"Tier'n": Ti ting vi husker fra 2013

I vår nye faste spalte "Tier'n" vil vi hver uke presentere en liste på ti punkter, relatert til landeveissykling. Først ut er ti ting vi husker fra sykkelåret 2013.

Sist oppdatert: 31. desember 2013 kl 12.51
MINNEVERDIG: Årets Milano-Sanremo vil skrive seg inn i historiebøkene som et av de mest ekstreme sykkelrittene i moderne tid. Foto: Cor Vos.
MINNEVERDIG: Årets Milano-Sanremo vil skrive seg inn i historiebøkene som et av de mest ekstreme sykkelrittene i moderne tid. Foto: Cor Vos.

1. Milano - Sanremo: Er det ett ritt som vil bli husket fra 2013-sesongen er det definitivt dette! Det første av sesongens fem monumenter går gjerne under navnet «La Primavera» (våren), men det var alt annet enn vårstemning som preget årets utgave. Store snømengder og temperaturer under frysepunktet gjorde etter hvert veiene uframkommelige for landeveissyklister. Halvveis måtte stivfrosne ryttere busses over rittets høyeste punkt, «Passo Turchino», før man restartet ritt på andre siden. Storfavoritt Peter Sagan overvurderte sin egen styrke, og tyske Gerald Ciolek tok en sensasjonell seier for det lille, sør-afrikanske, MTN-Qhubeka-laget.

2. Snøværet i Giroen: Nok en gang var det været som skulle havne i fokus når proffene rettet nesen mot støvellandet. Selv ikke når kalenderen nærmet seg juni slapp man unna snøværet. Til slutt hadde arrangøren ingen annen utvei enn å avlyse den 19. etappen. Dagen etter lavet snøen fremdeles ned på toppen av den siste bakken, men sykkelritt ble det likevel. Vincenzo Nibali viste seg som rittets sterkeste mann, og kunne ta i mot publikums velfortjente hyllest i Brescia.

3. 9. etappe av Tour de France: Sky styrte Touren med jernhånd da Bradley Wiggins seiret i fjorårets utgave, og mange snakket om at årets franske sykkelfest ville arte seg identisk. De første åtte dagene hadde Sky, som ventet, fullstendig kontroll, men på den 9. etappen så ting plutselig veldig annerledes ut. 168 meget kuperte kilometer skulle tilbakelegges mellom Saint-Girons og Bagnères-de-Bigorre, og allerede tidlig på etappen satt plutselig Froome mutters alene. Irske Dan Martin utnyttet kaoset og tok en herlig seier for Garmin-Sharp. At det ble en rytter på Garmin-laget som tok hjem seieren på denne etappen var slettes ikke tilfeldig, skulle vinne!

CORVOS_00021639-189
CORVOS_00021639-189

HVOR BLE DET AV SKY-TOGET? Chris Froome måtte klare seg selv på den 9. etappen av årets Tour. Her tar han en sniktitt på stemmet til Alberto Contador. Foto: Cor Vos. 

4. NM-fellesstarten i Grimstad: Årets norgesmesterskap for oss landeveissyklister ble arrangert i Thor Hushovds egen bakgård, og hjemmehelten var i høyeste grad med på å bidra til folkefest. Dagen før hadde Hushovd fått den tunge beskjeden om at han ikke var tatt ut til Tour de France, men med et herlig solobrudd de siste rundene tok grimstadværingen seieren med minst mulig margin foran et jagende hovedfelt, anført av Alexander Kristoff. Sjelden har vi opplevd så god stemning på et ritt i Norge, forhåpentligvis blir det minst like morsomt når NM arrangeres på Eidsvoll neste år.

CORVOS_00021800-144
CORVOS_00021800-144

GLAD GUTT: Thor Hushovd i mestertrøyen han vant på hjemmebane i Grimstad. Foto: Cor Vos. 

5. Chris Horners sjokkseier i Vueltaen: 42 år gamle Chris Horner ble i september tidenes eldste vinner av en «Grand Tour». På forhånd var det få som levnet Radioshack-rytteren en sjanse, men med knallsterk kjøring i fjellene kunne han til slutt ta med den røde trøyen hele veien tilbake til Oregon. I ettertid har spekulasjonene vært mange, men Horner står fortsatt som vinner av årets Vuelta. Den japansk-fødte amerikaneren står imidlertid fortsatt uten lag for neste sesong, selv om han skal være villig til å godta en langt lavere lønn en det han selv mener han er verdt. I et intervju med Velonews.com uttalte han nylig at han ønsker å vinne Giro d’Italia i 2014. Skulle det bli et faktum vil han også skrive seg inn i historiebøkene som tidenes eldste Giro-vinner, men først må han altså finne seg et lag å sykle for.

CORVOS_00021930-027
CORVOS_00021930-027

LANGFINGRET: Mange har rett en anklagende pekefinger mot Chris Horner etter Vuelta-seieren, men inntil videre kan amerikaneren peke tilbake. Foto: Cor Vos. 

6. Alexander Kristoffs internasjonale gjennombrudd: Alexander Kristoff har i mange år blitt satt i skyggen av jevngamle Edvald Boasson Hagen, men 2013 skulle bli Stavanger-syklistens år. Den nå 26 år gamle Katusha-rytteren har hatt en jevn utviklingskurve de siste årene og slo ut i full blomst under årets vårklassikere. En flott 8. plass i Milano – Sanremo ble fulgt opp med en strålende 4. plass i Ronde van Vlaanderen. 9. plassen i Paris – Roubaix bekreftet at Alexander nå er å regne med som en av verdens aller beste klassikerryttere. Totalt kunne han telle seks individuelle seiere ved sesongslutt.

7. Arctic Race of Norway: På forhånd ble det snakket om lite publikum, kjedelige løyper og dårlig startfelt. Tidenes første «Arctic race of Norway» ble likevel en braksuksess. Nordlendingene valfartet til løypene og den fantastiske naturen viste seg fra sin best tenkelige side. Når rittets egen ambassadør, Thor Hushovd, i tillegg vant to etapper og rittet sammenlagt kunne det knapt ha blitt bedre. Her har Norge et unikt konsept som det definitivt vil gå gjetord om i proffeltet. Vi gleder oss allerede til neste utgave.

8. Skivebremser på landeveien: Det har i flere år vært noe som har ligget i horisonten, men 2013 ble året hvor skivebremsene for første gang begynte å komme skikkelig på landeveismarkedet. Skeptikerne er fremdeles mange, og det blir neppe færre etter at SRAM nylig måtte tilbakekalle samtlige hydrauliske systemer de har solgt. Vi er spente på å følge utviklingen videre, og er ikke i tvil om at dette vil ta over på sikt, selv om det kan komme til å ta noen år. 

9. Maktskifte i UCI: Mye kan sies om forhenværende UCI-president Pat McQuaid, men noen frelser for sykkelsporten var han definitivt ikke. Etter hvert som Armstrong-saken har blitt rullet opp har både Pat og hans forgjenger, Hein Verbruggen blitt stadig mer upopulære. Det var derfor stor oppmerksomhet rundt valget av ny president i forbindelse med VM i Firenze. Her ble britiske Brian Cookson valgt inn som ny president til stor jubel. Cookson har ikke sittet ved roret alt for lenge, men han har allerede rukket å markere seg positivt på flere områder. Forhåpentligvis vil han vise seg som den lederen sykkelsporten absolutt behøver. 

javascript:eZOEPopupUtils.selectByEmbedId( 446780 )
javascript:eZOEPopupUtils.selectByEmbedId( 446780 )

NY PRESIDENT: Forhåpentligvis vil Brian Cookson gjøre en bedre jobb enn sine forgjengere i UCI. Foto: Cor Vos. 

10. Landevei.no opprettet: Et av årets største høydepunkter har selvsagt vært at vi har fått vår egen nettside, Landevei.no. Det er nesten vanskelig å tro at vi kun har eksistert i et halvår. Responsen har vært formidabel og vi gleder oss stort til 2014, hvor vi vil være med fra første tråkk!

Publisert 31. desember 2013 kl 12.51
Sist oppdatert 31. desember 2013 kl 12.51
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen