BARDET STERKEST OPP PEYRAGUDES

Bardet vant, Froome slet og Aru tok over ledelsen i sammendraget.

Sist oppdatert 13. juli 2017 kl 17.21
FRANSK KLATRESEIER: Romain Bardet viste seg som den sterkeste i toppfinishen opp til Peyragudes. Foto: letour.fr
FRANSK KLATRESEIER: Romain Bardet viste seg som den sterkeste i toppfinishen opp til Peyragudes. Foto: letour.fr

BESTILL ABONNEMENT: Det beste LANDEVEI-innholdet hjem i postkassen. 
 
Etter noen flate etapper siden første hviledag var det i dag tid for årets første fjelletappe i Pyrenéene. Etappen tok rytterne over flere historiske fjell, som eksempelvis Port de Bales og Col de Peyresourde. Med toppfinish på flystripa i Peyragudes var det knyttet stor spenning til hva som ville skje i sammendraget.
 
Tidlig på etappen gikk tolv ryttere i brudd. Blant de var Michael Matthews som var på jakt etter å knipe innpå konkurrentene i poengkonkurransen. Marcel Kittel, lederen av poengkonkurransen, var dog oppmerksom og kom seg også med i bruddet. Michael Matthews vant den innlagte spurten på dagens etappe, men ettersom Kittel tok andreplassen klarte australieneren kun å ta inn tre poeng i kampen om den grønne trøya.
 
Les mer: Kittels femte seier
 
Etter at den første halvdelen av etappen var unnagjort var det klatrernes tid til å skinne. Den siste delen av etappen var betydelig tøffere enn den første delen og Kittel og Matthews forsvant fra naturligvis fra tetgruppen.
 

FRODIGE FJELL: Tour de France er nå på plass i Pyrenéene og rytterne klatret i dag blant annet over Port de Balés. Foto: Kristof Ramon
   
Den britiske landeveismesteren Stephen Cummings var også en del av tolvmannsgruppen i tet og angrep opp Port de Bales. Cummings kjørte sterkt alene, og da han startet på stigningen opp mot Col de Peyresourde hadde han et forsprang på to minutter ned til hovedfeltet med Chris Froome og de andre sammenlagtfavorittene.
  
Team Sky satt som vanlig tempoet i feltet, og Nairo Quintana måtte slippe tidlig i stigningen og viser tydelige tegn på at Giro-Tour-kombinasjonen er for krevende. Avstanden opp til Stephen Cummings krympet drastisk og fire kilometer før toppen ble den tapre briten kjørt inn av feltet med sammenlagtfavorittene.
 
BLI MED PÅ SAMLING 2017: Enda mer av alt – flere turer, mer sosialt, mer stæsj – Norges eneste landeveisfestival 
 
Feltet stupte så ned 2,5 kilometer etter Col de Peyresourde og startet den bratte, men korte stigningen opp mot mål på toppen av Peyragudes. Inn på det bratte oppløpet angrep Fabio Aru og fikk med seg Romain Bardet og Rigoberto Uran. Chris Froome viste svakhetstegn på de siste hundre metrene og måtte tidlig ta sitt eget tempo.
 
200 meter før mål gikk Romain Bardet fra hjulet til Fabio Aru og fikk en luke. Bak teten startet Chris Froome så kjøre sikksakk og hadde store problemer med å forsere den bratte kneika.
 
Ingen klarte å hente Romain Bardet på de siste meterne og den franske klatreren tok etappeseieren. Rigoberto Uran tok andreplassen, mens Fabio Aru ble tredjemann i mål. Chris Froome syklet inn til sjuendeplass på etappen, men tapte 22 sekunder til Romain Bardet og 20 sekunder til Fabio Aru. Det betyr at Froome mistet ledelsen i sammendraget til italienske Aru.
 

GULT ER KULT: Fabio Aru har virket sterk i stigningene så langt i årets Tour de France og kjørte seg inn i gult etter den 12. etappen: Foto: letour.fr 
  
Froome er nå seks sekunder bak Aru i sammendraget og fikk seg en skikkelig kalddusj på en ellers varm dag i Pyrenéene. Det store franske håpet Romain Bardet ligger på tredjeplass i sammendraget, bare 25 sekunder bak Aru. Warren Barguil forsvarte klatretrøya på dagens etappe, mens Simon Yates forsatt leder kampen om den hvite ungdomstrøya.
   
Edvald Boasson Hagen, Vegard Stake Laengen og Alexander Kristoff kom seg alle i mål godt innenfor tidsgrensen. I morgen venter en kort etappe på bare 100 km. Etappen inneholder tre tøffe fjell, i tillegg til at det er den franske nasjonaldagen. Det er derfor forventet å se en stor andel franske ryttere i brudd!
   

Les resultater og etappebeskrivelser i vår interaktive grafikk:
 

Publisert 13. juli 2017 kl 17.21
Sist oppdatert 13. juli 2017 kl 17.21
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen