Det har vært en sesong med opp- og nedturer. Fredag står imidlertid Jonas Iversby Hvideberg (23) på startstreken i Vuelta a España, som blir hans Grand Tour-debut.
KLAR FOR VUELTAEN: Jonas Iversby Hvideberg. Her fra da han ledet Volta a Catalunya i vår. Foto: Cor Vos
Lesetid: 4 minutter
– Jeg er ganske rolig. Det har ikke tatt helt av ennå. Det er i bunn og grunn bare et vanlig ritt hvor vi gjør det samme vi gjør hver dag, men som har stor følgerskare og sterk detagelse.
Slik innleder Jonas Iversby Hvideberg når Landevei spør om han kjenner på nervene, dagene før han skal i gang med sin aller første Grand Tour, Vuelta a España, som starter fredag.
23-åringen fra Rolvsøy er inne i sin aller første sesong i WorldTouren, sportens øverste divisjon, hvor han sykler for det tyske laget Team DSM, sammen med Andreas Leknessund.
Etter en sterk sesongstart ville egentlig laget sende ham til Giro d'Italia, men en sykdomsperiode gjorde det uaktuelt. Deretter pådro han seg et brudd i to ryggvirvler under 4 Jours de Dunkerque i starten av mai.
Han har imidlertid følt seg ganske sikker på at han kom til å få sykle et treukersritt i år.
– Jeg følte meg ganske sikker på å få en Grand Tour, med tanke på omveltningene i rittprogrammet de gjorde i vår,da jeg egentlig skulle egentlig til Giroen. Derfor kom det ikke helt som en overraskelsene. Det har lagt i kortene med en høydesamling i sommer, men det gøy å få beskjeden og blir kult stå på startstreken.
Frikort og hjelperytterrolle
Iversby Hvideberg ble i 2020 europamester på fellesstart i u23-klassen og har lenge vært regnet som et stort talent.
Før han kom til Team DSM, syklet han for det norske profflaget Uno-X Pro Cycling.
Iversby Hvideberg har sin forse i brosteinsklassikerne og kupert terreng. I Vuelta a España venter mange bratte bakker, samtidig som det ventes å bli svært varmt.
– De bratte bakkene blir nok ganske harde. Når det kommer til varmen har jeg hattt god varmeaklimatisering med blant annet badstu. Det er nok mange som stiller mindre forberedt enn flere av oss. Det blir en selvsagt en ekstra faktor, som gjør det vanskeligere å restituere og trives på sykkelen. En skal ikke undervurdere påkjenningen. Det blir nok mange timer på senga når vi kommer godt ut i rittet, sier han lattermildt.
– Hva er dine personlige forhåpninger i rittet?
– Jeg håper å lære mye og ta innover meg det sirkuset vi skal igjennom. Et langt ritt, potensiell varme og mange hektiske dager. I første omgang må jeg forsøke å utnytet sjansen til å bli en bedre syklist og lære av de rutinerte gutta rundt meg. Så får vi se med tanke på egne resultater, men jeg håper først og fremst på en positiv opplevelse.
Sammen med Thymen Arensman, Nikias Arndt, Marco Brenner, John Degenkolb, Mark Donovan, Joris Nieuwenhuis og Henri Vandenabeele utgjør han Team DSM sitt lag.
I rittet håper laget at Arensman, som nylig ble nummer to sammenlagt i Tour de Pologne og seks sammenlagt i Tirreno-Adriatico tidligere i sesongen, skal kunne kjøre for en fremskutt sammenlagtplassering.
– Utover det har vi mange frikort. Vi må hjelpe han dit, men vi er også åtte ryttere på laget, så det er nok av mannskap til å hjelpe han.
Tøffere tilværelse i WorldTouren
Iversby Hvideberg startet sesongen med etapperitttet Volta a la Comunitat Valenciana og fortsatet deretter i Tour of Oman (begge 2.Pro-ritt).
Etter en "myk" start på WorldTour-tilværelsen, fikk han tøffere arbeidsoppgaver etter å ha imponert ledelsen i laget.
I slutten av februar syklet ham Omloop Het Nieuwsblad, før han en drøy måned senere ble sendt til Volta a Catalunya.
Der leverte han glitrende på de to første etappene og etter å ha vært i brudd og sanket bonussekunder tok han ledertrøyen i rittet, som han holdt én dag (den påfølgende etappen var en tøff klatreetappe).
– Det har vært tøffere tilværelse i WorldTouren, men de har gått ganske fint, sier han - og fortsetter.
– Jeg hadde mye uflaks i vår, først med sykdom og så velt, og til slutt et brudd i ryggen som satte meg ut lenge. Det har preget sesongen, men før det begynte å bikke utfor følte jeg at jeg taklet det bra. Det er ikke det det skal stå på. Har du uflaks i to måneder er det vanskelig å slå igjennom, en må bare ta tiden. Jeg føler jeg er tilbake på sporet fra Catalunya.
Nå blir det viktigste å få tre uker som han kan vokse på inn på neste sesong.
– Det blir nok et par ritt etter Vueltaen også. Jeg tipper jeg avslutter i Paris-Tours (9. oktober, red.anm). Men først blir det nok en periode litt rolig etter Vueltaen. Det blir godt å komme hjem etter tre-fire uker på tur.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.