En everesting, altså økta der du sykler 8849 høydemeter i en og samme bakke, kan naturligvis også gjennomføres på andre måter enn med sykkel.
Men hva gjør folk for å kunne skryte av en sinnsyk everesting?
Everesting på toppturski, der fellene må tas av og på ettersom en skal opp eller ned, har for lengst funnet sted. Vegard Øie og Hans-Inge Klette spratt champagnet etter å ha klatret 8849 høydemeter på innendørssenteret Snø utenfor Oslo i fjor høst.
Aaron Apew og Peter Erixon ble de første som everestet på piggdekk, en bragd som tok godt over et døgn. Ivar Grøneng er en av de første vi kjenner til som gjennomførte en dobbelt everesting, han ga seg altså ikke før han var på nærmere 18000 høydemeter i samme bakke.

KOSTER KREFTER: Odd Erlend Hansen Berg puster ut etter å ha satt Norgesrekord i vEveresting under Hope Challenge. Foto: Privat.
Everesting med joggesko har skjedd lenge før everesting ble en greie, men vi leter ennå etter om noen har gjort det rulleski eller vanlige ski for den saks skyld.
Hvor vondt man vil seg selv er det bare kreativiteten som setter en stopper for, men grunnet den økte vanskelighetsgraden dette medfører holder de aller fleste seg enn så lenge til sykkel.
Kreative sjeler har innført «Galdhøpigging» på rulleski, hvor man staker seg opp og ned den samme bakken til man har akkumulert 2469 høydemeter.
Like fullt, i dag skal vi snakke om everesting på rulle.

MORRO FOR UNGA: Vegard Haugen fra Bergen gjennomførte en vEveresting i desember. Tommel opp. Foto: Privat.
Dette er vEveresting – Virtual Everesting
Gitt restriksjoner i forbindelse med covid-19 har stadig flere begynt med everesting på innetreningsplattformen Zwift, altså en virtuell everesting.
Om du trodde vEveresting var forbehold lukket avdeling, tro om igjen. Senest i desember samlet over 70 stykker fra den norske klubben Zwift Vikings seg for å evereste digitalt. 35 stykker sto distansen ut.
I fjor sommer deltok over 180 stykker på den digitale everesting-eventen Hope Challenge, som på grunn av korona ble flyttet fra Grefsenkollen og inn på Zwift.
Dette går gjerne under begrepet «vEveresting», hvor v-en altså står for virtual eller virtuell, alt ettersom hvilket språk du foretrekker. Det skal dog sies at dette er et konsept som allerede var godt i gang før noen spiste en deilig flaggermussuppe i Kina – men viruset har nå gjort det til allemannseie.

HEL VED: Tom Ove Kaland har intet mindre enn to verdensrekorder i vEveresting på samvittigheten. Foto: Privat.
Konseptet følger de samme reglene som utendørs Everesting, men kan altså gjennomføres hjemme i din egen stue – så lenge du bruker Zwift.
Da er det selvsagt slik at du er nødt til å sykle den samme bakken inne i Zwifts digitale verden skal du få det godkjent som en vEveresting, du kan altså ikke velge en rundløype til du har syklet 8849 høydemeter.
Norge har hevdet seg svært godt i vEveresting, og Tom Ove Kaland har satt verdensrekord i virtuell everesting intet mindre enn to ganger på ett år. Begge gangene har rekorden blitt slått umiddelbart, og 2021-rekorden fikk bare stå i fred i tre dager før den gikk til en danske.
vEveresting er ikke bare populært for de som vil slå seg på brystet i en slags galimatiasidioti, det er faktisk et kjærkomment alternativ for ryttere i områder hvor det knapt finnes en bakke av betydning – typisk dansker eller siddiser som ikke vil sykle for langt hjemmefra.

GOD TUR!: Sett av minst syv og en halv time til en digital everesting, for det er omtrent der verdensrekorden ligger.
Vær dog oppmerksom på at rekordforsøk i ekte everesting fortsatt må skje utendørs.
Vi tror også du får en mer givende opplevelse, for enn så lenge er tross alt sykling en sport som helst utøves utenfor husets fire vegger.
PS: Nylig ble en gruppe kinesiske og nepalske forskere sendt til Mount Everest for å måle fjellets høyde på nytt. De to landene har i etterkant blitt enige om at fjellets riktige høyde faktisk er 8849 meter, men hvordan dette vil påvirke tidligere everestinger gjenstår å se. Vi gir deg i alle fall godkjent om du nøyer deg med 8848 høydemeter også.