Adam Yates vant Tour de France-åpningen i Bilbao

Tvillinger spurtet om gul trøye i Bilbao

Adam Yates sørget for drømmeåpning for UAE Team Emirates i på den første etappen av Tour de France i Bilbao.

Sist oppdatert 1. juli 2023 kl 17.19
I GULT: Adam Yates viste seg å være sterkest under åpningsetappen i Bilbao. FOTO: Cor Vos
I GULT: Adam Yates viste seg å være sterkest under åpningsetappen i Bilbao. FOTO: Cor Vos

(Landevei): Det var action ut fra start på den første av to etapper med målgang i Bilbao. Umiddelbart startet nemlig angrepene å regne. Victor Campenaerts (Lotto Dstny) sto bak det første, som ble nøytralisert.

Kort tid etter slet Simon Guglielmi (Arkéa Samsic), Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny), Jonas Gregaard (Uno-X Pro Cycling Team) og Valentin Ferron (TotalEnergies) seg løs.

Lillan Calmejane (Intermarché-Circu Wanty) støtet seg opp og sørget for at en kvintett samlet seg der framme.

For disse fem var det naturlig nok klatretrøya som fristet. Ingen av disse var i utgangspunktet ventet å gjøre noen jobb for kapteiner under avgjørelsen av etappen. 

Feltet satte umiddelbart på bremsen, og la seg ut i full bredde. Bruddet ble likevel holdt i stram lenke. På det meste strakk avstanden seg til 2 minutter og 37 sekunder. Stort sett ble avstanden kontrollert på litt under to minutter.

Den første duellen om klatrepoengene ble innkassert av Gregaard etter hans angrep 500 meter før streken. Den neste ble vunnet av Eenkhoorn foran Guegelmi, som gjorde at nederlenderen overtok ledelsen i konkurransen. 

PSST! Alt om Tour de France leser du hos Landevei.no!

Mange ønsket spurtpoeng

Bak i feltet var det i alle hovedsak tre lag som gjorde jobben. Tim Declercq (Soudal-Quick Step), Christophe Laporte (Jumbo-Visma) og Silvan Dillier (Alpecin-Deceuninck), noe som indikerte at Wout van Aert, Mathieu van der Poel og Julian Alaphilippe hadde skumle hensikter.

VISTE SEG FRAM: Uno-X Pro Cycling Team fikk plassert Jonas Gregaard i bruddet, men lyktes ikke å sikre seg klatretrøya på dag én av årets Tour de France. FOTO: Cor Vos
VISTE SEG FRAM: Uno-X Pro Cycling Team fikk plassert Jonas Gregaard i bruddet, men lyktes ikke å sikre seg klatretrøya på dag én av årets Tour de France. FOTO: Cor Vos

Under den innlagte spurten med 94 kilometer igjen sikret Eenkhoorn seg full pott og 20 poeng. I feltet var det interessant å notere seg at Mads Pedersen (Trek), Peter Sagan (Total Energies), Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), Mark Cavendish (Astana-Qazaqstan Team), Bryan Coquard (Cofidis), Dylan Groenwegen (Jayco-AlUla), Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) og Biniam Girmay (Intermarché-Circus-Wanty) alle involverte seg.

Noe som i og for seg ikke er uvanlig under åpningen av en Grand Tour.

Kampen om den første gule

Selv om både polkadott, poeng- og ungdomstrøye skulle deles ut etter etappeslutt, var det selvsagt den gule - le maillot jaune - ledertrøya det knyttet seg mest spenning og prestisje rundt.

Det lå 10, 6 og 4 bonussekunder ved målstreken slik at førstemann over mål – med sikkerhet – også ville bære ledertrøya ved etappestart i Vitoria-Gasteiz.

Med 50 kilometer igjen var det slutt for Gregaard & Co. i bruddet. Dansken og Guegelmi hadde støtet én gang hver i håp om å bli kåret til etappens mest aggressive rytter.

Etappeseieren ville trolig havne hos en rytter som typisk gjør det godt i et ritt som Liège-Bastogne-Liège. Det var litt av forklaringen til at Groupama-FDJ (David Gaudu), Ineos-Grenadiers (Tom Pidcock) og Lotto Dstny (Maxim Van Gils). I tillegg ønsket både Jumbo-Visma, UAE-Team Emirates og BORA-hansgrohe å holde kapteinene sine ute av trøbbel, samtidig som det også var en potensielt god etappe for duoen.

På vei opp fjerdekategorien Côte de Morga plasserte Jonas Abrahamsen Uno-X'erne med Rasmus Tiller, Tobias Halland Johannessen og Anton Charmig på rekka bak seg. Torstein Træen lå lengre bak etter å ha vært i asfalten tidligere under etappen.

PSST! Fikk brutal beskjed av legen: – Kroppen tålte ikke mer cellegift

Bjerg hektet av mange hjelpere

Inn mot andrekategorien Côte de Viviero satte Mikkel Bjerg et voldsomt tempo fra spiss for å mørne beina til en del av konkurrentene. Bak ham satt en rytter fra Ineos Grenadiers. Begge slapp rundt to kilometer unna toppen, og Jumbo-Visma tok sømløst over føringen med Dylan Van Baarle foran prioriterte ryttere.

