Ny dag i ledertrøya for Odd Christian Eiking

Det ble litt dramatikk på den 12. etappen av Vuelta a España, men Odd Christian Eiking styrte fint unna og beholder ledelsen i rittet.

Sist oppdatert 26. august 2021 kl 17.11
FORSVARTE LEDELSEN: Odd Christian Eiking beholder ledertrøyen i Vuelta a España. Foto: Cor Vos
FORSVARTE LEDELSEN: Odd Christian Eiking beholder ledertrøyen i Vuelta a España. Foto: Cor Vos

Odd Christian Eiking fikk sin andre dag i den røde ledertrøyen i Vuelta a España, og askøyværingens ledelse i rittet var aldri truet.

Det ble satt høy fart i favorittgruppen i to mellomlange klatringer i avslutningen, men Intermarché – Wanty-Gobert-rytteren forsvarte seg fint.

Over toppen på den siste klatringen, Alto del 14%, var det ikke store gruppen som satt igjen, etter at UAE Team Emirates hadde kjørt hardt lenge, men det kom ingen angrep fra favorittene opp klatringen.

Dermed blir det ingen forandringer i sammendraget, og Eiking leder med 58 sekunder tilbake til Guillaume Martin (Cofidis) og ett minutt og 56 sekunder til Primoz Roglic (Jumbo-Visma).

Dermed får 26-åringen sin tredje dag i den røde ledertrøya fredag, og vil dermed tangere Thor Hushovds antall dager i trøya fra 2006, da Hushovd også syklet tre dager i den.

Hushovd er den eneste andre nordmannen som har ledet den spanske Grand Touren.

Lørdag er det en helt flat etappe som venter rytterne i Vuelta a España, mens søndag er det en fryktinngytende klatreetappe. Underveis venter noen ordentlig heftige knekkere, før man skal klatre 14 kilometer opp Pico Villuercas i avslutningen.

Roglic i bakken

UAE Team Emirates la tidlig press på feltet og kjørte hardt opp Alto de San Jerónimo. I en kort utforkjøring foran den siste biten mot toppen, gikk det en stor velt langt foran i feltet.

En Ineos Grenadiers-rytter gikk ned til høyre i feltet, og dro med seg en rekke ryttere, blant andre Primoz Roglic.

Sloveneren kjørte inn i et gjerde og stupte ut i grøften. Vinneren av de to siste utgavene av Vueltaen var imidlertid raskt oppe på beina, og så ut til å klare seg fint.

Verre gikk det for Nelson Oliveira (Movistar), som var kraftig oppskrapet og forslått. Det så ut til at det var et piggtrådgjerde der rytterne veltet

Av andre som gikk i bakken var nummer åtte i sammendraget, Adam Yates (Ineos), men han så også ut til å klare seg greit.

Ny triumf for Cort

To kilometer fra toppen på Alto del 14% angrep fire ryttere: Jay Vine (Alpecin-Fenix), Romain Bardet (Team DSM), Sergio Henao (Team Qhubeka-NextHash) og Giulio Ciccone (Trek-Segafredo).

Kvartetten opparbeidet seg en luke på rundt 20 sekunder, som vokste i utforkjøringen, og inn på de siste ti, flate kilometerne, var ledelsen oppe i 40 sekunder.

Team BikeExchange hadde med mange mann og satte alle mann til pumpene for å forsøke å kjøre inn gruppen, slik at Michael Matthews kunne spurte om etappeseieren.

I løpet av de neste kilometerne forsvant sekundene raskt for tetgruppen, og inn på de siste tre kilometerne var feltet bare tolv sekunder bak.

Inn på den siste kilometeren ga Jay Vine det et siste forsøk, men ble tauet inn med 700 meter til mål.

Team BikeExchange gikk litt tom for mann inn på oppløpet og EF Education-Nippo gikk tidlig til. Magnus Cort dro til med en ordentlig langspurt, men ble utfordret av Andrea Bagioli (Deceuninck – Quick-Step) på de siste 100 meterne.

Dansken skulle imidlertid klare å holde unna, og tar sin andre etappeseier i årets ritt, hans femte totalt.

Publisert 26. august 2021 kl 17.11
Sist oppdatert 26. august 2021 kl 17.11
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen