NYE OMGIVELSER: Torstein Træen har funnet seg godt til rett hos ny arbeidsgiver. Her sammen med danske Johan Price Pejtersen i forbindelse med UAE Tour. FOTO: Cor Vos
Lesetid: 6 minutter
Lørdag kveld ruller Vuelta a España ut av den lille strandbyen Oeiras, med norske Torstein Træen som én av kun to norske startende (den andre er for øvrig Sven Erik Bystrøm i Groupama FDJ).
29-åringen fra Heradsbygda ble hentet til WorldTour-satsingen Bahrain Victorious som klatrer. Træen forteller at laget denne sesongen la en plan for ham som inneholdt to Grand Tours.
– Det blir i hvert fall den andre Grand Tour-starten, men jeg kan vel ikke si at jeg har syklet en Grand Tour ennå. Men planen var hele tiden at jeg skulle gjøre begge to, men så er det jo sånn at det skjer ting underveis med alle i sykkelverdenen. Så det ble ikke så langt i Italia rundt for min del, sier Træen.
Han sikter til sin egen tidlige exit på den fjerde dagen av rittet. Som under Tour de France-debuten for Uno-X Mobility, var han involvert i en tidlig velt.
I touren fullførte han rittet med brudd i albuen. I Italia i våres sto han av etter en smell mot kneet og to ribbeinsbrudd som han pådro seg på veien mot Torino under åpningsetappen.
– Nå er det heldigvis en tempoetappe den første dagen, så der skal det litt til å velte. Hvis jeg kommer meg igjennom etappe to uten velt, skal jeg være ganske fornøyd med det, fleiper han foran debuten i La Vuelta.
Løsnet på magisk vis
Med uhell og marginer imot, er det kanskje litt lett å glemme bort i Træen i norsk proffsykling. Det er ikke lenge siden han skapte et navn for seg selv ved å bli nummer åtte under Critérium du Dauphiné.
Tross etterdønningene fra velten i Giro d’Italia, har han også bokført seg med en seier fra WorldTour denne sesongen. Det er opplagt at toppnivået hans er høyt, på tross av at triumfen opp Gotthard-passet var av det uventede slaget.
– Hvis du hadde intervjuet meg den morgenen, hadde jeg ikke vært veldig positiv. Jeg var ikke mye motivert, sier han i karakteristisk stil.
At han i det hele tatt satt i bruddet den dagen, hadde mer med taktiske vurderinger av Bahrain-laget å gjøre.
– Jeg reiste dit under det som var en ganske dårlig periode for min del. Jeg hadde ikke fått trent mye på grunn av velten i giroen. Jeg kom dit og var forberedt på å hjelpe de andre, og se hvordan det gikk. Plutselig så traff jeg bruddet, og det var mest for at laget ikke ønsket å taue i feltet bak.
– Jeg følte meg sinnssykt dårlig. På en magisk måte klarte det likevel å løsne underveis, forteller han.
Viktig triumf for nykommeren
Det endte opp med at han rykket fra Roland Thalmann med én mil igjen til toppen av fjellpasset. Bak hadde Adam Yates og de andre sammenlagtrytterne fått los, men briten kom 23 sekunder for sent til å stanse nordmannen.
Han første proffseier var i boks for ny arbeidsgiver. Træen er ikke i tvil om at seieren var viktig på flere måter.
– Det gjør jo at laget får litt tiltro til deg. Jeg var i dårlig form, men viste at jeg fortsatt var i stand til å vinne sykkelritt. Da skal det jo være mulig når formen er bra også.
– Som nykommer i laget, hvor viktig er en slik triumf for den interne standingen i laget?
– Du merker, det er kanskje litt trist å si det, at det er en forskjell på hvordan andre ryttere ser på deg. Det gjelder nok alle som vinner sykkelritt, men det er nok ekstra spesielt i et nytt lag. Jeg tror nok også at Andreas Leknessund også følte litt på det da han syklet for Team DSM, og smelte inn en etappeseier under Tour de Suisse. Da ser de fort at du har ferdighetene som skal til og gir deg enklere muligheten neste gang.
– Sponsoren hører hjemme i Bahrain, men laget for øvrig må kunne beskrives som veldig internasjonalt. Hvordan er hverdagen innenfor lagets rekker?
– Det første man merker seg er vel at det mye i italiensk. Det er mange i støtteapparatet som snakker det, og vi har også noen ryttere derfra. Bortsett ifra det, er det veldig internasjonalt. De fleste andre snakker stort sett engelsk.
– Jeg er faktisk overrasket over hvor lett man ble imøtekommet i starten. De som vel er de største stjernene på laget, som for eksempel Matej Mohoric, Wout Poels, Pello Bilbao og Jack Haig, var blant rytterne som var mest åpne og hyggelige mot meg, så den biten har gått veldig bra, forteller han.
Ladet opp i Dolomittene
Brudd kan altså være et stikkord også de neste tre ukene. Det mangler ikke akkurat på utfordringer i årets La Vuelta der klatreprøvene står i kø og mange av etappene ender opp med såkalt mountain top finish.
Etter femteplass i Giro d’Italia i mai, er det nok 23 år gamle Antonio Tiberi det skal sykles for i Træens lag. Med til Spania er også rutinerte karer som Damiano Caruso og Jack Haig.
– De var vel ingen som forventa at Tiberi skulle være så sterk under giroen. Han imponerte ganske godt i giroen, så de har stor tiltro til ham i laget. Caruso vil nok i hvert fall ta det litt rolig i starten. Han har ti sting i kneet etter San Sébastian, så de satser nok på at han kvikner til mot slutten av rittet. Jack (Haig) er nok også med og støtter opp om Tiberi, tror Træen.
Torstein Træen er inne i sin sjuende uke på 2000 meter over havet. 27-åringen går nye veier for å utvikle seg som klatrer.
Selv har han lagt et treukers høydeopphold i Andorra og Pordoi (Dolomittene) bak seg. Det var en samling i regi av laget med 8 ryttere og støtteapparat til stede.
Træen sier at kroppen virker bedre nå, enn da han nylig konkurrerte i Burgos og San Sébastian i oppkjøringa til La Vuelta.
– Jeg tror egentlig formen min er ganske bra. På trening har kroppen føltes bra lenge, men det er alltid litt finjustering når man kommer til ritt. Jeg føler meg bedre nå enn jeg gjorde før Burgos og San Sébastian, så man kan jo håpe at man tjente litt på å stille til start der, forteller han.
– Hva tror du laget forventer av deg i Spania?
– Det jeg har blitt fortalt, er at de ønsker å sende meg i brudd der det er muligheter til det. Så får vi se litt hvordan det går utover i rittet, svarer han.
– Så nå er du en bruddrytter? Det har du jo vist at behersker i Uno-X tidligere også?
– Jeg har blitt god på brudd, så det er ikke noe nytt sånn sett. Men det er noe annet å gjøre det på WorldTouren, påpeker han.
PS: Årets La Vuelta både startes og avsluttes med en individuell tempo. Den siste etappen av rittet går som vanlig i Madrid, søndag 8. september.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.