Toppspurtere som Alexander Kristoff, Mads Pedersen og Fabio Jakobsen var kjørt av for lengst. Hardkjøret til de store GC-lagene gjorde også at hjelperytterne rundt Mathieu van der Poel (Alpecin-Decuninck) og Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step) også ble kraftig skrellet av.

Med norske øyne var det positivt at Tobias Halland Johannessen satt trykt plassert i gruppa med favorittene. Både Anton Charmig og Torstein Træen satt også med 25 kilometer unna målstreken.

Kapteiner ned for telling

På vei ned fra Côte de Vivero ble det høydramatisk. Richard Carapaz (EF Education-Easy Post) og Enric Mas (Movistar Team) gikk hardt ned i velt på høyre side av veien og havnet i rennesteinen underlag av betong.

Mens Carapaz hadde blodige bein og en dyp flenge i kneet, virket det som den høyre skuldra til Mas fikk tung medfart. Kort tid etter kom meldingen om at Mas var nødt til å stå av. Caparaz hadde også store smerter, og var sjanseløs på å få kontakt med feltet igjen.

– Det er så kjipt når du har forberedt deg til noe, og så krasjer du og brekker sannsynligvis noe i kroppen i stedet. Det er så kjipt, og jeg vet akkurat hvordan det føles, uttalte Discovery-ekspert Carl Fredrik Hagen.

PSST! Sjekk hvor og når du kan se Tour de France på TV i sommer

Tilbake i feltet ledet Bjerg fortsatt an med Nathan Van Hooydonck ved sin side. Inn i Côte de Pike var det Van Baarle som satte tempo, før Ineos, UAE og Lotto Dstny overtok. Felix Grossschartner dro til så hardt at han åpnet en diger luke i front av feltet.

Da østerrikeren ga seg overtok Adam Yates tauejobben. Og da var det alvor. Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard og Victor Lafay var de eneste som kunne holde tempoet.

Tvillinger tok teten

Lafay var rytteren som var mest gira på å kjøre der framme. Vingegaard var ikke interessert i å bidra, og spilte på at han hadde Wout van Aert i en av de mindre gruppene lenger bak.

I vakuumet som oppsto over toppen, benyttet like godt Adam Yates sjansen til å legge inn et lite angrep. Kuriøst nok var tvillingbroren Simon den eneste som hoppet på.

Bak samlet det en del ryttere seg. Vingegaard fikk opp Sepp Kuss og Wilco Kelderman, i tillegg til van Aert. Pogacar, Lafay, Mattias Skjelmose, Jai Hindley, David Gaudu og Thibaut Pinot hang med i gruppa bak.

Adam sterkest

På vei tilbake til Bilbao skulle det vise seg at ingen maktet å ta seg opp til Yates-tvillingene. Mot slutten pekte Adam seg ut som sterkest av de to. UAE-rytteren kjørte dermed inn til både etappeseier og gul trøye.

Simon tok andreplassen, mens Tadej Pogacar sørget for en rimelig perfekt dag for UAE-laget ved å innkassere fire bonussekunder på målstreken.

– Det skal vel egentlig ikke være mulig. Om du hadde bet'et på dette, hadde du fått rimelig høy odds, kommenterte Carl Fredrik Hagen for Discovery etterpå.

PSST! Tourmanager-tips: Disse rytterne må du ha

Vinneren fortalte at han et øyeblikk var i tvil om hva han skulle gjøre etter at han havnet i tet etter Côte de Pike.

– Vi prøvde å sette fart for Tadej opp den siste bakken. På vei nedover kom broren min opp til meg. Jeg visste ikke om jeg burde jobbe med ham, så jeg spurte på radioen. Men de sa bare «gå for det». Jeg er litt egentlig litt målløs, uttalte Adam Yates etterpå.

Forviklingene over toppen ble bekreftet av Simon. Han gjorde en strålende prestasjon med tanke på sine sammenlagtambisjoner – selv om han tapte spurten mot tvillingbroren:

– Da han så at jeg kom opp ble han satt i en vanskelig situasjon. Han spurte på radioen om han kunne gå rundt eller om han måtte holde seg i ro. Dessverre var han bedre enn meg i dag, men jeg er sikker på at det dukker opp flere sjanser, uttalte tvillingbror Simon etterpå.

Carapaz fullførte – Træen slet

Richard Carapaz fullførte etappen 15 minutter bak teten med sitt forslåtte kne. Det var også andre sammenlagtkanoner som tapte en del tid. Ben O'Connor, Egan Bernal og Jack Haig (33 sekunder), Daniel Felipe Martinez tapte 3 minutter og 13 sekunder.

Torstein Træen tapte nesten fem minutter. Mannen fra Heradsbygda var involvert i en tidlig velt.

Til NRK forteller sportssjef Kurt Asle Arvesen at 27-åringen har en hoven albue:

Sportssjef i Uno-X Kurt Asle Arvesen forteller til NRK at Træen har en hoven albue.

– Han hadde problemer med å bremse den siste delen. Da er det noe som ikke er helt rett. Forhåpentligvis er den bare forslått, sier Arvesen til NRK.

På tross av at Tobias Halland Johannessen hang godt med lenge, fikk han det tungt mot slutten. I mål var han 33 sekunder bak på en 30.-plass.

Results powered by FirstCycling.com

Publisert 1. juli 2023 kl 15.40
Sist oppdatert 1. juli 2023 kl 17.19
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen