I går kunne du lese om starten på Giro d'Italia, og i dag følger litt mer om de senere års underfundigheter. 

Les også: Giro d'Italia for dummies del 1

Annonse

Fra å være et tilnærmet lik nasjonalt mesterskap, er rittet i dag den nest største sykkelbegivenheten i verden. For uinvidde vil Giroen virke som en enklere variant av Tour de France, men det italienske etapperittet har gjennom sin hundre år lange historie ikke tatt hensyn til hva verden måtte mene. Rittet er hardere, dårligere planlagt og foregår i langt dårligere vær enn sin franske storebror, og slikt åpner for kontroverser. 

Les også: Landevei sine siste sykkeltester

Det har tidvis haglet med kritikk mot arrangøren, da Giroen gjennom tusenårsskiftet syntes å være en lekegrind for dopede utøvere. Mens resten av sykkelverden stadig tok nye grep mot en idrett som var i ferd med å ruinere seg selv, lokket Giroen fortsatt med dopingmistenkte ryttere som hovedattraksjon. Av de siste femten års vinnere har som kjent Gilberto Simoni, Stefano Garzelli, Ryder Hesjedal, Denis Menchov, Alberto Contador, Michele Scarponi, Ivan Basso og Danilo di Luca brukt doping i løpet av sine karrierer.

Også flere klatrekonger som Emanuele Sella i 2008 og Ricardo Ricco, har etter umenneskelige bragder opp bratte fjell blitt avslørt som juksere.

TVILSOM TRIPPEL: Danilo di Luca er i dag livstidsutestengt fra sykling. Like fullt har han statue på flere italienske fjelltopper. Foto: Cor Vos. 

DOPING, DØD OG KONTROVERSER 

Spanjolen Alberto Contador vinner i 2008 og gjør seg utrolig nok veldig populær, til tross for at han henviser favoritten Danilo di Luca til 8. plass og har tre italienere bak seg på resultatlisten. Dennis Menchov fra Russland vinner i 2009, og med tre år siden Danilo di Luca sto på toppen av pallen, er folket sultne på suksess. Danilo Di Luca ble etter andreplassen i 2009 tatt for doping og mottar 18 måneders utestengelse. 

Denis Menchov legger brått opp før Giro d'Italia 2012 på grunn av en «kneskade». I virkeligheten er han utestengt for doping, og selv om resultatene fra Giroen i 2009 blir stående, strykes andreplassen hans fra Touren året etter, samt flere 2009-resultater. 

Ivan Basso vinner en høydramatisk 2010-utgave, hvor han får lagkameraten Vincenzo Nibali på tredjeplass sammenlagt. 2011-utgaven blir husket for to ting: Wouter Weylandts tragiske død på den tredje etappen, samt en overlegen Alberto Contador som senere må gi fra seg seieren i idrettens voldgiftsrett. 

Årsak? Doping. 

TRØSTESLØS: Weylandts lagkamerater og bestevennen Tyler Farrar krysser mållinjen først, til minne om Weylandt. Foto: Cor Vos. 

At en av rytterne døde, synes ikke daværende rittdirektør Angelo Zomegnan gav god nok grunn til å endre på løypen, tross at også etappen hvor Weylandt mistet livet av rytterne ble ansett som farlig. Mange mente også Zomegnan gjorde at giroen tiltrakk seg for mange dopede utøvere, da rittene hans ble alt for harde. 

– De som mener Giroen er for hard kan finne seg et annet sted å sykle i mai, var Zomegnans svar på kritikken.

Men lang historie kort. Zomegnan endret til slutt 2011-ruten etter rytterprotester, og fikk senere sparken. 

Inn kom en ny rittdirektør, Michele Aquarone. Heller ikke han ble spart for kontroverser. Mer om det senere. 

Italienske Michele Scarponi blir stående som seierherre i 2011. Italienske Scarponi har over en lengre periode samarbeidet med Lance Armstrongs dopinglege Michele Ferrari, og blir av laget sitt utestengt i en midlertidig periode. Etterforskningen fører ikke frem. Nå var det vel strengt tatt i 2012 Scarponi ble utestengt av laget, men han hadde mange besøk hos Ferrari også i 2011. Men det var kanskje bare for treningstips?

LURING: Michele Scarponi fikk 2011-troféet i posten, etter at Contador ble fradømt seieren. Foto: Cor Vos. 

2012. EN REN VINNER?

Cervinia, våren 2012. Tidenes batalje er i ferd med å finne sted i de italienske fjellene. Lange og radmagre Ryder Hesjedal fra Canada kjemper med nebb og klør mot spanjolen Joaquim Rodriguez. Ingen av de to har vært innblandet i tull. 

Rodriguez har kjørt på ONCE-Eroski, et av historiens drøyeste doplag. Han har også kjørt for Saunier Duval, som fikk to ryttere sendt hjem fra Touren i 2007. Men han selv har holdt sin sti ren, men skeptikerne tviler. 

Men Hesjedal er ren. Banna bein. Han har norske aner, er sånn passe ydmyk og fra Canada. «De har samme moral som oss» sier vi om kanadierne. 

Hesjedal vinner til slutt Giro d'Italia, og han avgjør rittet på en tempoetappe på den aller siste dagen. Troféet løftes til himmels og på podiet får han en hockeykølle med kanadisk flagg å vifte med. 

En ny æra er kommet! En ren vinner! 

Eller ikke. I 2013 innrømmer dansken Michael Rasmussen doping, og forteller i boken sin om hvordan han lærte Hesjedal å sette EPO. Hesjedal gjorde det angivelig bare den gangen for over ti år siden og angrer veldig. 

Var han dopet under Giroen? Vanskelig å si, men hans uskyldige image er såret for alltid, akkurat som prestasjonene hans etter Giroen det året.

JIPPI! Etter tre uker med vondt i bena kunne Ryder Hesjedal endelig feire seieren. Foto: Cor Vos. 

2013. SNØ, SNØ OG MERE SNØ

Den nye rittdirektøren Michele Aquarone har allerede fått en ufrivillig pause fra jobben som rittdirektør, årsak: økonomisk underslag.

Mauro Vegni tar over. Merk deg navnet.

For Vegni huskes når Giroen starter best for å være mannen som mente Milano-Sanremo i 0 grader og underkjølt regn var en god idé. Også i Giroen skal vinteren bli et slags nemesis for Vegni.

2013 skal bli Vincenzo Nibalis år. Hans, og kong vinters. For dette året er det masse snø i fjellene som ikke vil smelte, og en vinter som ikke vil gi slipp. Like fullt, italienerne ser ikke ut til å prøve for fullt heller. 

Været er grusomt de første dagene, faktisk så fælt at forhåndsfavoritt Bradley Wiggins pakker kofferten og reiser hjem. 

Etappen over Gavia og Stelvio blir avlyst på grunn av været, fair nok. Etappen som skulle gått til Galibier blir forkortet, med målang langt lenger ned i fjellet. Arrangøren med Vegni i spissen antok snøen ville smeltet til etappen 19. mai, men hadde de tatt en telefon til Landevei kunne vi fortalt dem noe helt annet. Da vi besøkte området to uker tidligere var det mange meter snø på veien. 

Men veimyndighetene hadde ikke hørt noe fra arrangørene av Giroen, og regnet med de i kjent stil ville avlyse etappen.

En brøytebil kunne løst saken, men italienerne er ekstremt gode på dårlige avgjørelser. Snøen måtte da kunne smelte innen Giroen skulle komme!

Fjorårets vinner av Tour de France, Vincenzo Nibali vinner rittet sammenlagt. Cadel Evans blir nummer tre, og Skys Rigoberto Uran nummer to. På alle de kule bildene fra rittet er det snø. SYKT mye snø. 

PS: Både Mauro Santambrogio og Danilo di Luca fra Vini Fantini-Selle Italia blir tatt i doping. Sistnevnte mottar livstidsutestengelse etter tredje domsavsigelse. Like fullt har han minneplakett på toppen av Colle delle Finestre, hovedklatringen på årets kongeetappe.

SNØEN FRA MESSINA: Eller vent, haien er det han kalles. Vincenzo Nibali var kongen av Giro d'Italia 2013. Foto: Cor Vos. 

2014. STORESLEM COLOMBIA OG TWITTERTABBEN 

Når Giroen starter har rittdirektør Vengi enda en kontrovers i beltet. Milano-Sanremo skulle bli hardere med flere bakker, men fire uker før rittet endrer Vegni traséen tilbake til 2007-utgaven. Alexander Kristoff vinner rittet så vi glemmer fort hvordan det skulle ha vært.

