SLIK FESTER DU TIL VM..

..Dette er fjernsynsølet du kjøper til herrenes fellesstart.

Sist oppdatert 22. september 2014 kl 08.59
SKÅL! Vi har plukket ut det beste ølet til søndagens VM-fest! Foto: Cor Vos.
SKÅL! Vi har plukket ut det beste ølet til søndagens VM-fest! Foto: Cor Vos.

Norge har tre utvalgte som skal sykle VM på søndag, og du er ikke en av dem. Til det er du nemlig litt for glad i øl, og det er helt i orden. Kos deg foran skjermen på søndag. 

Der noen koketterer med at livet er for kort til å drikke dårlig vin og danse med mindre pene jenter, er Landeveis ølredaksjon flasket opp med at det gjelder å grabbe til seg mens man kan.

Les også: Dette ølet velger du til Flandern rundt.

Og siden det i skrivende stund er 776 ulike øl i Vinmonopolets vareutvalg er det bare trist å velge det samme hver gang eller handle øl på Rimi. Jada jada IPA kan være veldig godt, men hvorfor safe med valgene hele tiden? Til herrenes fellesstart VMs siste helg oppfordres alle til å ta et steg videre og prøve noe nytt.

Ølets periodesystem utvides stadig med nye typer, og med det økte utvalget er det mye spennende å velge i.

Lervig Art Collection Rye Saison

Lervig har siden sin trygge start utviklet seg til å levere spennede samarbeidsbrygg og også en egen farmhouse serie under fanen Art-Collection. Saison er hesjeøl, fra den gang hele familien Hesjedal måtte i sving under varme sommerdager for å få høyet i tørk på hesjene.

Her med innslag av rug, på engelsk rye, det har altså ingenting med den rullekjørende hovedstadsklubben og tissing i drakten å gjøre. Dette er attpåtil laget farmhouse style, det vil si uten noen form for filtrering, slik at belgisk ølgjær skal få utfolde seg fritt under flaskemodningen.

Men vær ikke skremt! Dette er et lettdrikkelig leskende øl med mild søt smak som går over til krydret malt i ettersmaken.

GLIR NED: Lervigs Rye Saison er en flott killer til fellesstarten på søndag. 

Baladin Super og Baladin Nora

Italia har tidligere kun hatt det urinaktige Peroni å skimte med, men i Piedmonte, mellom alle nebbioloranker, har Baladin vokst frem.

Sjefsbrygger Teo Musso ser ut som en blanding av Pippo Pozzato og Michele Ferrari og har auraen til en mann som får pule mye. Han har lært brygging i Belgia og inspirasjonen derfra er tydelig i at det ikke er malt eller humle som får dominere. Han tilbyr gjerne krydderpreget øl laget for å passe til mat som et alternativ til vin.

Ølet fås både i store og små flasker, og vi anbefaler Baladin Super som blander søtlig maltpreg med syrlig frukt og fin bitter ettersmak. Alternativt Baladin Nora som har preg av både honning og krydder uten at det blir for mye av det gode. 

GLEM VIN: Drikk heller øl. Baladin Super er supert matøl.

Vanderghinste Oud Bruin

Vi må selvfølgelig ha med Belgia, og velger en Vanderghinste Oud Bruin fra Brouwerij Bockor i Bellegem, ikke langt fra Kortrijk, Vevelgem, Izegem, Kuurne og Harelbeke. Dette er midt i sykkelmekka for de av oss som liker å se andre lide.

Alpeetapper er forutsigbare og kjedelige, nei gi oss pissregn, sidevind og dårlige veier.

Vi har tidligere sammenlignet surøl av typen lambic med Cadel Evans og dermed markert hva vi synes om arten, men oud bruin er ikke lambic, det er lambic blandet med mørkt ale og lagret på eikefat. Dette høres unektelig noe komplisert ut, og smaken er kompleks med assosiasjoner til dessertvin, syrlige epler og druer. Er man ikke noen fan av belgisk øl fra før av blir man det ikke av denne, men for de som har sansen for trappist er dette absolutt verdt et forsøk.

I samme åndedrag må vi nevne Nøgne Ø Cassis, en tripel med solbærsaft, ser du denne på polet er det bare å ta den med seg. 

NYBEGYNNER? Styr unna. Erfaren? Kjøp. Ti. Minst.

To Øl Sort Mælk

Vi anbefaler alle som har muligheten til å prøve noe fraTo Øl å gripe sjansen, alt disse danskene har laget til nå har vært meget bra.

To Øl kommer fra samme miljø som brødrene Mikkeller, og Evil Twin. Men der brødreparet hver for seg har eksperimentert og laget flere øl med sterkt særpreg har To Øl til nå konsentrert seg om å lage fantastisk øl innenfor kjente sjangere som IPA, lager og porter.

Vi anbefaler likevel ytterpunktet Sort Mælk, en imperial stout modnet på whiskyfat. I mesken er det i tillegg til bygg brukt havre, laktose og brunt sukker, dette sammen med lagringen på fat gir en aroma av whisky og sjokolade.

En fantastisk myk melkeaktig munnfølelse hvor smaker som sjokolade og vanilje balanserer alkohol og brent malt. Én flaske er nok til to dersom man vil dele, men når noe smaker så godt som dette vil man ikke det.

Forholdsvis dyr, men you know, Rapha og Campagnolo, hver dag er en fest og jeg er et smykke. Finner du ikke Sort Mælk er Mikkeller Black Holeeller noen av Brewdogs mange fatmodnede som for eksempel Lost Dog eller Dog B fine alternativ. 

RØVER: Denne ølen er god. Våre danske venner vet å få deg i farta uten at det smaker lus. 

Sierra Nevada Porter

Avslutningsvis et trygt valg med Sierra Nevada Porter. Mindre bitterhet og mer sjokolade og kremaktig munnfølelse enn Nøgne Øs eller engelske versjoner.

Ganske enkelt et veldig godt øl som passer bedre og bedre nå som høsten kommer snikende og man har lyst på noe å kose seg med. Kommer i 0,33 men hadde passet mye bedre som 0,5.  

KJØR PÅ: Et enkelt, godt og trygt valg fra Amerika. 

Publisert 22. september 2014 kl 08.59
Sist oppdatert 22. september 2014 kl 08.59
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen