Mathieu van der Poel ble verdensmester i cyclocross 2023

Van der Poel best da det gjaldt som mest

Fansen fikk duellen de hadde drømt om i helgens cyclocross-VM i Hoogerheide, da Mathieu van der Poel og Wout van Aert kjempet om seieren helt til streken. Les mer om det og siste nytt fra sykkelsporten her!

Sist oppdatert 6. februar 2023 kl 09.04
VERDENSMESTER: Mathieu van der Poel var best da det gjeldt som mest, mens Wout van Aert gikk på et sviende nederlag. Foto: Cor Vos
VERDENSMESTER: Mathieu van der Poel var best da det gjeldt som mest, mens Wout van Aert gikk på et sviende nederlag. Foto: Cor Vos

MATHIEU VAN DER POEL ble verdensmester i cyclocross for femte gang etter en forrykende duell med erkerival Wout van Aert i søndagens VM-ritt i Hoogerheide.

Duoen rev seg løs fra resten allerede på de første rundene og de to vekslet på å holde tempo og å angripe, men ingen av dem maktet å utgjøre forskjellen.

Dermed kom de samlet inn på det lange og svingete oppløpet, som startet i utforbakke, før det knakk oppover mot slutten. Van Aert ledet an inn på oppløpet, men ble overrasket av en tidlig spurt fra Van der Poel, som fikk noen meter. Den luka maktet aldri konkurrenten å tette.

– Det er vanskelig å beskrive. Jeg tror dette var hvordan alle sa på forhånd at rittet burde være, en spurt mellom meg og Wout. Det er helt utrolig, definitivt. Jeg tror det er en av mine tre vakreste seire noen gang, sa Van der Poel i seiersintervjuet.

Mens Van der Poel tidvis har slitt med ryggen, har Van Aert sett helt ustoppelig ut store deler av vinteren, men kom altså til kort da det gjaldt som mest.

– I mitt hode forventet jeg å være i annenposisjon i spurten, grunnet posisjonen til hinderne. Jeg var så fokusert på det og litt forvirret, så jeg glemte å kjøre min egen spurt, sa en skuffet Van Aert.

Mens Van der Poel nå har fem VM-titler å skilte med, står Van Aert med tre.

NEDERLENDERNE KUNNE JUBLE også i kvinnenes ritt, da Fem van Empel vant på sitt første forsøk i seniorklassen – hennes 14. seier denne sesongen.

20-åringen kunne ha valgt å sykle i u23-klassen, men har vært den beste rytteren i verdenscupen denne vinteren og stilte naturligvis til start på øverste nivå.

– Det føles litt sykt. Det er en emosjonell seier. Det er en omskriving av en fantastisk sesong. Det var vanskelig å finne de rette ordene, så ja. Det er litt emosjonelt, sa Van Empel i seiersintervjuet.

Van Empel tok tidlig initiativet, mens hennes største konkurrent, Puck Pieterse (også Nederland), hadde en svak start, men fikk etter hvert hentet seg inn igjen.

På den fjerde runden skled Pieterse og Van Empel fikk en liten luke. Derfra og inn slapp hun aldri av på gassen og Pieterse maktet ikke å komme tilbake.

Pieterse sikret imidlertid sølvet, mens Lucinda Brand sørget for at det ble trippelt nederlandsk på podiet.

VERDENSMESTER: Fem van Empel kunne juble for VM-gull på hjemmebane. Foto: Cor Vos
VERDENSMESTER: Fem van Empel kunne juble for VM-gull på hjemmebane. Foto: Cor Vos

INGEN SEIER I UNO-X-DEBUTEN for Alexander Kristoff, som fikk en solid gjennomkjøring i Volta a la Comunitat Valenciana. Etappene var i utgangspunktet harde og tøft kjør gjorde det vanskelig for 35-åringen som gikk inn i rittet med en kort sykdomsperiode i kroppen.

Mens Kristoff var utenfor rekkevidde til å kjempe om etappeseire, gjorde resten av laget en god profil. Danske Jonas Gregaard tok tredjeplass på den 3. etappen fra brudd, mens Torstein Træen kjørte godt i sammendraget.

Træen maktet ikke å følge de beste, men endte til slutt på en solid 13. plass. Danske Anthon Charmig lå i utgangspunktet an til topp-ti i sammendraget foran den siste etappen, men tapte tid og falt ned til 18. plass.

Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty) vant den siste etappen og tok med det også sammenlagtseieren.

I ÉTOILE DE BESSÈGES BLE DET dansk etappeseier både på den 4. og 5. etappen ved henholdsvis Mattias Skjelmose Jensen og Mads Pedersen (begge Trek-Segafredo).

Skjelmose Jensen lå også an til sammenlagtseier, men på den 10,7 kilometer lange individuelle tempoen som avsluttet rittet, var Neilson Powless (EF Education-Easy-Post) fem sekunder raskere og sikret med det sammenlagtseieren.

Fredrik Dversnes (Uno-X) ble beste nordmann i sammendraget på 22. plass.

FLOORTJE MACKAIJ FIKK EN DRØMMESTART i nytt lag i det spanske éndagsrittet Vuelta CV Feminas.

Nederlenderen har etter en årrekke i tyske Team DSM meldt overgang til Movistar, hvor hun er blitt lagvenninne med Katrine Aalerud, som også var i aksjon i søndagens ritt.

Mackaij er ofte i toppen av store sykkelritt, men har slitt med å vinne. I det 93 kilometer lange rittet søndag lykkes hun ved å angripe fra en mindre gruppe med ni kilometer til mål.

32 sekunder foran lagvenninne Liane Lippert kunne hun juble for seieren.

Sigrid Ytterhus Haugset (Team Coop-Hitec Products) ble beste norske rytter på 12. plass.

SJELDEN TRIUMF: Floortje Mackaij gikk til topps i Vuelta CV Feminas. Foto: Cor Vos
SJELDEN TRIUMF: Floortje Mackaij gikk til topps i Vuelta CV Feminas. Foto: Cor Vos
Publisert 6. februar 2023 kl 08.08
Sist oppdatert 6. februar 2023 kl 09.04
Relaterte artikler

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue