BRATT FLASKEFØRING

ARDENNERUKEN: Klassikerryttere møter klatrere til duell i Amstel Gold Race, La Flechè Wallone og Liége-Bastogne-Liége. Men hvilket øl velger du?

Sist oppdatert 18. april 2014 kl 06.00
SMAKER HYSE: Podiet i Amstel Gold Race tar seg en Amstel. Verken de eller du har lyst, det handler om et sponsorat. Foto: Cor Vos.
SMAKER HYSE: Podiet i Amstel Gold Race tar seg en Amstel. Verken de eller du har lyst, det handler om et sponsorat. Foto: Cor Vos.

«Helvete i nord» har akkurat avsluttet fire uker med endagsritt for de tyngre wattnissen. Nå starter de lettere rytterne sin uke i Ardennene med Amstel Gold Race, La Fleche Wallone og Liege–Bastogne–Liege, og i motsetning til i Roubaix er det mye ølkultur langs løypene.

Tittelsponsoren til Amstel Gold Race skal her forbigås i stillhet. Er du en kjedelig pregløs rytter som på en billig måte i møtekommer minstekravet for å klassifiseres som øl/proffsyklist? Stig frem Stefan Denifl! Amstel Gold Race er for øvrig rittet for de som blir nr 10 på massespurt og nr 10 på klatreetapper. Styr uansett unna ølet Amstel. 

Til den kuperte Ardenneruken vil vi heller anbefale en tur på Vinmonopolet med følgende handleliste:

Austmann Bastogne. Jeg vet ikke om trønderne i Austmann er fans av Gilbert eller Spielberg, men den bærer et edelt navn. Siden dette er en saison er både aroma og smak noe kornpreget, nesten som å lukte på høy. God er den uansett og Austmann er et fint tilskudd blant en økende mengde gode norske mikrobryggerier.

NAMENAM: Finn frem fjernkontrollen, ølet og en æhh, avocado. 

Orval er et av de opprinnelige trappistklosterne og ligger i den belgiske provinsen Luxembourg, som er den delen av Belgia som ligger nærmest landet Luxembourg. Opprinnelig var begge Luxembourg i landet Luxembourg, men provinsen Luxembourg brøt seg fri fra navnebroren under den belgiske revolusjonen og siden de ikke klarte komme på noe nytt navn beholdt de likeså godt det gamle.

Bruken av kandissukker fremfor rørsukker gir en tørr karakter, mens en gjærblanding med villgjær gjør at det utvikler seg mye ved lagring og får en fenolaktig aroma. Dette er ikke for alle, men verdt å prøve dersom man har mer hår på kassen enn på beina. Fås på flere pol.

FOR TØFFINGEN: Trives du med Carlsberg går dette ølet neppe hjem. 

Bryggeriet La Chouffe ligger midt mellom Liége og Bastogne og er takket være den lille hagegnomen de bruker som maskot lett å kjenne igjen i hyller og kjøleskap. Per april 2014 har Vinmonopolet merkelig nok kun deres juleøl N’Ice (ikke en afrikansk rapper) og bare på Slemmestad og CC Vests pol, men vi må likevel nevne dem ettersom de lager utmerket øl og har adresse i Houffalize. Dette er nemlig bare et steinkast fra Côte de Saint-Roch, som er «La Doyennes» bratteste stigning. N’Ice er et meget godt øl, men er såpass mektig at det passer best for de av dere som tilbringer påsken til fjells og søker et alternativ til glühwein eller jägerte.

ELSKBART: Hvordan kan kjetterne i Vinmonopolet ikke ta inn mer av dette herlige ølet? 

Til slutt to trygge valg:

Sierra Nevada Pale Ale. Sierra Nevada var blant de første som utelukkende brukte vestkysthumle og har vært viktige for utviklingen av amerikansk ølkultur og IPAs popularitet. For de som ønsker en litt mildere øl er dette et meget godt valg. Vakker ravgul farge og frisk humle uten den bitterheten som preger ettersmaken på IPA. Tilgjengelig på polet. 

KLASSIKER: Lett å like, lett å få tak i. Ravgul, må vite. 

Nøgne Ø Imperial Rye Porter. Det beste ølet undertegnde drakk i 2013. Skulle treningsturen søndag morgen være av det kalde slaget er dette et mørkt og varmende øl med masse deilig smak av sjokolade og nykvernet kaffe. Kun norsk seier en av de tre neste søndagene kan toppe dette. 

GANEGODT: Varmt øl med kaffe-og sjokoladesmak. Smaker norsk seier lang vei. 

OM ARTIKKELFORFATTEREN

Torgrim Svensen  //  Syklist og ølentusiast

Torgrim Svensen bor i Stavanger, han brygger øl, har fem sykler, ti par ski og er tynn. Han har samme lidenskap for ølbrygging som for sykkel, og med jevne mellomrom oppdaterer han Landeveis lesere om hvilket øl en trenger til de ulike sykkelfestene. 

Publisert 18. april 2014 kl 06.00
Sist oppdatert 18. april 2014 kl 06.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen