En 14 kilometer lang tempoetappe i Düsseldorfs gater innledet årets Tour de France. De store tempokanonene var på forhånd tippet som potensielle etappevinnere, men sporadiske regnbyger førte til varierende forhold underveis. Bløtlagte svinger bød på utfordringer, og flere ryttere fikk smake på den lite heldige kombinasjonen med sykkeldekk og fuktige markeringsstriper.
    

Les også: Test av racere med ekstra dekklaring 

Annonse

   
Verst var det for spanjolene Alejandro Valverde og Ion Izagirre. Valverde overvurderte egne evner, skled ut i en sving og braste inn i sikkerhetsgjerdet. Ion Izagirre led samme skjebne og veltet på de svært glatte veiene i Düsseldorf. Skadene spanjolene pådro seg var såpass alvorlige at begge rytterne brøt rittet. Dermed har Tour de France-feltet mistet to sammenlagtryttere allerede før rittet har kommet skikkelig i gang.
          

edvald tempo

I FORM: Edvald Boasson Hagen kjørte inn til en fin tiendeplass og viste at formen er på plass. Foto: letour.fr
   

I kampen om seieren var Geraint Thomas overlegen. Den tidligere banesyklisten utklasset alle med en svært sterk avslutning som ingen andre kunne matche. Overraskelsesmannen Stefan Küng knep andreplassen sekundet foran Thomas’ lagkamerat og tidligere verdensmester på tempo Vasil Kiryienka. Geraint Thomas får dermed den store æren av å lede sammendraget i Tour de France, og blir å finne i den gule trøya på morgendagens etappe.
      
Edvald Boasson Hagen ble beste nordmann og kjørte inn til en sterk tiendeplass. Rudsbygdingen er 16 sekunder bak Thomas i sammendraget og er dermed på skuddhold i forhold til å kjøre seg inn i gul trøye i løpet av den første uken. Alexander Kristoff kjørte også en brukbar tempo og endte på 27. plass, 36 sekunder bak Thomas. Vegard Stake Laengen tok ingen risiko under de våte forholdene og trillet over mål til en beskjeden 112. plass, i hans Tour de France-debut.
   

UTENOMJORDISK: Et Ceramic Speed UFO-kjede sørger for lavere friksjon i drivverket og forhåpentligvis raskere tid på tempoen. Foto: Kristof Ramon 
  
Av sammenlagtfavorittene kjørte Chris Froome en imponerende tempo og tok verdifull tid på konkurrentene sine. Richie Porte, Nairo Quintana og Alberto Contador måtte alle gi fra seg langt over halvminuttet til Froome og er allerede godt på etterskudd i forhold til den regjerende mesteren.
    
BESTILL ABONNEMENT: Det beste LANDEVEI-innholdet hjem i postkassen. 

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

  
Les resultater og etappebeskrivelser i vår interaktive grafikk: