DEN FØRSTE LEGENDEN

PENSUMLITTERATUR: Fallen Angel er boken om bianchilegenden Fausto Coppis liv.

Sist oppdatert 11. mars 2015 kl 06.00
FØRSTEMANN: Utsvevende liv, best på sykkelen, døde ung. Fausto Coppi hadde alt, også en Bianchi. Foto: Cor Vos.
FØRSTEMANN: Utsvevende liv, best på sykkelen, døde ung. Fausto Coppi hadde alt, også en Bianchi. Foto: Cor Vos.

Fallen Angel: The Passion of Fausto Coppi
Av William Fotheringham
Kjøp hos Amazon

Sykkelhistoriens første store legende, Fausto Coppi, levde ikke et vanlig liv, men et til tider utsvevende liv som blant annet Jacques Anquetil så ut til å ville kopiere i senere tid.

Les også: Så gal var faktisk Jacques Anquetil

En av Italia-og verdens største idrettsstjerner gjennom tidene har fått sitt eksepsjonelt spennende liv oppsummert av den utmerkede forfatteren William Fotheringham, som også har skrevet en biografien om Eddy Merckx, «Half man, half bike».

Les også: Marco Pantani døde for sporten

Coppi kom – som mange andre sykkelstjerner før og etter ham – fra enkle kår i en liten landsby. Fra ung alder viste han et eksepsjonelt talent for sykkel, og gjennom hele karrieren herjet han med resten av feltet, inkludert den store rivalen Gino Bartali.

Bartali og Coppi var så store rivaler at de regelrett splittet Italia. Hver gang de to syklet var det slosskamper mellom fansen, og de to greide ved et tilfelle å bli utestengt fra det italienske landslaget, da de gjorde mer for å ødelegge for hverandre enn å sykle for resultater.

Coppi vant blant annet Giro d’Italia og Tour de France-dobbelen to ganger, 1949 og 1952, og rasket med seg en skokk etappeseire, klassikere, VM-trøya og timesrekorden. Hvor mye større han ville vært dersom andre verdenskrig ikke kom i veien, vet ingen.

Coppi ble en inspirasjon og et symbol for Italia, som slet seg ut av ruinene etter andre verdenskrig.

Av sykkelsetet ble Coppi også kjent for sin utenomekteskaplige skandale da han innledet et forhold til «den hvite damen». I Italia på den tiden var utroskap juridisk sett forbudt, og til og med Paven blandet seg inn i affæren – hvilket kastet en mørk skygge over ham resten av livet.

I 1960 døde Coppi kun 40 år gammel av malaria, og som med Pantani har det selvfølgelig blitt konspirert mye om Coppis egentlige dødsårsak. Mange undrer seg om kroppen var så nedkjørt av hard trening og preparater at han aldri hadde en sjanse til å overlve, uansett.

I senere tid har det kommet mange store syklister – Anquetil, Mercxk, Hinault, Contador eller Indurain for å nevne noen.  Å påstå at Coppi er den største er kanskje ikke riktig, men å kalle ham den første store blir mer korrekt. At han i tillegg hadde et liv som rockestjerne gjør han svært interessant.

Boka er godt skrevet, og Coppis dramatiske liv er gjenfortalt i passe detaljert form. Forfatteren har snakket med mange personer som kjente Coppi godt, hvilket bidrar til en troverdig og god fortelling. Gjentakelser, tullete språk og detaljonani som ofte preger denne typen bøker glimrer heldigvis med sitt fravær. 

Enhver sykkelidiot bør kjenne sportens historie, og da kommer man ikke utenom Coppi.

Spesielt ikke om du eier en Bianchi.

Publisert 11. mars 2015 kl 06.00
Sist oppdatert 11. mars 2015 kl 06.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen