Men når vi skal ta de i bruk, får vi noen solide overraskelser fra Birk Blade sportsbriller.

RÅLEKRE: Birk Blade er skikklig stilige. Dessverre faller de helt igjennom på funksjon. Foto: Henrik Alpers.
RÅLEKRE: Birk Blade er skikklig stilige. Dessverre faller de helt igjennom på funksjon. Foto: Henrik Alpers.
Birk Blade sportsbrille
  • Pris veil.: 559,-

  • Vekt: 33 gram

  • Design: Fullrammebriller

  • Linse: Mørke linser til sol og transparente linser

  • I esken: Briller, pussefille, ekstra transparent linse

  • Består vrikketesten: Nei

skala
3/10

Birk er kjeden som var tidlig ute med å pumpe ut både klær og sykler fra mindre kjente merker, til svært gode priser. Birk er følgelig også merkenavnet på både sykler, klær og sko, og i dette tilfellet altså briller. 

Birk Blade er en av fire sportsbriller som selges under merkenavnet Birk. Blade er en fullrammebrille med utskiftbare glass. 

Birk selger ikke løse linser til brillene, men når du kjøper dem følger det med to linser. Det følger med en kategori 3-linse, i tillegg til en transparent linse til bruk i mørket. 

Solbriller kategoriseres fra 0-4, der 0 er transparent og 3 er for sol og dagslys. 4 er typisk brebriller med så lite lysinnslipp som mulig. 

Linsene er festet til fronten av rammen med en magnet på hver ytterside av brillene, i tillegg til en liten klaff som tiltes inn under toppen av ramma. Linjeskift går med andre ord unna på få sekunder.

Brillene koster 559 kroner, og både utseende og umiddelbar følelse tilsier at dette er skikkelig gode briller. Det er nesten så de har sett til de beste, og forsøkt å løse det så enkelte og godt som mulig selv. 

I ESKEN: Briller med ekstra transparent linse samt pussefille. Litt gjerrig. Foto: Henrik Alpers.
I ESKEN: Briller med ekstra transparent linse samt pussefille. Litt gjerrig. Foto: Henrik Alpers.

Gode å ha på, men..

Birk Blade har et godt brillespenn, og de former seg behagelig rundt ansiktet når vi tar de på. 

De har gode stenger med akkurat passe mengde seig gummi, så de sklir ikke rundt når vi svetter. 

Neseputen er også myk, behagelig og seig, de sitter godt på de fleste ansiktene i redaksjonen. 

Linsene festes til rammen med to magneter, som vi finner på fremsiden av den tykke rammen. 

Det betyr at at det er en millimeter eller to med ekstra avstand fra ansiktet til selve linsen. Dette er godt for de som har en tendens til å få briller til å dugge, noe vi forøvrig merket lite til. 

De mørkeblå linsene er gode i dagslys, enten det er sol eller overskyet. De er av de mørkere kategori 3-linsene vi har testet i 2022, ha dette i bakhodet om du sliter med å se litt i mørket. 

Men så lenge brillene sitter på nesen har vi ingenting å utsette på dem. Tvert i mot, det er mange som er nysgjerrig på de godt synlige brillene. 

BEHAGELIG: Neseputen på Birk Blade er myk og god. Foto: Henrik Alpers.
BEHAGELIG: Neseputen på Birk Blade er myk og god. Foto: Henrik Alpers.

En virkelig dårlig magnetløsning

Å feste linsen til rammen med små magneter høres i utgangspunktet ut som en god ide. Forutsetningen er selvsagt at linsene sitter fast i rammen. 

Met gjør de altså ikke. 

De sitter fast når du sykler, men det skal forbausende lite til for at de faller ut av rammen. Vi kan faktisk liste opp ganske mange situasjoner der linsene detter av rammen.

· Mister du brillene i gulvet, detter de ut av rammen. 

· Linsene datt av da noen av oss simpelthen skulle ta på brillene

· Når vi pusser brillene, detter de ut av rammen nesten hver gang. 

· Rister du litt i brillene, eksempelvis for å riste av vanndråper, detter de ut. 

· Har du brillene i en brillepose, i jakkelommen, i topplokket på en sekk eller lignende, er linsen falt av rammen nesten hver gang.

· Linsene har også løsnet fra rammen i bruk. Vi holdt da brillene i den ene hånda som vi også hadde på styret, for å pusse dem i fart. De falt av da vi syklet i et hull i asfalten. 

Det sier seg selv at dette ikke er en løsning som fungerer godt nok i praksis. Dette er faktisk ikke greit i det hele tatt. 

I testperioden har vi alltid strukket oss etter et annet par briller før avreise - det er ikke et godt tegn.

SKJØR: Det skal nesten ingenting til for at linsene detter ut av rammen til Birk Blade. Dette er rett og slett for dårlig. Foto: Henrik Alpers.
SKJØR: Det skal nesten ingenting til for at linsene detter ut av rammen til Birk Blade. Dette er rett og slett for dårlig. Foto: Henrik Alpers.

Alternative produkter

Du kan også ta en titt på Bliz Matrix. De er noe dyrere, men vi mener de er verdt oppgraderingen. Ellers er både Birk Podium og Birk Wind bedre alternativer til disse brillene.

Buy - try - why

Når linsen også detter ut på alle tenkelige og utenkelige tidspunkter, kan vi ikke anbefale denne brillen. 

Her finnes det mange andre, alternative produkter som er bedre. 

Oppsummert

Birk Blade sportsbrille har et stilig design, og alt lover godt før vi tar de i bruk. Linsene festes til rammen med to små magneter, en løsning som fungerer svært dårlig.

Kjøp heller hva som helst annet.

Karaktersetting

1/10: Produktet er dumt, dårlig og kan være farlig. Dette er på grensen til svindel. 

2/10: Produktet fungerer dårlig, ikke etter beskrivelsen og er mer frustrerende enn moro. Produktet også være farlig i bruk.  

3/10: Produktet fungerer dårligere enn forventet, og prisen kan ikke forsvares. 

4/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har mangler og er dårligere enn konkurrende produkter. Vurder heller bruktmarkedet

5/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har feil og mangler som kan være mer frustrerende enn gøy

6/10: Produktet fungerer bra til bruken, men utmerker seg ikke sammenlignet med konkurrentene. 

7/10: Produktet svarer til forventningene, men lite nyskapning og på snittet funksjonsmessig

8/10: Produktet er bedre enn gjennomsnittet. Dette produktet leverer over forventning, og overleverer på de fleste/ alle testkriteriene 

9/10: Produktet er bedre enn det meste annet på markedet. Produktet er også nyskapende og trendsettende. 

10/10: Produktet er det beste vi har prøvd innenfor gjeldende kategori. Produktet er helt fremst i utviklingen og vil være kategoridefinerende i lang tid fremover.

VURDERING
Linsebytte
Nesepute
Brillespenn
Kvalitetsfølelse
Valuta for pengene
Totalinntrykk
PLUSS

To linser

God nesepute

MINUS

Følger ikke med brillepose

Magnetløsningen for linsebytte gjør at linsene detter for enkelt ut

Kvaliteten på magnetløsningen er skjør og svak

Test av Sweet Memento sykkelbriller

Sweet Memento er har store glass og relativt lav pris, klar til å ta opp kampen i sykkelsportens motebilde.

SCHVÆRE: Sweet Memento er en fullrammebrille med stort utsyn. Foto: Henrik Alpers.
SCHVÆRE: Sweet Memento er en fullrammebrille med stort utsyn. Foto: Henrik Alpers.
Sweet Memento
  • Pris: 1 299 veil

  • Vekt: 33 gram

  • Design: Fullramme

  • Linse: Bixbite, kategori 2-linse

  • I esken: Briller, brillepose, brille-etui og to ekstra neseputer

  • Består vrikketesten: ja

skala
7/10

Sweet fortsetter å jage markedsandeler blant motebevisste syklister. Memento er deres andre nye brille i år. 

Her sikter de seg inn på syklistene som trolig er mer opptatt av stil og sveis enn prestasjon, der de for sistnevnte segment lanserte brillen Shinobi. 

Memento er priset til 1299 kroner, og blir således mer tilgjengelig. 

Memento er tilgjengelig i seks farger. Du får kjøpt linser i fem ulike farger, i tillegg til fotokromatiske linser. 

Memento på veien

Memento er altså en fullrammebrille med store glass. De er til forveksling like Julbo Fury eller Oakley Sutro, både hva gjelder utseende og pris. 

Briller med store linser har en åpenbar funksjon når en sykler - mer beskyttelse og større synsfelt. Briller med større linser har også truffet godt på de syklistene som ikke er like opptatt av å se ut som de sykler for å prestere, men som simpelthen bare liker å se godt ut. 

Det er trolig her Sweet ønsker å plassere Memento. 

I ESKEN: Briller, brille-etui, to ekstra neseputer og brillepose. Foto: Henrik Alpers.
I ESKEN: Briller, brille-etui, to ekstra neseputer og brillepose. Foto: Henrik Alpers.

Rammen på Memento er laget i en myk, fleksibel plast, og det gjør det til en enkel oppgave å bytte linser. En nærmest krøller toppstangen bakover, og så spretter linsen ut av seg selv. Linsebytte med brillepuss er gjort unna på 15-20 sekunder. 

I esken følger det også med to ekstra neseputer. Neseputene på de nye brillene til Sweet er veldig gode. De er laget av myk og seig gummi, og sitter godt på de aller fleste neser. Når de i tillegg kommer i tre ulike størrelser, skal du ha et veldig sært nesegrev for at brillene ikke skal passe. 

Vår Memento leveres med en kategori 2-linse, en allroundlinse for dagslys. De er ikke laget for å være en ren solbrille, og de er lyse nok til at de fleste vil trives med dem også etter at solen har gått ned, eller ved sykling i skogen når det er overskyet. 

Linsen kalles Bixbite, og har 25 prosent lysinnslipp. De leverer som forventet på kontrastforsterkning og fremheving av detaljer. De leverer som forventet på dugging, og er også lette å rengjøre. 

BREDE: Sweet Memento er brede mellom stengene, og stengene har litt lite spenn. Det gjør at de ikke passer godt på smale ansikter. Foto: Henrik Alpers.
BREDE: Sweet Memento er brede mellom stengene, og stengene har litt lite spenn. Det gjør at de ikke passer godt på smale ansikter. Foto: Henrik Alpers.

Ulemper

Det er lite gummi på brillestengene til Memento, og gummien er heller ikke så seig som vi kunne ønske.  

Brillene er også litt bredere enn Sweet Shinobi, og de har heller ikke samme spenn. Det gjør at brillene ikke sitter så godt på smale ansikter som de burde. 

Den seige og myke neseputen gjør at de sitter godt på plass, og de detter ikke av i fart. Men inne på kontoret greier vi å riste da av ansiktet om vi prøver hardt, og ute på sykkelen måtte vi av og til dytte dem på plass igjen. 

Brillene passer ansikter med normal bredde og opp. 

Alternative produkter

Om du liker fullrammebriller, anbefaler vi deg å ta en titt også på Koo Demos. De har litt mindre utsyn enn Memento, og er noe dyrere. Liker du Sweet, bør du også titte på den nye Shinobi-brillen, dette er en klassisk topprammebrille. 

Du kan også titte nærmere på Northug Silver, en litt rimeligere rammeløse modell. 

Buy - try - why?

Vi kan trygt anbefale Sweet Memento, det er en kvalitetsbrille med stort utsyn. 

Men det er også viktig at du prøver brillene først. Om du har smalt ansikt, er det særlig viktig å prøve før kjøp.  

Oppsummert

Sweet har virkelig fått fart på brilleproduksjonen, og Memento er en fullrammebrille av høy kvalitet. Vi har ingenting å utsette på verken linse eller ramme, og det er lett å se at materialene holder høy kvalitet. 

Brillen er relativt bred, og passer ikke spesielt godt til de med smalere ansikt. 

Men sitter brillen godt på ansiktet ditt, er dette en av de beste brillene på markedet i sin prisklasse.

1/10: Produktet er dumt, dårlig og kan være farlig. Dette er på grensen til svindel. 

2/10: Produktet fungerer dårlig, ikke etter beskrivelsen og er mer frustrerende enn moro. Produktet også være farlig i bruk.  

3/10: Produktet fungerer dårligere enn forventet, og prisen kan ikke forsvares. 

4/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har mangler og er dårligere enn konkurrende produkter. Vurder heller bruktmarkedet

5/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har feil og mangler som kan være mer frustrerende enn gøy

6/10: Produktet fungerer bra til bruken, men utmerker seg ikke sammenlignet med konkurrentene. 

7/10: Produktet svarer til forventningene, men lite nyskapning og på snittet funksjonsmessig

8/10: Produktet er bedre enn gjennomsnittet. Dette produktet leverer over forventning, og overleverer på de fleste/ alle testkriteriene 

9/10: Produktet er bedre enn det meste annet på markedet. Produktet er også nyskapende og trendsettende. 

10/10: Produktet er det beste vi har prøvd innenfor gjeldende kategori. Produktet er helt fremst i utviklingen og vil være kategoridefinerende i lang tid fremover.

VURDERING
Linsebytte
Nesepute
Brillespenn
Kvalitetsfølelse
Valuta for penga
Totalkarakter
PLUSS

Gjennomgående høy kvalitet på alle deler

God(e) neseput(er)

Stort utsyn

MINUS

Lite gummi på brillestengene

Lite brillespenn

Test av Bliz Breeze sykkelbriller

Bliz Breeze er en brille med mange funksjoner, så mange at vi lurer på hva vi egentlig betaler for. Vi håper ikke vi betaler mye for alle tilleggsegenskapene, for uten all gimmicken er dette meget gode briller.

NESTEN: Uten toppramme er dette en god sykkelbrille. Kunne de ikke vært slik, i stedet for å fordyre brillene med masse dilldall? Foto: Henrik Alpers.
NESTEN: Uten toppramme er dette en god sykkelbrille. Kunne de ikke vært slik, i stedet for å fordyre brillene med masse dilldall? Foto: Henrik Alpers.
Bliz Breeze

Pris: 1049 veil

Vekt: 33 gram med toppramme

Design: Rammeløse og toppramme

Linse: Nordic Light kategori 2 og Brown Silver kategori 3

I esken: Briller, ekstra linse, brillepose og brillestrikk

Består vrikketesten: ja

skala
7/10

Her er det mye å sette seg inn i! Bliz Breeze er en brille med svært mange egenskaper for en sportsbriller - vi forsøker å ta det fra starten av. 

Bliz Breeze er en rammeløse brille, der stengene festes i linsen - noe som gir svært godt utsyn. 

Men om du av en eller annen årsak har lyst på en toppramme, følger det altså med i pakken, og på alle bildene som Bliz selv tar, er topprammen en del av brillens funksjon. 

Stangen som altså kan festes på toppen av linsen - men som ikke er en del av brillens bærende konstruksjon - har på baksiden en langsgående skumgummipute som er cirka fem millimeter tykk. 

Vi finner ikke helt ut av hva denne er til. Den beskytter kanskje mot svette i øynene, men den gjør også at det blir veldig tett.

I esken finner vi en ekstra linse, men det er ikke det mest spennende - vi finner også en strikk. 

HVA NÅ? Briller med strikk? Dette har vi ikke sett før - fordi det ikke er et behov. Foto: Henrik Alpers.
HVA NÅ? Briller med strikk? Dette har vi ikke sett før - fordi det ikke er et behov. Foto: Henrik Alpers.

Tanken er at denne kan brukes i stedet for brillestenger, om du skal begi deg ut på en aktivitet der det er absolutt nødvendig at brillen må sitte dønn fast. Trolig er det også her toppstangen kommer til sin rett, den gjør da at det klemmer litt mindre mot ansiktet. 

I esken følger det med linser i både kategori 2 og 3. Begge disse defineres som linser til dagslys, men kategori 2-linsen er fin å bruke i skumring, når det er overskyet og dunkelt, på skiturer med mørkt lys, kontrastforsterkningen er god på kategori 2-linsen. 

I bruk

Vi tar umiddelbart av toppstangen, og legger ut på tur slik vi pleier å gjøre. Ettersom det er en litt mørk vårdag velger vi kontrastforsterkende kategori 2-linser. Dette er gode linser, og det store synsfeltet er lett å like. 

Både nesepute og brillestenger er laget av tynt stål kledd med gummi. Det betyr at du må bøye og tilpasse begge deler for at det skal passe til ditt ansikt, heller enn at myk gummi former seg etter nese og hode. 

Selv om dette ikke er vår favorittløsning sitter brillene godt. 

HVA NÅ #2? Avtagbar toppstang med skumgummipute. Vi ser ikke helt hva denne heller er til. Foto: Henrik Alpers.
HVA NÅ #2? Avtagbar toppstang med skumgummipute. Vi ser ikke helt hva denne heller er til. Foto: Henrik Alpers.

Vi tar med ekstra linser for å teste hvor lett det er å bytte linser. Dette går raskt og enkelt, og fortere enn på søstermodellen Matrix. 

Så lenge vi har toppstangen av, minner brillene om både Shimano Aerolite og Oakley Kato. Gode briller med stort utsyn er vel anvendte penger. 

Vi tester kort noen kilometer med toppstangen og brillestrikken. 

Vi kommer straks tilbake til det, for dette er noe merkelig greier. 

Dere er jo så nære Bliz! Brillene er jo mer enn gode nok uten all gimmicken!

Gjør det enkelt!

Bliz har ikke den samme kvaliteten på linsene sine som vi finner hos toppbriller. De er jevngode med konkurrenter i samme prisklasse. I områdene rundt brillestengene, ser vi antydninger til at solfilmen begynner å skalle av. 

Dette vil kanskje ikke gå ut over funksjonen, det er heller et eksempel på kvalitetsforskjeller på dyre og rimelige briller. .

I ESKEN: To linser, toppstang og brillestrikk. Dropp de to siste, skru ned prisen noe og vi har en vinner. Foto: Henrik Alpers.
I ESKEN: To linser, toppstang og brillestrikk. Dropp de to siste, skru ned prisen noe og vi har en vinner. Foto: Henrik Alpers.

Brillestrikken er kanske ikke en direkte ulempe, men vi har ennå ikke greid å finne et bruksområde for den. Vi har vært på noen ville eventyr både på og av sykkelen, og vi har til gode at brillene faller av. Dette gjelder enten vi velter stygt, sykler sykkelkross, løper, går på ski, fjellturer, ja, vi greier faktisk ikke helt å se behovet. 

Bliz er godt synlige i langrenn, og en kan kanskje tenke seg at strikk og toppstang gjør at brillene fungerer mer som en snøskjerm. Men snøskjermer har strikk fordi de er store og tunge - det er jo ikke disse brillene. 

Strikken utgjør i seg selv ingen ulempe der den bare ligger i esken, men vi mener heller at Bliz burde senke prisen og droppe både strikk og toppstang. 

Toppstangen gjør jo også brillen tettere, nok til at det blir duggproblemer når svetten renner. Vi mener Bliz Breeze er mer enn god nok som rammeløse brille - og at de heller burde fokusert på det. Akkurat nå blir brillen bare nok et eksempel på et produkt som prøver å inkludere så mange egenskaper, at fokuset på å løse en oppgave kommer i andre rekke.  

STIVERT: Neseputen er med innskutt stål, og den er følgelig litt stiv. Med en liten tilpasningsjobb sitter den godt. Foto: Henrik Alpers.
STIVERT: Neseputen er med innskutt stål, og den er følgelig litt stiv. Med en liten tilpasningsjobb sitter den godt. Foto: Henrik Alpers.

Alternative produkter

Om du liker Bliz, ta en titt på Matrix-brillen. Dette er en klassisk topprammebrille med god funksjon. Liker du rammeløst design, kan du også ta en titt på Northug Silver.

Om du lurer på hvor bra de aller beste brillene er, mener vi at Oakley Radar er markedets beste sykkelbriller.  

Buy - try - why?

Ville vi kjøpt disse brillene, basert på alt vi vet om sykkelbriller? Her er svaret tja. Som rammeløse briller er de skikkelig gode, men vi føler vi betaler for mye for diverse gimmick-løsninger. 

Prøv de gjerne i butikk og gjør deg opp en egen mening - sitter de godt på ditt ansikt er det et godt valg.  

Oppsummert

Bliz Breeze er en brille med mange egenskaper. De er både rammeløse briller, topprammebriller med en litt rar skumgummikant i topp, og de er i tillegg briller som kan festes med strikk. 

Vi mener Bliz vil alt for mye på en gang med disse brillene, og heller burde fokusert på å lage en god, rammeløse brille. 

Brillene koster 1049 kroner inkludert to linser, og således er det god valuta for pengene. Hadde de droppet toppramme og strikk og senket prisen med 100-200 kroner, hadde vi virkelig hatt en prisvinner.

VURDERING
Linsebytte
Nesepute
Brillespenn
Kvalitetsfølelse
Valuta for penga
Totalinntrykk
PLUSS

Bra valuta for pengene

Enkelt å skifte linser

Stort utsyn når en fjerner toppstangen

MINUS

Brillestrikken er et merkelig påfunn

Toppstangen er mer til bry enn funksjon

Uten toppstang kan linsene se litt rare ut, de har hull til toppstangen i øvre kant

Test av Bose Frame Tempo solbriller med høyttalere

Bose Frame Tempo er solbriller og høyttalere i ett. Det unike med denne modellen er at du skal ha både god lyd, samt høre trafikk og omgivelser godt.

ALT SETT - ALT HØRT: Med Bose Frame Tempo har du solbriller og «over ear audio» i ett. Foto: Henrik Alpers.
ALT SETT - ALT HØRT: Med Bose Frame Tempo har du solbriller og «over ear audio» i ett. Foto: Henrik Alpers.
Bose Frame Tempo Polarized
  • Pris: 2999 kroner

  • Vekt: 52 gram

  • Importør: bose.no

Det er mange som liker å høre på musikk, sport, lydbok eller podkaster når de sykler, løper eller går på ski. Briller er også populært, enten fordi det er skarp sol, regn eller fordi vi ikke vil få noe i øynene.

Bose har nå laget sportsbrillene Bose Frame Tempo, som kombinerer sykkelbriller og god lyd. Unikt med denne modellen er at du ikke har lyden i ørene i form av propper, lyden kommer i stedet ut av to små høyttalere som sitter i brillestengene – det vi kaller «over ear». Det betyr at du fortsatt skal kunne høre omgivelsene godt, noe som særlig er å sette pris på ute i trafikken.

Om du ikke liker de mørke, polariserende glassene som følger med, får du kjøpt flere glass på Boses hjemmesider.

Konseptet har for ordens skyld vært forsøkt tidligere, med mindre hell. Oakley har hatt flere modeller med plugger i ørene direkte fra brillestengene, med innebygget MP3-spiller.

Spesielt ble det styrete å bruke MP3-spilleren. Det var da, nå er vi i blåtannens tidsalder, ja hva nå?

Brillene veier 52 gram, noe som må sies å være lett for briller med høyttalere. Brillene er dog veldig stive. Elektronikken er pakket inn i et stivt skall, og både brillestenger og ramme er nesten like stive.

Glassene på brillene er små, de er faktisk veldig små, de kan minne litt om Oakley Half Jacket. Sammenligner vi de med populære Shimano Aerolite er arealet av glassene omtrent en tredjedel.

GEDIGNE: Brillestengene er store - de er enorme. Det er selvsagt fordi de huser de små høyttalerne. Foto: Henrik Alpers.
GEDIGNE: Brillestengene er store - de er enorme. Det er selvsagt fordi de huser de små høyttalerne. Foto: Henrik Alpers.

  Enkelt oppsett

Som redaksjonens minst talentfulle bruker av digitale produkter, er det enkelt å bruke seg selv som målestokk for hvor enkle produkter er å ta i bruk.

Bose Frame Tempo er så enkle å ta i bruk som det er mulig å få til, så enkelt som alle blåtannprodukter burde være i bruk. Du trykker på den lille multifunksjonsknappen i noen sekunder, og brillene er nå søkbare på telefonen. Sekunder senere er de paret, og nå er det bare å strømme det du måtte ønske av lyd til brillene.

På første testtur koser vi oss med podkast, musikk, litt nyheter og skiskyting. Vi opplever lyden som svært god, selv om hodetelefoner av høy kvalitet selvsagt er bedre. Vi setter også umiddelbart pris på at du hører omgivelsene godt, fortsatt.

Det er selvsagt ikke ørepluggenes skyld om du blir påkjørt bakfra, men mange opplever tette øreplugger som litt skumle i omgivelsene.

Vi tar også et par telefoner med brillene på, noe som også fungerer godt. Det oppleves litt rart å snakke med sin mor gjennom brillene, noe hun trolig mener er helt umulig, men det fungerer altså godt.

ENKELT: Brillene lades med USB-C. Den lille knappen styrer de fleste av funksjonene på brillen, utenom volumet. Foto: Henrik Alpers.
ENKELT: Brillene lades med USB-C. Den lille knappen styrer de fleste av funksjonene på brillen, utenom volumet. Foto: Henrik Alpers.

I Bruk

Å bruke brillene er like enkelt og intuitivt som det er å få brillene i gang.

For å justere volumet opp eller ned, fører du fingeren langs den høyre brillestroppen. Volumet blir høyere når du fører fingeren mot glasset, og lavere når du fører den mot øret.

Multifunksjonsknappen fungerer som på veldig mange andre produkter. Ett klikk pauser låta, to korte klikk spoler frem, og tre tilbake.

Et langt klikk skrur dem av eller på. Om du er så uheldig å skru de av ved et uhell – det går fort å skru dem på igjen. Stort sett var vi tilbake med god lyd i ørene igjen i løpet av 15 sekunder, på det lengste tok det 30 sekunder.

Lyden skrur seg også av når du folder brillene. Det betyr at om du folder de og legger de på et bord, eller bare fordi du holder de i hånden av en eller annen årsak, må du skru de på igjen.

Batteritiden er oppgitt til opp til åtte timer. Vi klarte fint tretimersturer i minus fem grader, da med batteri nede på 30 prosent, som oppgis hver gang du skrur brillen på.

HVOR? Brillen kan ikke festes i hjelmen, og satt dårlig bak ørene på noen av testerne. Nakkekragen fungerer fint. Foto: Henrik Alpers.
HVOR? Brillen kan ikke festes i hjelmen, og satt dårlig bak ørene på noen av testerne. Nakkekragen fungerer fint. Foto: Henrik Alpers.

Vi må snakke om ulempene

Bose Frame Tempo er et produkt som absolutt bør prøves før du kjøper. Brillene er nemlig veldig smale, og høyttalerne kan gjøre at du føler deg litt pakket inn i brillen. Testeren har et sjeldent smalt og langt ansikt, og selv her oppleves brillen smal. Etter lange sykkelturer kjenner en akkurat hvor brillen har sittet, i mange timer etter turen.

Vi mener også at selve brilleglassene er for små, alt for små. De er noen av de minste vi har sett på moderne sportsbriller, og det er en merkbar ulempe ute på veien. En ting er at de ikke dekker øynene godt mot solen, men det blir også mer turbulens bak dem, en særlig ulempe for deg som bruker linser – linsene kan simpelthen røskes av. Mang en syklist har fått smake vreden fra brilleturbulens.

Det kommer også mer rusk og rask inn på øyet, på briller med for små glass.

Vi irriterte oss også over at brillene slår seg av hver gang du folder dem sammen. Når vi stopper for å lese på gps’en, sende en melding, ta en kaffe, møter en kompis eller hva som helst, henger vi ofte brillene i trøya. Da skrur de seg simpelthen av.

Prosessen med å få dem på igjen er på cirka 30 sekunder, men det er like fullt skikkelig irriterende. 

LITT Å GÅ PÅ: Brillene har litt å gå på, rent visuelt. Brillestengene er enorme, glassene veldig små. Foto: Henrik Alpers.
LITT Å GÅ PÅ: Brillene har litt å gå på, rent visuelt. Brillestengene er enorme, glassene veldig små. Foto: Henrik Alpers.

Blir det brukt? 

Dette er en brille med lyd, og skal du bruke dette produktet, betinger det altså at du vil unngå sol i øynene og høre på musikk – samtidig.

I løpet av en sykkeltur er det ganske mange ganger der brillene tas av eller på, av ulike årsaker. Vi kan ønske litt variasjon, det kan bli overskyet, det kan begynne å regne, kanskje vi er litt slitne i nesen, vi skal kanskje klatre en lang bakke og irriterer oss over dugg – på en lang sykkeltur sitter brillene aldri på hele tiden.

I situasjonene hvor vi tar av brillene mister vi jo nå plutselig lyden.

Et annet problem som oppstår er: Hvor gjør vi av brillene når vi ikke har de på? Vanlige sykkelbriller setter vi i hjelmen, eller folder og fester i nakkekragen. Noen har dem kanskje bare bak frem på ørene.

Men på grunn av høyttalerne får de ikke plass i det aller vanligste stedet å ha dem, i hjelmen.

Det blir i det hele tatt veldig mye styr hver gang de skal av – hvor vi da også mister musikken. Det hender jo vi vil høre ferdig Sultans of Swing selv om det begynner å regne!

Vi får jo heller ikke brukt dem til situasjoner der vi ellers bruker ørepropper, slik som matlaging, en lydbok før vi sovner, litt musikk til tøyeøkta hjemme på stuegulvet eller styrkeøkta i garasjen.

Eller så er det jo nok av turer der vi faktisk ikke ønsker å høre på musikk eller lydbok. Da føles det unødvendig å sykle med en litt rar brille, som i tillegg er merkbart tyngre og trangere enn andre solbriller.

Det er ganske mange variabler som taler for at en blir entusiastisk av brillene når det er sol og medvind, med avtagende entusiasme når en oppdager at bruksområdet er en del smalere enn en kanskje hadde tenkt.

Bose Frame Tempo har alle de klassiske trekkene til moderne multifunksjonsprodukter: Det er gode produkter, med litt rare betingelser for bruk. Det ender ofte med at de ikke blir brukt i det hele tatt.

Spør deg selv: Trenger du virkelig dette, eller er solbrillene og øreproppene du allerede har mer enn gode nok?

Landevei mener: Et godt produkt – men begrenset bruksområde


Bose Frame Tempo har god lyd, de er enkle å sette opp og de er enkle i bruk. Batteritiden er lang, de lader fort og produktet tåler godt med juling, typisk da svette og regn.

De har derimot en litt rar betingelse for bruk, såpass rar at vi er usikre på om de kommer til å være hyppig i bruk om du kjøper dem. Du vil jo gjerne ha god lyd de dagene du ikke trenger - eller ikke vil bruke briller, og du vil jo gjerne ha gode briller de dagene du ikke har behov for lyd på øret.

Veilprisen på 2999 kroner er ikke spesielt høy for to gode produkter, men det var det med bruken.

PLUSS

Utrolig enkle i bruk

God lyd

Kan brukes som handsfree

Kan få med briller med styrke

Kan kjøpe flere brilleglass

USB-C

MINUS

Smale og trange

Veldig stive og vonde brillestenger

Tunge

Veldig små glass

Skrur seg av når du folder brillestengene

Må registrere deg for å bruke appen

Han ikke montere dem i hjelmen

Du deler lyden med mange andre

Test av Shimano Aerolite P sykkelbriller

Shimano leverer alt fra kranklagre til tempodrakter, og med jevne mellomrom presenterer de også nye briller. Shimano Aerolite P er deres nyeste modell.