Columbianske Nairo Quintana vinner årets Giro d'Italia, tre minutter foran landsmannen Rigoberto Urán Urán. Julián Arredondo vinner dessuten klatretrøyen! En ung italiener ved navn Fabio Aru blir nummer tre, og ikler seg ungdomstrøyen ved rittets slutt. For en fest det har vært.

Men én Columbianer gråter nok fortsatt bitre tårer: Rigoberto Urán Urán. Kunne han vunnet Giroen? Ja mener mange, selv om Quintana syklet forrykende fort.

Fordi: På den 16. etappen til Val Mortello skal rittet over Stelvio. Det er et grusomt vær, så ille at arrangøren sier at nedkjøringen fra Stelvio er nøytralisert. Rytterne skal samles i bånn og starte på nytt. Hvor tror du arrangøren gir beskjeden? 

Jo, på Twitter! 

Noen av sportsdirektørene får også beskjed på rittradioen, andre ikke. Rigoberto Urán Urán stopper og skifter mens Quintana kjører med livet som innsats. Quintana avgjør regelrett Giroen denne dagen, og Urán Urán vet ikke helt hva han skal si. 

Arrangøren forsvarer seg med at beskjeden ble fjernet fra Twitter så fort de kunne, og at ingen burde tolke dette som offisielle og gjeldende retningslinjer. Arrangøren la all skyld på en mannen som skrev meldingen, aldri så mye han hadde fått beskjed av sine sjefer om å skrive nettopp det.

Veldig voksent.

– Det som provoserer meg, er at de som kritiserer hendelsen på Stelvio glemmer at rytterne var helter som syklet i sånt vær den dagen, svarte Vegni på kritikken under rittevalueringen.

Skikkelig voksent Vegni. Skikkelig voksent.

Uansett, arrangøren fikk også i 2014 arrangørtabben sin. Lampre-Merida-rytter Diego Ulissi vant to etapper i rittet, men tester senere positivt for Salbutamol, et forbudt preparat som finnes i ulike astmamedisiner. Resultatene hans står fortsatt. 

MY PRECIOUS: Nairo Quintana med 2014-troféet. Foto: Cor Vos.

2015. CONTADOR OG ARU

Alberto Contador fant igjen en grand tour å være fullstendig overlegen i. Davide Formolo vinner en etappe, og italienerne aner at en episk duell mellom ham og Fabio Aru vil komme i løpet av få år. Sistnevnte kjører nesten like bra som Contador, men sistnevntes lag kjører fullstendig over evne. Astanas kjøring beskrives som et skikkelig gufs fra fortiden, de gjør som de vil i Giroen, og har seks av deres åtte fullførende ryttere er topp 25.

Kommisærene er sikre på at det blir brukt motorer i feltet, men finner ingenting uansett hvor mye de leter. Pressen mistenker Contadors punktering på etappen over Mortirolo til Apricale for å være et slikt stunt, men det eneste Contador gjør er å vinne Giroen, slik han har gjort tidligere.

Fabio Aru får til slutt sin etappeseier og hvite trøye, samt en velfortjent andreplass. Sabla sterkt kjørt av unggutten som mistet hele oppkjøringen til Giroen på grunn av sykdom og skader.

2016. JA HVA NÅ?

Slapp av, Giro d'Italia er ikke så ille som vi kan få det til å høres ut. Eller det er det jo, men det er også utrolig mye flott som foregår. Giro d'Italia er uforutsigbart, og særlig været. Dette har sendt mang en favoritt ut av sammendraget. 

Men Giroen er rolig, avslappet og bedagelig. Her kan du møte opp midt i rittet uten pressekort og likevel få alle rettigheter. Her kan du stå hvor du vil langs veien, og ingen bryske franske politimenn truer med noe som helst. 

Publikum stresser ikke ut i løypen før rytterne kommer, og du får kjøpt god mat og kaffe overalt langs løypen. 

Der Tour de France er strømlinjeformet og striglet til hjul, er Giroen fortsatt den joviale og uformelle lillebroren som gjør som han vil. 

Vi gleder oss til å se hva arrangøren trekker ut av ermet i år, eller snarere glemmer å trekke ut av ermet. 

Med ønske om en god Giro!

FLOTTE Å SE PÅ: Men litt gammeldags kanskje? Podiepiker er på vei ut av sporten, men du får nok se dem under årets Giro også. Foto: Cor Vos.