La oss starte med mannen som er på alle sykkellepper om dagen. Alexander Kristoff har vært i fantastisk slag de siste ukene, og står med smått utrolige 11 seire denne sesongen. Ikke nok med det, i sine fem siste fellesstartritt har Kristoff vært først over målstreken i samtlige.

Sist søndag vant han det mange betegner som verdens gjeveste endagsritt, Flandern Rundt. På veien til velodromen i Roubaix vil derfor alles øyne være rettet mot nordmannen.

Annonse

PARIS-ROUBAIX 2015

253,5 km fra Compiègne til Roubaix. 

27 Brosteinssektorer, til sammen 52,7 kilometer brostein. 

Arrangert første gang i 1896, årets ritt blir den 113 utgaven.

Norske deltagere: Alexander Kristoff (Katusha), Kristoffer Skjerping (Cannondale-Garmin).

Start 10:30, forventet målgang mellom 16:30 og 17:10. 

Eurosport sender fra 12.45

TV2 sender fra 12.30 

Arrangørens hjemmeside finner du her

Kan så Kristoff stikke av med seieren i årets tredje monument? Svaret er selvsagt ja, men vi skal på ingen måte ta seieren på forskudd i et ritt som Paris-Roubaix. Alexander selv sier også at Flandern Rundt i utgangspunktet passer ham bedre enn søndagens «Helvete i Nord». Han får nemlig ikke det samme trøkket ned i pedalene når brosteinspartiene er flate, i motsetning til i Flandern, hvor mesteparten av brosteinen ligger i de bratte hellingene.

I tillegg spiller tilfeldigheter og flaks en viktigere rolle i Paris-Roubaix, hvor de aller fleste rytterne får en punktering eller to i løpet av de 253 kilometerne. Får du punkteringen(e) på feil tidspunkt er du sjanseløs.

HØR OGSÅ: Podkast om Paris-Roubaix. 

Likevel, med formen Alexander er i om dagen er absolutt alt mulig, og en forbedring av niendeplassen fra 2013 burde være godt innenfor rekkevidde for vår mann. Forhåpentligvis får han støtte fra Luca Paolini og et par andre Katusha-ryttere langt inn i finalen, det kan vise seg å bli tungen på vektskålen.  

Kristoffer Skjerping stiller også på start, men blir trolig ikke en faktor i finalen. Den unge Cannondale-Garmin-rytteren leverte likevel sterk kjøring i Flandern Rundt og har en bratt læringskurve i klassikerne denne våren. Vi gleder oss til å se mer til sotraværingen i åren som kommer, og håper han får en ny god opplevelse ved å fullføre søndagens ritt.

LES OGSÅ: Slik gikk det i Flandern Rundt. 

Edvald Boasson Hagen hadde dette rittet som sitt store mål for vårsesongen, men nordmannen var som kjent uheldig da han brakk kragebeinet i Gent-Wevelgem for to uker siden. Han blir i stedet å finne i kommentatorboksen sammen med Arild Eriksen hos Eurosport.

Ute med skade er også firedobbel Paris-Roubaix vinner Tom Boonen, og tredobbel vinner Fabian Cancellara. De etterlater seg et gigantisk vakuum i sine respektive lag, og i rittet som sådan.

I Boonens fravær står Etixx-Quickstep fortsatt uten seier i de store brosteinsklassikerne. Søndag er siste mulighet for å redde en klassikerkampanje som ellers vil bli sett på som en fiasko. Det belgiske storlaget har preget finalen i hvert eneste ritt, men har altså ikke klart å gjøre om tallmessig overlegenhet til seire.

Fjorårets vinner av Paris-Roubaix, Niki Terpstra, virker å være lagets sterkeste mann, men sist søndag fikk vi nok et bevis på at han ikke besitter de samme avslutningsegenskapene som «Tommeke».

Skulle det bli en spurt fra en mindre gruppe er trolig Zdenek Stybar mannen de sorte og lyseblå vil sette sin lit til. Vi forventer å se denne gjengen på offensiven hele veien, for på søndag vil de være desperate etter en seier. Spørsmålet er bare om det nok en gang vil koke over i topplokket?

I ÅR OGSÅ?: Niki Terpstra vant Paris-Roubaix i 2014. Kan han gjenta bedriften når Tom Boonen mangler hos Etixx-Quickstep? Foto: Cor Vos. 

Hos Trek Factory er det få eller ingen som har potensialet til å tette hullet etter Cancellara. Steijn Devolder har vunnet Flandern Rundt to ganger, men virker ikke lenger å ha det som skal til for å vinne de største rittene. Da er vi mer spente på 22 år unge Jasper Stuyven, som har vist lovende takter på brosteinen denne våren.

Team Sky stiller med alle sine beste menn på start, hvor trekløveret Ian Stannard, Geraint Thomas og Bradley Wiggins er gutta det skal kjøres for. Sistnevnte avslutter landeveiskarrieren etter søndagens ritt, og den tidligere Tour-vinneren har lagt inn mye spesialtrening på brostein før søndag. «Wiggo» håper det vil hjelpe ham til seier, i rittet han har elsket siden han var en liten pjokk.

Peter Sagan, Greg Van Avermaet og Sep Vanmarcke har alle satt seg selv i en vanskelig situasjon før søndagens monument. Ingen av dem har nemlig evnet å vinne noe stort denne våren, til tross for både kapteinsroller og solide lønningsposer fra sine respektive lag. Om en av dem skulle vinne på søndag har vedkommende reddet hele sesongen, mens det for taperne vil bli en trist sorti på en seiersløs klassikervår.

Selv om vi allerede har nevnt mange sterke ryttere er det slettes ikke sikkert at vinneren er blant dem. Vi tror nemlig søndagens ritt vil bli et særdeles åpent og offensivt sykkelritt. Det er nemlig ikke bare det ovennevnte trekløveret som er desperate etter en seier i Paris-Roubaix.

Lars Boom forlot Team Belkin (nå Lotto –Jumbo NL) for å få en kapteinsrolle i klassikerne hos Astana. Han vant fjorårets Tour-etappe på brostein og ble nummer seks i Flandern rundt. Han kan ikke vente seg mye støtte fra et svakt Astana-lag, men den høyreiste nederlenderen er kapabel til å gjøre det store på egenhånd.

RÅSTERK: Lars Boom vant fjorårets Tour-etappe på brostein. Foto: Cor Vos.

John Degenkolb vant Milano-Sanremo, ble nummer syv i Flandern rundt, og nummer to i fjorårets Paris-Roubaix. Han blir definitivt en farlig mann på søndag, og er trolig den eneste som kan slå Alexander i en spurt inne på velodromen i Roubaix.

Et sterkere kollektiv finner vi hos Lotto-Soudal, som har flere gode kort å spille ut. Tiesj Benoot er bare 21-år, mens spås allerede å bli Belgias neste sykkelkonge etter femteplassen i Flandern sist helg. Jürgen Roelandts er alltid topp ti i brosteinsrittene, men vinner sjelden. Dette kan bli hans dag. Det tyske spurtfantomet André Greipel har vist strålende form i det siste og blir nå lansert som en «dark horse» til søndagens ritt av flere eksperter.

Andre outsidere som fortjener å bli nevnt er Arnaud Demare, Filippo Pozzato, Jack Bauer, Bjørn Leukemans og Edward Theuns.

Det er rett og slett fryktelig mange som kan blande seg inn i toppen når verdens mest brutale landeveisritt ruller i gang søndag formiddag. Vi klarer nesten ikke å vente på å se hva Alexander Kristoff trekker opp av hatten, det er bare å glede seg!