Assos vil også være med på moroa som skjer innendørs, og har lansert Superléger S9, som skal være den letteste og mest pustende sykkelbuksen de noen gang har produsert. Vi har testet klærne.
LUFTIG: Assos sin Superléger S9-bukse er godt tøyelig, og med luftige paneler på beina, for god lufting. Foto: Henrik Alpers
Assos Superléger S9
Pris: 2 899 kroner
Tilbehør:
Undertrøye: 989 kroner
Sokker: 279 kroner
Svettebånd: 139 kroner
Størrelse testet: Medium
Størrelse syklist: 172 cm/69 kg
Når du sitter og tråkker det reimer og tøy kan holde for å henge med i ritt på Zwift, kan det også greit å ha marginene med seg, selv om det er innendørs.
Innendørs er det et helt annet klima og luftfuktighet, og derfor slår Assos på stortrommen med lanseringen av Superléger S9, som vi har testet.
Etter den voldsomme veksten til zwifting og innendørssykling, er det flere og flere klesprodusenter som kaster seg på bølgen med klær spesifikt designet til å sykle på rulla.
Assos er et stykke bak i køen av produsenter som kommer på banen, men til vinterens rullesesong har de altså lansert den svindyre Superléger S9-kolleksjonen.
Superléger S9 har Assos velkjente karakteristikker: sort og minimalistisk, de lange, kryssende stroppene, samt en skyhøy pris. Det er lite annet å forvente når de entrer markedet for innendørssykling.
Det åpenbare spørsmålet er: Er klærne verdt den høye prisen, eller kan du like så godt bruke en utslitt bukse og en gammel trøye?
Bukse
Shortsen er ekstremt tynn og lett, og når man tar på den, føles det litt som å ta på mellomleggspapiret som shortsen har ligget i esken.
Nederst på lårene er det fire rader med silikonknotter som skal holde buksen på plass, slik vi også ser på andre Assos-shortser, som Mille GTS.
Når du strekker ut bena på shortsen, ser man raskt hva som gjør dette til en shorts spesialdesignet for sykling i varme og fuktige omgivelser.
Materialet er kalt «Breezer Tex», det er vevet mesh, sydd sirkulært. Når det strekkes ut er det veldig gjennomsiktig. Man er litt redd for at man skal rive det i stykker, men det er faktisk veldig solid.
«Breezer Tex»-panelet går et godt stykke opp på midjen, mens resten av shortsen er designet mindre gjennomsiktig.
Shortsen går litt over hoftene før den stopper, og går over i seler. Selene går på hver sin side foran, og over til ryggen i Assos’ løsning med A-mønster, hvor de samles i et høyt ryggstykke. Deretter fortsetter de helt ned til rumpen.
Puten har Assos’ sedvanlige design og er litt kortere i fronten. Det sørger for bedre pusteevne, som i at du ikke svetter mer enn du må i området. Samtidig skal det også lette trykket mot de mannlige kjønnsdelene.
Superléger har en pute som trolig blir å se i flere av Assos sine sommershortser fremover. Innlegget som brukes, kalles for SunDeck S9, og er en videreutvikling av puten vi har sett i Equipe RS S9.
Puten har en splitt i midten, et slags krater, som skal sørge for bedre ventilasjon og lufting. I tillegg har puten en håndfull hull fordelt rundt på puten, av samme årsak.
Tilbehør
Det er ikke noen klassisk trøye som kommer i Superléger-kolleksjonen, men en undertrøye, som fint også kan brukes resten av året.
Undertrøyen har to store mesh-paneler. Foran, opp til brystet er det smale masker, før det går over i større masker, som også dekker ryggen.
Superlette sokker, 30 gram pr. pr., er selvsagt også i kolleksjonen, mens pièce da résistance er selvsagt de stilfulle og superkule svettebåndene til håndleddene.
I bruk
Undertegnede bruker vanligvis størrelse small i de fleste shortser, men denne buksen er altså i størrelse medium. Og godt er det, for det er utrolig mye kompresjon i «Breezer Tex»-stoffet, og størrelsen er ikke mer enn akkurat passelig.
Selv om beina nesten kan oppleves litt trange umiddelbart, sitter resten av shortsen fint rundt livet og i skrittet, og det er ikke noe ubehag før vi setter oss på sykkelen.
Undertrøyen er svært myk og behagelig å ha på, og nesten ingen sømmer – kun rundt armhulen.
Når du sykler inne må du regne med at det er en annen opplevelse enn utendørs, og at det blir klamt og det blir svett. Å tro at Assos’ klær skal komme inn og revolusjonere hvor mye du svetter er selvsagt naivt. Men de kommer imidlertid på banen med et bunnsolid produkt.
De siste årene har vi brukt klær som har vært både rullespesifikke eller i det øvre prissjiktet, og det er ingen som har matchet det Assos leverer her.
Under harde, intense økter er det selvsagt vanskelig å unngå å bli gjennombløt. I forbindelse med konkurranse handler det jo først og fremst om marginer, som ikke er så lett målbare.
På roligere og mellomharde økter merker man imidlertid effekten for fullt. Klærne puster åpenbart godt. De oppleves lette, og det er langt unna en følelse av at man er dekket i søkkbløte klær.
Svettebåndene på håndleddene er helt nydelige til å ta unna svette i ansiktet, og kommer til å bli fast inventar på alle rulleøkter gjennom vinteren.
Puten på buksen er ikke like tykk som Assos’ puter pleier å være, og den er kanskje hakket smalere også. Den er imidlertid utrolig behagelig.
Når du sitter på sykkelsetet på en rulle blir belastningen helt annerledes, og mye mer statisk og konsentrert enn ute, og det er da gjerne ekstra viktig med en god pute.
SunDeck S9-puten er av perfekt størrelse. Den tar unna bra på belastningen, samtidig som shortsen ikke har overflødig pute eller stoff, som skaper irritasjon.
Konklusjon
Klærne er slik Assos lover: Lette, med høy komfort og pusteevne.
Er dette derimot klær syklister må ha i garderoben? Er det blitt umulig å bruke en gammel trøye og bukse som snart skal kastes uansett?
Dette er et luksusplagg, og man klarer seg definitivt fint uten, og relativt stor grad av svetting må man regne med på rulla. Det finnes billigere klær og grep man kan ta for å sørge for å redusere svetten.
Prisen er veldig stiv, og det som taler mest for å kjøpe er strengt tatt puten i buksa. Skal du tilbringe mye tid på rulla på vinteren, er det viktig å ha en bukse som sitter godt og som skjermer deg for ømhet og sår.
Fasiten? Vi kan som vanlig ikke bestemme om du skal kjøpe dette eller ikke. Men vi kan helt sikkert si at vi synes det er i overkant å bruke 4 300 kroner på et sett klær til rullesykling.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.