PÅ TOPPLOKKET

Ødela hjelmpåbudet individuell stil?

Sist oppdatert 8. oktober 2014 kl 06.30
LUE MED DUSK: Léon Georget sverget til hjemmestrikket lue når han kjørte løp. Bildet er fra 1909. Foto: Wikimedia Commons.
LUE MED DUSK: Léon Georget sverget til hjemmestrikket lue når han kjørte løp. Bildet er fra 1909. Foto: Wikimedia Commons.

Det måtte mange dødsfall til før UCI innførte hjelmåbud i sykkelritt, helt klart til det bedre.

Men den personlig stilen blir mange hakk vanskeligere å gjennomføre så lenge en har en hjelm på hodet. Fortsatt finnes det proffsyklister som mener alt var bedre før, også muligheten til å knuse kraniet skikkelig en gang i blant. 

En annen yrkesgruppe som også ønsker hjelmforbudet opphevet er fotografer. Med hjelm og briller forsvinner nemlig ansiktet, og det blir stadig vanskeligere å forevige lidenskapen og lidelsen på setet. 

Her er et par signaturer vi husker godt:

EPISK: Ingen kunne bære sykkelcaps som Lauren Jalabert. Foto: Cor Vos.

Det ikoniske plagget
Franskmannen Laurent Jalabert kjørte proff fra 1989-2002, og lød både kallenavnene «Jaja» og «Le panda». Jaja sikret seg både prikketrøyer og grønntrøyer, og han har i tillegg vunnet spurt-og klatretrøya i Vuelta a España, i samme slengen som han vant hele rittet. Jaja var ikke bare den siste virkelige allrounder, i tillegg mestret han kunsten å se ekstremt bra ut med sykkelcaps.

Ikke alle får dette til å se bra ut, men hos Jaja var det akkurat passe luftig i toppen, og skyggen var vendt nedover. En kunne korrekt nok ane små paralleller til en fyrbøterlue, og den 40 gram lette luen blafret sexy i vinden uten å blåse av. I dag er sykkelluen glemt under proffhjelmen, men minnene om den siste capsens virkelige estetiker Laurent Jalabert vil aldri dø.

Stiller Jaja i kjent stil med caps hos St. Peter er han garantert evig liv. 

POMADE: Sleik, sleik og mere sleik. Ingen hadde sleik som Fausto Coppi. Foto: Cor Vos. 

Tintinsveisen
Unge gutter fra Oslos beste vestkant har sammen med ymse Hollywoodkjekkaser omfavnet samme hårsveis som tegneseriefiguren Tintin. Passe kort ved ørene, og en elegant liten bølg der midtskillet ellers ville startet pryder signaturlokken til den unge belgieren. Og hvor lekkert er det ikke å ha denne sveisen gjennom hele Giro d’Italia? Fausto Coppi kom fra fattige kår, men levde i en tid da det å se elegant ut var like selvfølgelig som å bruke dopapir.

Når det var for varmt for sykkellue hadde han denne sveisen time etter time, dag etter dag, og uke etter uke gjennom datidens beinharde ritt. Datiden hadde en mengde lekre menn med vakker sveis, men vi elsker Coppi aller mest, faktisk bare fordi han er Fausto Coppi. 

Våg noe annet, du vantro.

STREIKEVAKT: Det historiske bildet fra 1999 der Marco Pantani fører an i streiken mot aggressive dopingkontroller. Foto: Cor Vos.

Sjørøveren
Den lille italienske klatreren Marco Pantani endte sitt liv i depresjon i 2004, men huskes for langt mer enn sitt tragiske endelikt. Pantani hadde en svært aggressiv klatrestil, og forserte ofte fjellene i bukken. Han var liten og sped av vekst, og vant de store treukersrittene på rene klatreferdigheter.

Pantani er også den siste til å vinne både Giro d’Italia og Tour de France samme år. Pantani hadde helt fra tidlig i karrieren glattbarbert hode, og han kjørte ofte med bandana. I ørene hadde han store og kraftige ringer, og han fikk raskt kallenavnet «Il Pirata», piraten. Landsmannen og tråkkeleganten Michele Bartoli prøvde seg en periode på bandana, men Pantanis varemerke ser ikke bra ut på noen andre enn nettopp «Il pirata». Garrr..

Å I SAVA! Dag Otto Lauritzen lekkert antrukket med sponsorens pannebånd. Foto: Cor Vos.

Klaske tennis? Nei?  
Få syklister har vel klart å få så mye ut av seg selv som vår egen Dag Otto Lauritzen. Han er til forveksling lik sitt unge sexy vesen, og ble virkelig udødeliggjort, da Heinrich Haussler pekte på Lauritzen og sa til lagkameratene sine: – Look at that guy, he’s over 50 years old, can you believe it?

Lauritzen kan selvsagt mer enn å flørte med gud og hvermann på tv, han ble proffsyklist etter å ha vært nesten invalid, for så å vinne en fjelletappe i Tour de France, på selveste Bastille-dagen. Over mållinjen trillet Grimstadværingen med stripete hår, elegant holdt på plass med et tynt pannebånd du nå bare ser i Roland Garros. Pannebåndet har for øvrig også blitt udødeliggjort av Laurent Fignon. 

NERD: Laurent Fignon syklet fort, men slet med å se like bra ut som Dag Otto Lauritzen. Foto: Cor Vos.

Publisert 8. oktober 2014 kl 06.30
Sist oppdatert 8. oktober 2014 kl 06.30
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen