Etter 27 som importør av Trek sykler i Norge, er Foss sykler nå ferdig som distributør av et av verdens største merker. Robert Foss overlater ansvaret for Trek til en nordisk distributør lokalisert i Sverige.
SJELDEN MULIGHET: Dette er ett av to bilder vi har sett av Robert Foss i vår tid i Landevei. Nå takker den ukjente Trek-importøren av etter 27 år. Her er Robert Foss til venstre og (terreng)sykkellegenden Gary Fisher til høyre.
Lesetid: 6 minutter
– Det er spesielt å takke av etter 27 år med Trek-samarbeid. Jeg takker for alle årene med gode venner og gode opplevelser, og gleder meg til å følge med fra utsiden, sier Robert Foss, eier og daglig leder i Foss Sykler i en pressemelding.
Pressemeldingen fra Foss sykler, eller «Trek Norge» som mange har kalt dem i villfarelsen, er så standardisert og formell som alle pressemeldinger i sykkelbransjen gjerne er.
Trek følger tilsynelatende også veien mange importfirmaer i Norge har fulgt før dem. En norsk bedrift bygger opp en solid merkevare, før det amerikanske moderselskapet vil ta over salget selv.
Vi har sett lignende med både Shimano og Specialized. Merkevarene ble bygget opp av den norske importøren, før gigantene selv tok over salg og distribusjon.
Trek har således vært i en unik posisjon i Norge, og de som har fulgt litt med i bransjen har ment at det bare ville være et spørsmål før Trek ble tatt over av amerikanerne, eller et annet selskap.
NYLANSERT: Lizzie Deignan og resten av Trek-Segafredo presenterte akkurat en ny Emonda. Det er den siste nyheten Robert Foss presenterer. Foto: Trek.
Robert Foss har regelrett vært en institusjon i bransjen, men han har vært svært anonym i det offentlige sykkelrom. Du finner ham ikke på sosiale medier, og du finner ikke bilder av ham. For alt verden vet eksisterer han knapt.
Bildet øverst i saken, der han sykler Lavkarittet sammen med Gary Fisher, finner du ikke noe annet sted enn her.
Like fullt har Foss greid noe så godt som ingen andre Trek-distributører har klart – å opprettholde status som et eksklusivt importselskap av sykler lenge etter at mange mener forretningsmodellen er utdødd.
– Men hva nå Robert? Er du blitt ofret på kapitalismens alter etter 27 år?
– Det er ikke så mystisk det som skjer. I utgangspunktet så er det kjempegøy å drive med sykler og fantastisk å jobbe med Trek, det har vært gøy siden 1987. Jeg kommer til å drive med sykler så lenge jeg lever, men det handler om å kjenne sin besøkelsestid, sier Foss.
Foss er en lidenskapelig entusiast, som i sin tid hadde agenturet på merker som Bontrager, Klein og Gary Fisher. I butikken han hadde på Grünerløkka på 90-tallet kunne entusiastene nerde og sikle på dyre deler og sykler.
Utallige av dagens aktive mosjonister startet sitt svarte sykkeløkonomiske hull i butikken til Robert på løkka.
SNART TOMT: Gigantlageret til Foss sykler blir nå erstattet av et sentrallager i Nederland. Foto: Foss sykler.
Litt tilfeldig ble alle disse merkene senere kjøpt opp av Trek, før Foss fikk tilbud om å bli Trek-importør i Norge.
Foss var lunken til amerikansk business, der skriving av rapporter og nøkkeltallsrapportering gjør arbeidsdagene evig lange. Men samarbeidet ble til, og Foss fikk det som han ville:
Importen skulle handle en god relasjon partene i mellom, i like stor grad som det skulle være en forretningsavtale.
Nå er han kommet dit at det er på tide å utvikle Trek videre, uten ham.
– Jeg er bevisst at den tiden vi lever i er en tid der alle faghandler er truet av nett og store globale selskpaer. Å utvikle faghandelen er min kjepphest, og der er mye ugjort. De beste faghandlene gjør det veldig bra i USA, og vi må tilføre mer enn bare kjøp og salg. De ressursene har ikke vi, og med Trek har vi åpnet opp for å ta det videre, sier han.
I praksis vil Trek nå distribueres av Trek Nordic, med sentrallager i Nederland. For norske forbrukere betyr det at de har tilgang til hele Treks produktportefølje. Til nå har norske forbrukere hatt tilgang på det Foss har importert, noe som har vært et begrenset utvalg.
FORTSETTER: Eivind Martinsen er kanskje det mest kjente av fire Trek-ansikter som blir værende i en norsk salgs-og markedsavdeling. Foto: Foss sykler.
Prisene vil være de samme. Trek Nordic vil ha hovedkontor i Sverige, men salg- og marked vil ha en avdeling i Norge bestående av fire personer.
– Er det virkelig slik du beskriver Robert? Eller er dette en diplomatisk måte å si at en har blitt kjøpt ut av de store på?
– Jeg kunne godt fortsatt om jeg ville, her er det ikke penger som kjøper meg ut. Tiden var inne for å gi Trek muligheten til komme opp på neste nivå. Skulle jeg gjort det alene ville det krevd mye kapital, og det handler mer om kapasitet jeg ikke har. Vi trenger et kraftig løft, og ved siden av penger trenger vi energi og tålmodighet.
– Jeg velger å tro Trek er en av få igjen i verden som jobber for faghandlene og utvikling av den, Treks filosofi er basert på sykkelfaghandelens utvikling. Jeg har jobbet med Trek lenge, og jeg er en personlig venn av eieren, John Burke. Jeg skylder dem å utvikle Trek videre i Norge, sier Foss.
Forretningen til Foss har gått strålende. Det går gått sykler for over en milliard kroner ut til norske forbrukere, selv om Foss insisterer på at han ikke er forretningsmann.
Han kaller det heller en milliard kroner i sykkelglede.
– Jeg er ikke interessert i business, jeg er interessert i opplevelsen av å sykle. Det kan du si er versjon 1.0 av historien. Det ble til slutt for mye forstyrrelser i butikken, og vi flyttet etterhvert ut til Ski, og jeg begynte å ansette folk som var smartere enn meg selv for å få det til å bli bra. Det kan du si er versjon 2.0. Nå går jeg inn i versjon 3.0, uten at jeg vet helt hva det skal være, sier han.
Jeg foreslår det jeg pleier når noen står ovenfor et vanskelig valg i livet. «Dra langt og sykle hjem». For nyskilte eller de som har mistet jobben, er det en kort setning å le av, som de færreste følger opp.
Robert snakker heller om nettopp det. I ett kvarter. Trolig en samtale ikke helt ulik det som har bygget relasjonene som ble til bedriften, et livsverk som nå er historie.
– Hva er det smarteste du har gjort siden du startet?
– Det er å satse på sykkel. Det har bare gitt større og større mening. Jeg hadde nese for noe som var morsomt, jeg traff godt. Det er tusen forskjellige måter å oppleve sykling på, og kall meg gjerne en idealist. Enhver syklist er en bil mindre i kø.
– Og om vi ser den andre retningen, hva er det dummeste opp gjennom årene?
– Det er et interessant spørsmål. Jeg har jo gjort masse dumt, hmm. Men hvis jeg hadde vært ute etter penger burde jeg ikke brukt så mye tid på å tjene så lite. Da har jeg kanskje ikke vært så smart allikevel. Tiden har gått fort, og jeg burde syklet mer.
Trek Nordic er et datterselskap av Trek Bicycle Corp og er lokalisert i Halmstad i Sverige. Trek Nordic har ansvar for Trek i Sverige, Danmark og Finland i tillegg til den forestående overtakelsen i Norge. Overgangen fra Foss Sykler til Trek Nordic skjer 1. august, og mer informasjon om endringene vil komme om kort tid.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.