DET SISTE STEGET: Torstein Træen har tro på at et miljøskiftet og et steg bort fra trygge omgivelser i Uno-X vil gjøre ham godt.
Lesetid: 8 minutter
Fra reiser med kun norske og danske lagkamerater, og et i stor grad et skandinavisk støtteapparat, tar Torstein Træen nå steget ut i det ukjente.
Av en nederlandsk journalist ble han forsøkt lurt utpå at et spørsmål om han kom til å snakke «fransk eller bahrainsk neste år».
– Da svarte jeg at jeg sikkert kom til å snakke litt engelsk neste år, kanskje litt spansk. Litt tysk, kanskje. Dansk. Kanskje litt italiensk, sier han og ler.
I forrige uke fikk vi svaret. Han har skrevet under for satsingen med rotfeste i Bahrain de neste to åra, en satsing som fra før av huser ryttere fra mange forskjellige land. Dog har ingen av dem vært norske, før nå.
– Jeg hadde noen valg, men det var ikke sånn at jeg kunne velge fritt mellom 12 forskjellige lag. Jeg hadde vel kanskje tre lag som var aktuelle, sier han.
– Hva var det som gjorde at valget falt nettopp på laget fra Bahrain?
– Det gikk jo ikke så bra i Tour de France, men Bahrain var opptatt av at de hadde veldig troen på meg og hadde veldig lyst til at jeg skulle sykle der. Agenten min påpekte at det var en viktig forutsetning. De hadde troen på at jeg kunne fortsette å utvikle meg, selv om jeg er 28 år. Det gjorde valget enklere. Og jeg er fornøyd med valget jeg har tett, selv om det blir veldig annerledes enn i Uno-X, påpeker Træen.
Autoritære regimer som Bahrain opererer med tortur og forfølgelse, sier Amnesty Norge og Raftostiftelsen. De har klare råd til toppidrettsutøvere med tilbud fra regimer med idrettssatsinger.
Raidet under Tour de France
Ved to anledninger har Bahrain Victorious fått besøk av antidoping-jegere og politi i forbindelse med Tour de France.
Først i etterkant av den 17.-etappen av Tour de France i 2021, og deretter via en samkjørt politiaksjon i blant annet Slovenia, Polen og Spania i forkant av Tour de France-åpningen i Danmark året etter.
Det har ikke kommet så mye konkret ut av raidene, og laget har stilt spørsmål både på grunn av timingen og grunnlaget for å aksjonere. I sum har det nok også gjort skade på lagets rykte, i tillegg til at det har vanskeliggjort forberedelsene til rytterne underveis i touren.
Likevel har ikke det sportslige virket å ha blitt for skadelidende. Under Tour de France i 2021 vant Matej Mohoric to etappeseirer, i tillegg slo Wout Poels til på toppen av La Grand Bornand.
Denne sommeren vant Pello Bilbao, Poels og Mohoric hver sin etappe, uten at laget får altfor mye ros for prestasjonene.
– Mitt inntrykk er at Bahrain sportslig sett har et godt lag, og at de kanskje får litt lite kred for det sammenliknet med andre lag. Hva tenker du, får de æren de fortjener?
– Nei, jeg er enig. Spania rundt var også veldig bra. Jeg gleder meg til å bli en del av det når du ser hvordan de sykler både under Tour de France og La Vuelta. Det skal blir gøy å kjøre for dem.
– Er det noe med at det sportslige drukner litt? Nå er jo også jeg med på å flytte fokus mot regimet i Bahrain, men samtidig har dopingraidene fått mye av oppmerksomheten.
– Selv i år, etter at de mistet Gino (Mäder, døde etter krasj i Tour de Suisse), så har de syklet kjempebra. Det kan ikke ha vært lett for støtteapparatet og rytterne å holde fokus etter noe sånt. Og så blir det jo litt spennende å se på hvordan jeg responderer på et nytt opplegg. De var åpne om at de trodde jeg hadde mye å gå på rundt treningsbiten, så jeg er spent på å se hvordan det blir.
En hund etter høyde
Her hjemme er Træen kjent som en som jakter de siste marginene for å optimalisere klatreferdighetene sine.
Han fikk et gjennombrudd under Colombia 2.1 i februar 2020. Der ble han blant annet nummer fire på dronningetappen, og forsvarte en 9.-plass i sammendraget mot kremen av søramerikanske klatrere.
Torstein Træen er inne i sin sjuende uke på 2000 meter over havet. 27-åringen går nye veier for å utvikle seg som klatrer.
Etter at det norske høydeforbudet ble fjernet, var han den utøveren som hadde flest døgn i høyden på Uno-X-laget. Både i kraft av samling i Sierra Nevada og i de franske Alpene. I tillegg bodde han på et spesielt hotell i spanske Denía der noen av rommene er bygd om til høydekamre over to uker i mars.
– Tror du for eksempel det kommer til å være aktuelt med høydetrening i enda lengre perioder hos Bahrain?
– Vi har ikke snakket så mye om det. Jeg har delt litt av tankene mine rundt høydetrening med treneren min, og fortalt ham hvordan jeg har respondert på det. Bahrain har holdt på med høydetrening ganske lenge, så de har nok lagd seg gode rutiner på det.
«Hvis hunden din dør, ringer du meg»
Foreløpig vet han ikke altfor mye om 2024-programmet hos sin nye arbeidsgiver. Laget har sin service course i Slovenia, og etter at han har vært innom der for sykkeltilpasning, bærer det videre til Altea på treningsleir før jul.
Det er Milan Erzen som er general manager i konseptet. Han har foreløpig ikke mannen fra Heradsbygda hatt kontakt med.
Kommunikasjonen er det foreløpig Vladimir Molholjevic, head of performance i laget, som har stått for.
«Hvis hunden din dør, ringer du meg», sier han, ifølge Træen.
– Jeg vet at jeg får Andrea Futsa som trener, og så har jeg en lege og en ernæringsekspert jeg forholder meg til.
– Har laget sagt noe om hva slags posisjon du kommer til få eller hva slags type rittkalender du kan forvente deg neste år?
– Vi har ikke snakket så mye om det. Da jeg snakket med treneren min fikk jeg inntrykk av at de ønsker å teste meg i litt forskjellige ritt. Forskjellige typer bakker og se litt hvordan jeg takler for eksempel posisjoneringskampen når jeg sykler for dem. Jeg gleder meg til å se hva jeg få av løpsprogram og hvordan det kommer til å se ut.
– Uno-X er trygt og godt
I Uno-X har han vært en av «the originial crew». Faktisk var det Ringerike SK han startet karrieren sin i, og han har dermed vært del av konseptet hele veien.
Også da det vi i dag kjenner som Uno-X Pro Cycling Team så smått startet opp, høsten 2016.
– I Uno-X er det er veldig trygt og godt. Jeg kjenner alle. Jeg har kjent Lars (Holm, trener) i alle år. Jeg har hele tiden hatt veldig trygge rammer og blitt veldig godt støttet av laget, og det har jeg vært veldig takknemlig for, sier han og fortsetter:
– Så man kan sikkert også hente litt ut av ikke å være så komfortabel. Å la litt mer ærefrykt når man gjør jobben, når man er på løp og slike ting. Jeg vil tro det er et helt annet press i Bahrain enn i Uno-X. I Uno-X har du presset du legger på deg selv, og det er på en måte det. Det er noe med at når jeg skal prøve noe annet, så vil jeg lengst mulig vekk fra Uno-X. Uansett hvor glad jeg er i laget. Jeg har lyst til å prøve noe annet enn treneren jeg har hatt de siste 12 årene. Jeg har lyst til å prøve en annen struktur og få litt andre impulser, begrunner han.
– Jeg gjør det ikke for pengene
Bahrain Victorious har også en tett kobling via Prince Nasser til den bahrainske kongefamilien.
Det kan du lese utførlig om i andre artikler her på Landevei!
Træen er ærlig på at den delen av problematikken ikke er noe han foreløpig har vektlagt altfor mye i sin søken etter de siste marginene som klatrer og sykkelrytter.
– Har du gjort deg noen tanker rundt å bli brukt aktivt i et sportsvaskingsøyemed og direkte eller indirekte være en reklameplakat for styresmaktene i Bahrain?
– Nei, som sagt: De refleksjonene jeg har gjort meg opp rundt dette konseptet er tatt på grunnlag av performance. Motivasjonen min er å bli best mulig på å sykle. Blant de alternativene jeg hadde, mener jeg Bahrain er stedet jeg har best mulighet til å oppnå det.
– Jeg kan jo også nevne at jeg fremdeles skal bo og skatte til Norge, så jeg gjør ikke det her for pengene sin skyld. Jeg gjør det for syklinga.
– Kan du avsløre noe rundt størrelsen på tilbudet i forhold til det du hadde?
– Jeg har ikke lyst til å gå inn på hvor mye penger jeg får, men jeg vil få mer i lønn enn jeg har hatt i Uno-X i år, sier han.
Menneskerettsaktivisten Sayed Ahmed Alwadaei forteller at han selv ble fengslet og gjort statsløs av Bahrain-regimet, etter å ha protestert. Han mener utøvere som Torstein Træen svikter.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.