FLUEØYNE: Shimanos nye Ridescape har stor utsyn og ingen ramme. Foto: Henrik Alpers.
FLUEØYNE: Shimanos nye Ridescape har stor utsyn og ingen ramme. Foto: Henrik Alpers.
LV_anbefaler
Shimano Aerolite P RD
  • Pris: 1199 kroner veil.

  • Vekt: 23 gram

  • Design: Rammeløs brille med fast linse

  • Linse: Allround, kontrastjustert for asfaltsykling

Vi må være ærlige og si at det Shimano er bedre på gir enn sykkelbriller, men den nye modellen Aerolite P er et svært hyggelig bidrag til Shimanos brillekolleksjon.

Shimano Aerolite P er en rammeløs brille, der stengene er festet direkte i selve linsen. Selve linsen er gigantisk, den er utvidet i både høyden og ned mot kinnbena, i tillegg til at den er bred.

Briller med store linser blir stadig vanligere, og både proffer og amatører ser ut til å sette pris på så store linser som mulig. Det er for lengst etablert at dette er mer enn en motegreie, større linser gir mer utsyn, mer beskyttelse mot insekter og støv, større overflate gir mindre dugg i tillegg til at briller uten ramme aldri har noe ikke-gjennomsiktig materiale i veien for utsynet.

shimano-aerolite-4
UTSKIFTBAR: Brillene kommer med to sett neseputer, slik at de skal passe både tykke og smale neserøtter.

Vår testmodell kommer med linsemodellen RideScape RD Red Iridium. Kort forklart er dette en linse som er noe lysere enn en typisk solbrille, og linsen er laget spesifikt for landeveissykling.

Shimano opplyser at de har jobbet for at kontrastene i brillen skal gjøre at alt du ser på asfalten blir så tydelig som mulig. Det betyr alt av småstein, grus i veikanten, kumlokk, fortauskanter eller veimerking.

Ute på veien

Vi har testet brillen i all slags vær, fra dager med sterk sol til mørkt regn.

Vi liker svært godt det store utsynet, briller med store linser er definitivt mer behagelige å ha på seg. Store linser uten rammer har ingenting i veien for synsfeltet i øvre kant, og når du ligger i bukken trenger du for eksempel ikke å løfte hodet like mye for å se veien fremfor deg.

Brillene oppleves ikke for lyse på de mest solrike dagene, og heller ikke for mørke på regntunge dager. Vi tør beskrive dette som en svært god allroundbrille.

shimano-aerolite-2
MER GUMMI? Ingen kritisk detalj, men vi hadde ønsket oss litt mer gummi på brillestengene.

Shimano-og brilleprodusenters generelle påstand om «kontrastøkning for å optimere sykling på asfalt» kan vi ikke helt skrive under på, men brillene sitter tett på ansiktet, vi har stort utsyn, vi opplever lite turbulens bak brillen og viktigst av alt – det tar kort tid før vi glemmer at vi har på oss en brille.

Shimano opplyser lite om hva slags antidugg-behandling brillen har fått, men vi har i løpet av to uker med testing ikke opplevd duggproblemer på brillene, ei heller i lange klatringer i sterk varme.

I praktisk bruk leverer Shimano så det holder, og brillen er billig. Det kan vi like.

Ulemper?

Vi kunne ønsket oss noe stivere brillestenger som løper mer parallelt med ansiktet. Her er stengene brede i starten, altså de er langt fra ansiktet der de er festet til selve glasset, og tett på hodet bak ørene.

Sammenligner vi eksempelvis med Oakley eller Smith er stengene gjerne noe tettere på ansiktet.

Vi kunne også ønsket oss litt seigere gummi på brillestengene, og litt mer gummi. Shimano er litt gjerrig på gummien, og vi finner den bare helt bakerst på stengene.

shimano-aerolite-3
DIGRE: Shimano Aerolite sammenlignet med folkefavoritten Radar fra Oakley.

Tross undertegnedes smale ansikt sitter brillene godt, Men tja, litt ekstra hold ville gjort susen.  

Vær også klar over at siden brillen ikke har ramme, er det fort gjort at den blir liggende på med linsen i direkte kontakt med overflater som kommode, dashbord, biltak, eller overalt hvor du legger fra deg en brille mens du gjør noe annet.

Dette kan lage riper i linsene, noe vi har erfart. Vi vil ikke si dette er en minus, heller en notis.

Alternativer

Shimano leverer denne brillen i fire utgaver. Vi har altså testet RD-linsen, der RD står for Road.

I tillegg lager de linsene ES – Extra Sunny, GR – Gravel og OR – Off road. De ulike linsene er tilpasset de ulike bruksområdene, med ulik mørkhetsgrad og kontrast.

Tilsvarende briller fra andre produsenter kan være Sweet Ronin, Poc Do Halfblade. Vi anbefaler deg også å lese terrengsykkel.no sin siste test av briller med fotokromatiske glass. Terrengsykkel.no er vår søsterside, og flere av brillene og øvrige produkter de tester er egnet også for landeveissykling.

Buy – try – why

Denne brillen er såpass rimelig, at vi trygt tør å anbefale den for kjøp. Vi har brukt den mye, og den kommer nok fortsatt til å være hyppig i bruk.

Oppsummert

Shimano Aerolite P er en rammeløs brille med gigantisk utsyn, der linsen er i den lysere enden av skalaen. Vi tør definere brillen som en allroundbrille du kan bruke til all slags vær, uten at den er eksepsjonelt god i en spesiell værtype.

Briller med enormt utsyn kan ofte begrense bruksområdet, ikke alle ville vært like komfortable med disse i et bryllup som en mer diskre sportsmodell.

Den store ulempen hos Shimano er midlertid at du ikke kan bytte linse. Kjøper du denne brillen er det også denne brillen du har, ønsker du en mørkere eller lysere linse må du altså kjøpe en helt ny brille.

Prisen på brillen er 1199 kroner, 3-400 kroner rimeligere enn eksempelvis Oakley Radar EV. Vi mener dette er en god pris for en slik brille, tross mangelen på linseskiftmulighet.

Denne har vi brukt såpass mye at vi fint tåler å gi den vårt anbefaler-stempel.

PLUSS

Rimelige

Enormt utsyn

Behagelig linse

Utskiftbar nesepute

MINUS

Litt lite gummi på brillestengene

Kan bli brede for smale ansikter

Stengene sitter ikke spesielt tett på ansiktet

Test av Poc DO Half Blade

Poc kom inn i sykkelsporten med superfriske farger, og du verden og denne brillen funker!

LV_best_i_test
POC DO Half Blade
  • Pris: fra 2199 til 2799 kroner

  • Importør: Roxee Sport

POC er et 11 år gammelt svensk merke hvis mål er å lage sportsutstyr, altså hjelmer, briller og klær, med et vågalt visuelt uttrykk og god synlighet i trafikken. Cannondale Pro Team-laget bruker POCs hjelmer og briller, stilpolitiet diskuterer fortsatt om Ryder Hesjedal så kul ut eller ikke da han vant Giro d’Italia med sine POC Blades.

DO Half Blade koster fra 2.199, og brillene veier 32 gram. Brillene i testet utgave koster 2.799. Brillene finnes i fire farger og fire forskjellige linser. POC tilbyr ikke linser med styrke. Vi har prøvd den Cannondale-grønne varianten.

Disse brillene har sammen med Assos Zegho testens beste kombinasjon av tilnærmet ubegrenset utsyn og beskyttelse. Carl Zeiss-glassene oser av kvalitet.

Brillene sklir fint inn i ventilasjonshullene i hjelmen og har god plass til hjelmstroppene. Smaken er som baken, men disse ser flotte ut på de fleste ansikter.

På minussiden finner vi kun at glassene ikke finnes med styrke, og noen vil synes designet er spesielt. POC skulle gjerne også tilbudt flere fargekombinasjoner. Vi er spente på om POCs briller vil være et stilikon eller en sær levning fra midten av 2010-tallet. Om du foretrekker briller med hel innfatning kan POC DO Blade-varianten være verdt en titt.

Vi utroper med knapp margin POC til testes vinner grunnet suveren utsyn, mulighet til å skifte linser og gjennomført kvalitetsfølelse. Dette er den brillen på markedet som ligger tettest opptil Radar. 

PLUSS

Godt utsyn

Flott optikk

Flott design

MINUS

Få fargekombinasjoner 

Test av Oakley Jawbreaker

Oakleys radarbrille er vår soleklare favoritt uansett brille, men hva med nyheten Jawbreaker?

Oakley Jawbreaker
  • Pris: 1690 til 2380 kroner

  • Importør: Oakley Norge

Eyeshade og LeMond, Overthetop og Millar, M-Frame og Lance Armstrong, og haugevis av dagens syklister som bruker Radar, RadarLock og nå Jawbreaker. Sykkel, vinnere og Oakley har hørt sammen siden 1984.

Jawbreaker veier 34 gram. Linser med styrke ordner du hos optikeren din. Med standard- og customdesign finnes det hundretusenvis av variasjoner, så tilpasningsmulighetene er tilnærmet uendelige. Det røffe utseendet passer dårlig til sivilt bruk, men de kommer til sin rett på sykkelen.

Glassene er høye og store. Det betyr både at innfatningen ikke hindrer utsyn når du sitter langt nede i bukken eller når du prøver å se deg over skulderen. Brillestengene kommer ikke i veien for hjelmstroppene, og de sklir lett inn i ventilasjonshullene i hjelmen. Stengene kan også justeres i tre lengder, og det er enkelt å skifte linser.

Oakley har som vanlig fått til veldig mye med sin nye brille, men:

På den negative siden trekker vi frem at hel innfatning kan virke forstyrrende på utsyn, og vårt eksemplar hadde en gjennomskinnelig neongrønn øvre innfatning som ved enkelte solvinkler ga et forstyrrende strølys. Vurder gjerne en innfatning uten transparent farge hvis du shopper etter Jawbreakers.

Oakleys briller er bunnsolide kjøp, men Jawbreaker er ikke for alle, og egner seg helst på sykkelen. Er du redd for at hel innfatning kan være til bry bør du heller titte på Radar-serien som har liknende egenskaper, men mangler innfatning på undersiden. Radar er fortsatt en markedsleder. 

PLUSS

Oakley-kvalitet

Utallige kombinasjoner

Kan leveres med styrke 

MINUS

Innfatningen hindrer noe utsyn

Røft utseende forbeholdt sykkel 

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå. 

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.