Ad helvete til

FOTOESSAY: Det finnes intet sykkelritt som kommer nær Paris-Roubaix i notoritet. Kom i stemning med et knippe bilder fra Corvos!

Sist oppdatert 7. april 2016 kl 15.30
NEMESIS: Ambrosios felger var inntil for få år siden det eneste som overlevde hammerslagene fra Les Pavés du Nord
NEMESIS: Ambrosios felger var inntil for få år siden det eneste som overlevde hammerslagene fra Les Pavés du Nord
amici pr
amici pr

I DEN SKOGEN: Var det opp til de lokale bøndene var faenskapet asfaltert over for lenge siden. Den frivillige organisasjonen Les Amis de Paris-Roubaix er en av pådriverne for at så ikke skjer. Disse veiene stammer fra Napoleonstiden, og flere av dem ble marsjert langs på vei mot Waterloo.

jumbotrening
jumbotrening

BESIKTIGELSE: I dagene før rittet trenes det på de viktigste brosteinssektorene. LottoNL-Jumbo dykker under åkernivå for å finne utfordringene i 2015.

feitepave
feitepave

BROSTEINSGRØNT: Vittoria Pavé Evo CG i feitest tilgjengelige variant har vært synonymt med rittet siden stålsyklenes tid. Dekket er nå ute av Vittorias katalog. Vi gamlekara lurer på hvordan det skal gå i en verden uten Nemesisfelger og grønne dekk.

cx
cx

SYKKELKROSS: Noen ryttere, som tidligere vinner Frederic Guesdon, sverger til slik redskap. Kombinasjonen lang akselavstand, dekkplass og kvikk manøverrespons er gode ting på veiene mot Nord.

sykkeltype
sykkeltype

GUBBERACER: I Flandern Rundt foretrekker de fleste rytterne sine vanlige sykler. Til Roubaix kommer granfondomaskinene fram, syklene for de voksne: Litt lenger akselavstand og høyere front enn vanlig, og plass til feite dekk. Moderne karbonfelger er like solide som de hedersgangne Ambrosio Nemesis. Dette er Juan Antonio Flechas Bianchi Infinito CV fra 2013.

flandernflagg
flandernflagg

FLANDERN: Det er ikke her, men det kan virke slik på rittdagen. Øl, frites, flagg, og folk er de samme som søndagen før.

gjørme
gjørme

GJØRMA: Det har ikke regnet siden 2002. Det kommer ned mye i Frankrikes Nord-region, men mars og april er årets tørreste. Men i 1984 var det både sleipt og in med pannebånd, som demonstrert av Alain Bondue.

euskaltelstøv
euskaltelstøv

FERDIG: Alle Worldtourlag må stille på Paris-Roubaix. Det måtte også baskernes orange stolthet Euskalte gjøre. En australsk vittigper kalte dem ved en anledning De blødende gulrøttene. Fullstendig på bortebane kom de gjerne med sine vanlige 23 mm-dekk også. Another one bites the dust.

henniekuiper1983
henniekuiper1983

ARENBERG: Den skogen. 10 mil igjen omtrent. Du vinner ikke her. Du tryner her. Du brekker lårbeinet her, som Philippe Gaumont. Du får eventuelt koldbrann i kneet etter å ha tryna her, og to år senere peker du på det samme kneet som seiersgest når du vinner rittet for annen gang, om du heter Johan Museeuw.
Du kan i beste fall unngå å tape rittet her. I 1983 vant Hennie Kuiper gjørmeslaget.

kristooffarenberg14
kristooffarenberg14

MERDE! Verre sted å få teknisk enn Arenbergskogen finnes knapt. Alex Kristoff (64) kunne skrive under på det i 2014. Jean Stablinski, en merittert rytter som hadde jobbet i gruvene her, gjorde arrangørene oppmerksom på denne veien, og det var kimen til at rittet, som hadde utviklet seg til en kjip prosesjon for spurtere, gjenoppfant seg selv som verdens villeste landeveisritt i 1968. 

yolo
yolo

YOLO: En stort del av feltet gir beng i både signaler og bommer på planovergangen ved inngangen til Pont Gibus-sektoren i 2015, og slår TGVen med knapt et sekund. Fransk politi har åpnet etterforskning av hendelsen. UCI har klargjort reglene. ASO har trimmet starttiden. Togrutene er som før.

pontgibus
pontgibus

NÅR DA? Pont Gibus, seksjonen som vanligvis kommer etter Arebergskogen, er oppkalt etter Gilbert Duclos-Lasalle, historiens eldste vinner. Gjett hvilke år han vant!

orchies
orchies

SE SLANGEN: Orchies-sektoren er en av de vanskeligste og mest fotovennlige sektorene.

pippodevoldertryn2
pippodevoldertryn2

TRYN: Roubaix er en krasjfest, og vinneren har ikke sjelden vært i bakken en gang eller to. Her har Pippo Pozzato satt seg mens Stijn Devolder danser krigsdans. 2012.

wigginsigrøfta
wigginsigrøfta

I GRØFTA: Corvos hevder at dette er Sir Wiggo før han ble adlet. Skarpe øyne har sett at det derimot er Kurt Asle Arvesen. Uansett: å sitte på rompa på åkerkanten er ikke noe å drive med i lengden. 2012 nok en gang. Rittet er like fotogent hvert år.

fabzvanmarckevelodrom13
fabzvanmarckevelodrom13

BANE: Det er mange måter å tape Paris-Roubaix på, og en av de siste er å være dårligere på velodromspurter enn Fabian Cancellara, slik Sep Vanmarcke fant ut i 2013. 

boomfamgress
boomfamgress

SLUTT: Når rytterne kommer i mål og stavrer seg inn på gresset på innsiden av betongvelodromen er brosteinsklassikerne over for i år. Lars Boom og datter nyter øyeblikket. Kan replikken til kona vært - Hoild brillan?

steinen2011
steinen2011

STEINTUNGT: Hvem vinner i årets trofé? Er det så viktig egentlig? Kom søndag. La gladiatorene entre arenaen. Underhold oss.

* * *

"- Jeg er verdensmester i sykkelkross, men om noen hadde foreslått å holde et krossritt i denne løypa hadde jeg nektet. Jeg er 27 og for ung til å dø," sa Roger De Vlaeminck etter at han vant rittet i 1974. 

Publisert 7. april 2016 kl 15.30
Sist oppdatert 7. april 2016 kl 15.30
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen