ETTERTRAKTET: Tre WorldTour-lag har vist interesse for Torstein Træen etter at han overbeviste under Critérium du Dauphiné i starten av juni. Foto: Jarle Fredagsvik
Lesetid: 7 minutter
SANDNES: Intervjuet med Torstein Træen går helt fint inntil spørsmålene om framtida hans innenfor Uno-X-laget blir tema.
Da går klatreren fra Heradsbygda utenfor Hønefoss i shut down mode ganske kjapt.
– Vi må snakke litt om framtida di, også?
– Det er ikke noe snakke om.
– Ser du for deg at du kommer til å fortsette her, eller ser du for deg at det er på tide å kutte navlestrengen?
– Pass. Jeg vet ikke. Hva tror du? spør han retorisk.
Interesse fra WorldTour-lag
Træen har sin bakgrunn fra Ringerike Sykkelklubb og har gått gradene i systemet som i dag heter Uno-X Pro Cycling Team siden oppstartsåret i 2017. Nå skal det som i øyeblikket er Norges aller råeste klatrer få debuten i Tour de France.
Alt i oppkjøringa til rittet, markerte han seg ved å hente hjem 8.-plass fra sammendraget i Critérium du Dauphiné. Internasjonalt er det åtte dager lange etapperittet anerkjent for å være den aller beste oppladninga til touren.
I etterkant av prestasjonen luftet teamsjef Jens Haugland tvil om 27-åringens framtid innafor Uno-X-lagets rekker:
– Det er ikke sikkert vi beholder Torstein. Vi forventer at han har gjort seg bemerket hos andre lag nå. Men uansett hva som skjer, så støtter vi ham fullt ut. Torstein fortjener det beste, sa Haugland til danske feltet.dk.
Den norske sykkelsjefen hadde da også rett i at interessen kom til å eksplodere. Landevei kan avsløre at BORA-hansgrohe, Bahrain-Victorious og AG2R Citroën Team alle har vist interesse.
Etter hva Landevei forstår leder det franske WorldTour-mannskapet foreløpig an i kampen om Træen signatur. Uno-X Pro Cycling Team har også gitt sitt tilbud, men om agent Mattia Galli lykkes med å toppe budet andre steder, får Haugland rett i at det norske laget jobber i motbakke med å beholde ham.
– Jeg tipper Torstein ønsker å se hvor godt han kan gjøre det i Tour de France før han signerer noe som helst. Det synes jeg er klokt av ham. Jeg betrakter ham som en i Uno-X-familien, og jeg synes vi har en veldig god dialog rundt det. Det kan godt hende han er et annet sted neste år, og han kommer til å få vår fulle støtte og backing for det. Alle våre dører er åpne for Torstein, sier lagsjef Jens Haugland til Landevei.
Hovedfokus mot WorldTour
Mens ryttere som Ådne Holter, Erlend Blikra, Martin Bugge Urianstad og Carl-Frederik Bevort alt har forlenget sine kontrakter med konseptet, var man ikke i posisjon til å forlenge med Træen i forkant av årets Critérium du Dauphiné.
Den ene siden er uenigheter rundt lønn. Den andre er et litt mer kynisk spill for å ta det neste steget inn i WorldTour. Den raskeste måten å gjøre det på, er å kjøre inn nok poeng via den europeiske rankingen.
Slik forklarer Uno-X-sjef Haugland litt av bakgrunnen for at forhandlingene har trukket ut i tid:
– Jeg vet også litt om hvordan laget skal se ut neste år, og jeg vet hvilke prioriteringer laget har. Og jeg er litt tilbake til det vi har snakket om før og - om poeng i endagsritt og kortere etapperitt. Det er enormt verdifullt for det systemet vi har de neste par årene. Og det handler om hvordan vi prioriterer ryttermassen vår, sier Haugland.
På den ene siden handler det om ressurser som er knyttet opp rundt Andreas Leknessund, Jonas Iversby Hvideberg og Magnus Cort, som alle er på vei inn i satsinga. Dernest hva en rendyrket klatrer som Træen bidrar med. Og det målt i rene poeng.
Faktum er at prestasjon som ligger bak en topplassering i et av de store etapperittene på kalenderen, ikke nødvendigvis belønnes på de respektive rankingene. Etter 2025-sesongen vil UCI dele ut de 18 WorldTour-lisensene på nytt, og da gjelder det å ligge godt posisjonert.
En sammenlagtseier fra Tour de France er som jackpot å regne, og dytter inn 1000 UCI-poeng på konto. Går man så ned til 15.-plass, en plassering som ikke er helt usannsynlig for Træen i debuten hans – avspises man med magre 75 poeng.
Uno-X-klatreren kjørte for eksempel inn det samme antall poeng (125) etter at han ble nummer åtte sammenlagt Dauphiné, som Fredrik Dversnes gjorde ved å vinne Route Adelié de Vitré på tredje høyeste nivå i Frankrike. Rasmus Tiller hentet 200 UCI-poeng ved å vinne 1.Pro-rittet Dwars door Het Hageland, og ytterligere 125 poeng med tredjeplass i Grand Prix du Morbihan (1.Pro).
Slike prestasjoner gjør at Uno-X-laget bykser oppover på rankingen. Samtidig kreves det totalt sett helt andre ressurser enn å kjempe om en topplassering i Grand Tours. I tillegg vil det også åpne for investeringer i hjelpere rundt kapteinen.
Foreløpig ser det altså ikke ut til at Uno-X-konseptet er villige til å gå nettopp den veien.
Spesialtilpasset opplegg i høyden
Laget har samtidig investert mye i Træens utvikling denne sesongen. I mai lå han og flere lagkamerater 20 døgn på samling i høyden i Sierra Nevada. Tidligere var han tilsvarende periode på et spesialbygd høyderom på et hotell i Costa Blanca. I tillegg var han og lagkameratene Jonas Gregaard og Tobias Halland Johannessen igjen i høyden i Les Arcs i etterkant av Dauphiné.
– Tror du det stor forskjell på måten du har forberedt deg til Tour de France og på måten de store gutta i UAE, Jumbo-Visma og Ineos har gjort?
– Jonas Vingegaard var tre uker i høyden i Sierra Nevada. I dag (den 24. juni, vår anm.) har han vært 13 dager i Tignes i Frankrike, og så reiser de vel direkte til Bilbao. Det er sånn de gjør det, og så er det noen som gjør det litt annerledes. Jeg tror vel at vi har begynt å få det såpass profesjonelt her at det ikke er så langt unna det de holder på med. Nå hadde vi syv dager i høyden etter Dauphiné, og det synes jeg egentlig var ganske fint, sier han.
– Gjør du deg noen tanker om hvor viktig det er for deg å se absolutt hvor langt det er mulig å nå som klatrer, om alle parametere makses?
– Jeg har lært såpass de siste årene at jeg har veldig lyst til å makse ut det som kan makses, da. Og så er det et spørsmål om man kan makse ut her eller om man må makse ut et annet sted. Det vet man på en måte ikke.
– Hva kan du si selv om interessen, for det har jo også Jens vært ganske åpen om at han «fryktet at de kom til å miste deg»?
– Jeg har på en måte fått noe interesse, og har hatt noen møter. Det er kanskje normalt det, på en måte, når man blir topp 10 i Dauphiné. Det har vært en ganske grei sesong ellers og. Så, men jeg vet ikke.
– Hva har du lyst til da?
– Jeg vet ikke.
Træens avtale strekker seg for øvrig ut inneværende år. Det er ikke lov å offentliggjøre overganger innenfor sykkelsporten før 1. august, men forhandlinger mellom ryttere, lag og agenter pågår i langt tid før vinduet «offisielt åpner».
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.