Nå har Zwift fått nytt design og lansert nye funksjoner
Høst og vinter er i emning, og det betyr at syklistenes storinnrykk på Zwift nærmer seg. I følge med det kommer den populære treningsplattformen nå med flere oppgraderinger og nye funksjoner.
NYTT DESIGN OG NYE FUNKSJONER: Zwift har fått seg en overhaling, både på PC/Mac og etter hvert også på telefon. Foto: Zwift/Skjermdump
Lesetid: 4 minutter
Zwift er for lengst blitt markedsledende når det kommer til innendørstrening for syklister, og zwifting er begrepet vi refererer til når vi snakker om å sykle på rulla.
I 2021 var det godt over tre millioner registrerte brukere på treningsplattformen, og i følge med den kommende sesongstarten for rullesykling, har Zwift nå lansert flere nye funksjoner og oppgraderinger.
Hvis du har vært innom Zwift-appen på PC eller Mac i det siste, har du allerede oppdaget at det er kommet et helt nytt design og utseende.
Dette er et grunnleggende grep for å fange både gamle og nye brukere. Tidligere har startskjermen og strukturen i programvaren vært uoversiktelig og tidvis forvirrende.
Nå har Zwift tatt flere grep for å gjøre det lettere å navigere i de forskjellige menyene, med et mer moderne og fanebasert design.
STARTSKJERM: Her er det som møter deg når du starter opp Zwift nå. Eventer, treningsøkter og ritt, alt kan du scrolle deg igjennom på startsiden.
SCOLL NED: På førstesiden får du opp forslag til forskjellige ruter du kan sykle, fra de forskjellige verdenene, eller bare frisykling i en av de tilgjengelige verdenene.
BADGES: Er du opptatt av å sanke meritter i Zwift, er det nå en av tingene du får full og enkel oversikt over fra startsiden.
Det nye designet har blitt gradvis innført hos brukerne, og i følge Cyclingnews skal nå 90 prosent av PC og Mac-brukere ha fått det nye designet, mens det på Apple TV kommer senere.
Veldig mange bruker også Zwift sin Companion-app når de sykler. Her kan du melde deg på ritt og konkurranser, svinge, gi kudos og chatte med andre brukere.
I skrivende stund er ikke undertegnedes app oppdatert med nytt design, men i Zwifts pressemelding om de nye endringene medfølger det et bilde, som tyder på at også Companion blir oppfrisket i løpet av kort tid.
Målsetningen er selvsagt den samme: Gjøre Zwift enklere og mer brukervennlig.
BEDRE TELEFONAPP: Slik teaser Zwift med designet for Companion-appen.
Hva er nytt?
Plattformen har allerede et rikt utvalg av ruter og treningsøkter, men ønsker å spisse opplevelsen ytterligere.
HoloReplay
Mange bruker Zwift fordi det også er sosialt, og venner og klubber setter opp gruppeturer. Man kan også bruke RacePartner, som er turer satt opp i et forhåndsbestemt tempo, som hvem som helst kan slenge seg med på.
Nå kommer det også en lignende variant, som er rettet mot individet, og som skal gjøre det enklere og morsommere å konkurrere med deg selv.
Nå kan du, med det Zwift kaller for «HoloReplay», sykle mot dine tidligere rekorder. Ta for eksempel i Alpe d'Zwift (den virtuelle Zwift-utgaven av Alpe d'Huez), der kan du nå ha et ghost av deg selv, slik at du kan visuelt se hvordan du ligger an mot dine tidligere tider.
Har du slått på denne funksjonen, vil det automatisk settes i gang et spøkelse av deg selv basert på den beste tiden din de siste 90 dagene, når du kommer inn i et segment.
Automatisk kategorisering
Når du sykler ritt på Zwift er de forskjellige rittene delt inn i A, B, C og D, hvor du har kunne melde deg på i den klassen du ønsker.
Klassene har basert seg på din watt pr. kilo, og eksempelvis har A-klassen vært for de med over 4,0 w/kg, altså de som er aller best trent.
For å gjøre konkurransene jevnere og mer rettferdig, vil nå Zwift ha en egen auto-kategorisering, slik at du matches mot ryttere på ditt nivå. Dette vil basere seg på dine nylige prestasjoner og data.
Økt level-tak
Zwift baserer seg på mange gaming-effekter og poengsystem, for å skape engasjement og motivere brukerne sine.
Én av disse tingene er at du tjener erfaringspoeng (XP). Jo mer du sykler og jo mer forskjellig du gjør, jo flere poeng får du. Jo flere poeng du har, jo høyere level får du.
Etter hvert som Zwift har vokst i popularitet, har man økt taket på hvor høy level du kan ha. Inntil 2018 var maks level 25, før man økte det til level 50.
Nå kommer det en ny økning av taket, og nå vil det være mulig å sykle seg opp til level 60.
I tillegg til de løypene som allerede er på Makuri Islands, vil det i løpet av høsten komme ytterligere åtte ruter tilhørende Makuri Islands, når Urukazi lanseres.
Zwift har postet en liten teaser på Youtube:
Route Based Workouts
FTP-test (Functional Treshold Power, terskelwatt) er viktig for å etablere hvilket nivå du ligger på og hvilken watt pr. kilo du klarer å produsere på terskel.
En klassisk test for å etablere en terskelwatt er å kjøre 20 minutter maks, så tar du watten din og ganger med 0,95 for å få terskelwatten din, altså det du skal klare å tråkke i cirka en time uten å havne over i "rød sone" (produsere melkesyre).
I stedet for dette har Zwift fått noe som heter Route Based Workouts, som skal lettere kalkulere FTP-en din basert på løypebaserte økter, hvor Zwift instruerer deg gjennom økten og du ikke kjører et gitt antall intervaller på en gitt watt eller lengde.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.