TEST AV UVEX VARIOTRONIC S

UVEX sin nye sportsbrille Variotronic S lover å ta linseteknologien til et nytt nivå. Vi har testet den som sykkelbrille.

Sist oppdatert 7. desember 2016 kl 06.00
AVANSERT: UVEX nøyer seg ikke med fotokromatiske glass, men tar istedenfor neste steg inn i fremtiden. Der venter LCD-teknologien. Foto: Marcus Liebold.
AVANSERT: UVEX nøyer seg ikke med fotokromatiske glass, men tar istedenfor neste steg inn i fremtiden. Der venter LCD-teknologien. Foto: Marcus Liebold.

Den tyske hjelm- og solbrilleleverandøren UVEX er kjent for å begeistre både alpint- og sykkelmiljøet med stadig nye, høyteknologiske produkter, og deres nyeste produkt er Variotronic S.

Ved Variotronic-teknologien dreier det seg om en fotooptisk fremgangsmåte, der flytende krystaller med hjelp av elektromagnetiske impulser forandrer sin evne for gjennomtrengelighet av lys. Dette  sørger for at brilleglasset i brøkdelen av et sekund skifter farge, og tilpasser seg miljøet.

LES OGSÅ: STILFULLE ALLROUNDERE

UVEX lanserte allerede for to år siden skibriller med samme teknologi, men oppdaget raskt at syklister klaget ofte over at deres sportsbriller enten ikke slapp gjennom nok lys i mørke områder som skogspartier eller for mye lys, slik at de ble blendet. Fotokromatiske glass bøtet delvis på problemet, men tilpasset seg ikke fort nok til omgivelsen, samtidig som utetemperaturen påvirket deres fargeendring.

Mange fotokromatiske glass vi har prøvd har vært nesten svarte på kalde skiturer, selv om det har vært overskyet.

DSC_3580
DSC_3580

HØYTEKNOLOGISK: Ved utvikling av Variotronic S hentet UVEX inspirasjon fra underholdningsbransjen. Men også deres to satsningsområder ski og sykkel skaper synergieffekter. Foto: Marcus Liebold.

Tyskerne puslet lenge med problemstillingen om hvordan glassene kunne tilpasses enda kjappere skiftende lysforhold, og fant løsningen i underholdningsbransjen til slutt. Svaret var flytende krystaller som i TV-skjermer, bedre kjent som LC (liquid crystals).

Akkurat som en TV-skjerm består også UVEX sin nye sportsbrille av et lag med flytende krystall-molekyler imellom to 0,1 mm tykke polariseringsfiltre og to elektroder. Når lyset slippes gjennom det første filtret, treffer det på de elektromagnetisk aktiverte krystallene, som så vrir polariseringsplanet til lysstrålene i en annen retning.

Om begge filtre så står på tvers av hverandre slippes lyset gjennom, dvs. brilleglassene blir gjennomsiktige. Dersom polariseringsfiltrene står parallelt, vil lyset ikke slippes gjennom og glassene forblir mørke. Alt dette skjer på mindre enn 0,1 sekund.

Så mye om teorien.

Det morsomme er at det faktisk funker i praksis også. Før vi stakk ut på treningstur, måtte vi riktignok lade batteriet til brillen først. Det sitter i venstre stang, og lades med en USB-kabel. En liten knapp på samme sted setter så strøm på de flytende krystaller om ønskelig.

Det er selvfølgelig fint mulig å slå av mekanismen også, slik at brillen fungerer kun som et transparent skjold mot vær og vind. Når brillen derimot er slått på, vil en fotosensor på innsiden av brillestangen jevnlig kontrollmåle lysstyrken i omgivelsen, og slik styre brillens gjennomtrengelighet av lys.

DSC_3602
DSC_3602

ELEKTRISK: Variotronic S lades med hjelp av en USB-kabel. Strøm aktiverer så de flytende krystallene i brilleglasset. Foto: Marcus Liebold. 

For å teste brillens funksjonalitet skikkelig, tok vi den med på flere stiturer også. Men uansett hvor fort lyse og skyggete partier skiftet, sportsbrillen til UVEX hadde allerede tilpasset seg. Lucky Luke hadde vært stolt av den. Variotronic S sitter godt på hodet, men veier 41 gram.

Den har de samme UV-beskyttelses egenskaper som andre UVEX-briller, samtidig som glassene er behandlet mot dugging. Du kan derfor trygt bruke den på vinterstid også. Selv om brillestengene er mer robuste enn på vanlige sykkelbriller, passer de fint i de hjelmene vi har prøvd.

LES OGSÅ: TEST av UVEX Race 5

Variotronic S kommer i enten karbonsvart, matt svart eller hvit-oransje. Designet synes vi er tidsriktig og vellykket, og likner i grove trekk på konkurrentenes modeller.

Ene og alene utsynet til brillen er ikke prikkfritt. Mens brilleglassene dekker øvre del av synsfeltet samt sidene, er det en stor kant nederst, der det slipper inn forstyrrende lys. Vi skulle ønske UVEX hadde brukt en noe større linse for å unngå dette problemet.

Alt i alt er vi likevel mer enn fornøyd med brillens funksjonalitet og fremtoning.

Vi mener UVEX har løftet sportsbrille-teknologien ytterligere et hakk og setter standarden for moderne sportsbriller. Om dette kan bli mindre og lettere har vi en skikkelig vinner.

Riktignok har også denne innovasjonen sin pris. Variotronic S har en veiledende pris på 2700,- kroner før toll og frakt er betalt.

Heldigvis er det snart jul!

DSC_3588
DSC_3588

SMALT: Synsfeltet blir forstyrret av lys som slipper inn under nedre del av linsen. Vi ønsker oss en større linse som bøter på problemet. Foto: Marcus Liebold.

UVEX VARIOTRONIC S

UVEX Variotronic S
LCD-teknologi basert sportsbrille

Forskjellige farger

299,- Euro

+ perfekt tilpassede glass uansett lysforhold, kjent UV-beskyttelse, god opplevd passform, duggbehandlede glass

– synsfeltet blir forstyrret av lys som slipper inn under nedre del av linsen

Kjøpes her!

Publisert 7. desember 2016 kl 06.00
Sist oppdatert 7. desember 2016 kl 06.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen