Da vi ble invitert av BMC til Sveits, for å prøve den nye RoadMachine X på sveitsiske asfalt- og grusveier, var vi ganske sikre på at den nye modellen skulle være en videreutvikling av RoadMachine.
BMC var nemlig tidlig ute med sykler ment for all slags underlag - en trend hele bransjen raskt kastet seg over.
RoadMachine var en av de første blandeveissyklene med ekstra dekklaring da den kom på markedet. Men selv i andre generasjon, som kom i 2019, var dekklaringen kun på maks 33 mm – og da kun for dekk uten knaster.

KJENT PROFIL: RoadMachine X har samme ramme som vanlige RoadMachine
Den nye RoadMachine X er rett og slett en RoadMachine, med en litt annen utstyrspakke enn den allsidige landeveissykkelen vi ble godt kjent med for to år siden.
I 2019 lanserte også BMC sykkelen URS, Unrestricted som deres gravel-sykkel. En ny RoadMachine X trodde vi skulle være en sykkel som fylte tomrommet mellom den terrengsykkellignende URS og den landeveisorienterte RoadMachine.

PÅ GRUS: Med 32 mm dekk kan du godt sykle grus, men grepet er begrenset. Foto: Jeremie Reuiller

LITE KLARING: Med 32 mm dekk med små sideknaster er det trangt om plassen i bakrammen. Foto: Øyvind Aas
Vi kan si med en gang at RoadMachine X ikke er den sykkelen.
Med sine 32 mm dekk med begrensede knaster, elektronisk 1x12-drivverk fra SRAM og kraftige skivebremser er RoadMachine X fortsatt en super blandeveissykkel til lange turer på både god og dårlig asfalt.

FIN RACER: RoadMachine X er en super blandeveisracer for dem som vil ha 1x12-drivverk. Foto: Øyvind Aas
Relanseringen av X-versjonen av RoadMachine føles ikke som en reell nyhet, mer som en påminner om RoadMachines utmerkede kvaliteter som allsidig landeveissykkel for velbemidlede entusiaster.

GOD KOMFORT: De lave setestagene gir god demping bak. Foto: Jeremie Reuiller
På norske fin-grusveier utenfor Oslo og på fjellet vil også sykkelen fungere utmerket. Men, de aller fleste vil nok ønske seg muligheten til å montere noe større og grovere dekk, bare for sikkerhets skyld. Selv smale cyclocross-dekk på 33 mm vil subbe enten i gaffelen, i seterøret, i kjedestaget eller på flere av stedene på en gang.
BMC RoadMachine X
BMC RoadMachine X
Leveres i seks størrelser: 47, 51, 54, 56, 58 og 61
RoadMachine X har den samme flotte og lette rammen på 900 gram som vanlige RoadMachine. Denne er som kjent designet av norske Torgny Fjeldskaar og har vært en pioner når det kommer til det å gjøre komfortable racer mer elegante enn komfortracere pleide å være.
Komplett sykkel, også med dekk som fungerer fint på fin sports-grus, alu-hjul og SRAMs Force AXS XPLR-drivverk veier rett over 8 kilo. Det er ganske lett også for en blandeveissykkel med begrensede grusegenskaper.

SINGELKRANK: RoadMachine X kommer med 1x12-drivverk. Rammen har mulighet for frontgir. Foto: Øyvind Aas
På vår tur i Sveits fikk vi prøvd RoadMachine X på smale sykkelveier, kjerreveier med gress og opp bratte fjellpass på relativt grov grus. Drivverket med 40 tenners krankdrev og SRAMs nye 10-40-kassett i Force AXS XPLR-groppen fungerer veldig bra til det mest av slik sykling.

PÅ ASFALT: Som navnet tilsier - RoadMachine X er god på veien. Foto: Jeremie Reuiller
Men på de siste 400 høydemeterne opp til fjellhytten Maighels Hütte på snaue 2300 m.o.h. ble det krevende å få de smale dekkene til å gripe i den løse grusen i hellinger som egentlig lå til rette for stående sykling. Dekkenes begrensede grep gjorde at sittende sykling var eneste mulighet i de opp til 20 prosent bratte kneikene oppover den sveitsiske fjellheimen. Her savnet vi lettere gir og dekk med grovere knaster.

GEOMETRI: RoadMachine X har samme komfortable geometri som RoadMachine.
På asfalten opp begynnelsen av Oberalb-pass var til gjengjeld sykkelen på hjemmebane. Her ville en hver god landeveissykkel vært riktig verktøy.
Bruksområdet til RoadMachine X og andre blandeveissykler i samme kategori ligger dog i muligheten til å gå fra effektiv asfalt-racer til ganske kapabel grusmaskin uten å endre noe på veien.
Samtidig er dagens utvalg av landeveissykler med rom for 32 mm brede dekk nærmest uendelig. Nesten alle landeveissykler, også aerosykler, har nå plass til ganske brede dekk, både med og uten knaster, noe som gjør at vi gjerne sier at alle sykler er gravel-sykler, også terrengsykler så klart.
Dette gjør at RoadMachine X i liten grad åpner døren for andre muligheter enn RoadMachine allerede har hatt, eller for andre muligheter enn dem du har på en Specialized Tarmac 7 eller en Canyon Endurace for den saks skyld.

SITTENDE: Når grusen er grov og løs gjelder det å bli sittende for å få feste. Foto: Jeremie Reuiller
Sistnevnte skryter i liten grad på seg å være en gravel-sykkel, men har likevel plass til bredere dekk enn RoadMachine X. At de fleste vanlige landeveissykler kommer med dobbelkrank og 2x11 eller 2x12-drivverk oppleves i liten grad som noen ulempe.
SRAMs XPLR-drivverk med singel-krank og stor 12-delt kassett fungerer supert, men har et klart snevrere bruksområde enn f.eks SRAM AXS Force Wide 2x12-oppsett med 30-43-krank og 10-36 kassett. Et slikt oppsett gir de viktige klatregirene for bratte grusbakker med dårlig feste, samtidig som det i enda større grad muliggjør høy fart på raske asfaltturer i god medvind eller i en gruppe som samarbeider.

XPLR: SRAMs nye 1x12-grupper har kassett som spenner fra 10-40 tenner. Foto: Øyvind Aas
BMC RoadMachine X bekrefter hvor fin og allsidig BMCs originale RoadMachine er og kan være, men den åpner i liten grad opp nye muligheter for BMCs trendsettende blandeveissykkel. RoadMachine X er sporty sykkel som mer enn noe viser mulighetene som ligger i en god blandeveissykkel og et godt fungerende 1x12-drivverk.
RoadMachine X er ikke en sykkel for deg som er ute etter en rendyrket grussykkel. Har du allerede vært gira på RoadMachine, men holdt igjen pengene litt i påvente av en sprekere utstyrspakke og et forenklet drivverk, da er RoadMachine X en sykkel for deg.